סקר
איזו "בבא" הכי קשה?






 

טור זה נכתב לזכרו ועילוי נשמתו של נעם יעקב מאירסון הי"ד שנפל
בקרב גבורה בבינת ג'בל במלחמת לבנון השנייה – י"ג אב תשס"ו   

 

אלמוגין כסיתא. וצי אדיר לא יעברנו, אמר רב: זו בורני גדולה – אלמוג אדום
 

"אלמוגין כסיתא. וצי אדיר לא יעברנו, אמר רב: זו בורני גדולה. היכי עבדו? מייתו שית אלפי גברי בתריסר ירחי שתא, ואמרי לה: תריסר אלפי גברי בשיתא ירחי שתא, וטעני לה חלא עד דשכנא, ונחית בר אמוראי, וקטר אטוני דכיתנא בכסיתא, וקטר להו בספינתא. ונטלי חלא, ושדו לבראי, וכמה דמדליא עקרא ומתיא. ומחליף על חד תרין בכספא" (ראש השנה, כג ע"א).

פירוש: אלמוגין הם כסיתא. אגב הזכרת האלמוגים (כסיתא) מספרים בענין זה: נאמר, "וצי אדיר לא יעברנו" (ישעיה לג, כא), שאף צי אדיר לא יוכל לעבור את הנחל העתיד לצאת מבית המקדש. ומהו אותו "צי אדיר"? אמר רב: זו בורני [אניה]גדולה. ומסבירים: היכי עבדו [כיצד עושים] בעלי האניות הללו שהיו עשויות לשליית אלמוגים מקרקעית הים, כדי להוציא את האלמוגים? מייתי שית אלפי גברי בתריסר ירחי שתא [מביאים ששת אלפים אנשים שיעבדו בשנים עשר חודשי השנה]ואמרי לה תריסר אלפי גברי בשיתא ירחי שתא [ויש אומרים שהיו מביאים שנים עשר אלפים איש שיעבדו בשישה חודשי השנה]וטעני לה חלא עד דשכנא [וטוענים עליה על אניה זו חול עד שהיא יורדת, שוקעת] בתוך המים עד סמוך למקום המצאם ונחית בר אמוראי [ויורד אמודאי]וקטר אטוני דכיתנא בכסיתא [וקושר חבלי פשתן באלמוגים]וקטר להו בספינתא [וקושר אותם, את החבלים, בספינה]ונטל חלא ושדו לבראי [ולוקחים את החול וזורקים החוצה] ומכיון שמוציאים החול האניה שוב צפה ועולה, וכמה דמדליא, עקרא ומתיא [וכמה שהיא עולה, היא עוקרת ומביאה] מעצי האלמוגים. ומעירים: ואלמוגים אלה יקרים כל כך עד שבעליהם מחליף אותם לפי משקל על חד תרין בכספא [אחד על שנים בכסף] (באדיבות "התלמוד המבואר" של הרב שטיינזלץ).

  

שם עברי: אלמוג     שם באנגלית: Coral     שם מדעי: Anthozoa      שם נרדף במקורות: כסיתא, ראמות?


נושא מרכזי: מהו מין האלמוג המוזכר בספרות חז"ל?

 

לנושאים נוספים העוסקים באלמוג ראו ב"אלמוג – ריכוז נושאים וקישוריות". לפתיחה הקש/י כאן.

 

משורות הגמרא בהן פתחנו עולים שני רמזים המאפשרים לנו לשער מהו האלמוג עליו דיברו חז"ל: א. מדובר באלמוג יקר ערך ששוויו כפול מערכו של הכסף. ב. האלמוג גדל על קרקעית הים. מההקשר בו מוזכר האלמוג בסוגיה ניתן להסיק שמדובר באלמוג שיחני שהרי הוא נכלל ברשימת הארזים. הקשר בין האלמוגים וה"ארזים" נבע מהאמונה שבתוך המים האלמוגים רכים כצמחים ומתקשים במגע עם האוויר. מכאן גם השם המדעי הישן של האלמוגים האדומים - ליטודנדרום (בלטינית: litho = אבן dendrum = עץ). ב"קרבן העדה" (שבת, פ"ז הל' ב') אנו מוצאים: "ההן דגזז ספוג. האי מאן דקוצר ספוג או גמי או קרולין והוא האלמוג והן מיני אילנות". רק בשנת 1722 גילה המדען הימי Peyssonnel, A. J. שהאלמוגים שייכים לממלכת החי.

מרמזים אלו ניתן להסיק שהאלמוג שבו עוסקת הסוגיה הוא האלמוג ששמו העממי "אלמוג אדום" או "אלמוג אציל" מהסוג Corallium. באנגלית הוא נקרא גם "אלמוג יקר" (Precious coral) (תמונה 1) ובעבר היה נפוץ מאד בים התיכון. ייחודה של קבוצת אלמוגים זו הוא בצבע היציב האדום או וורוד-תפוז של השלד שלהם המשמש לייצור תכשיטים (תמונה 2). כבר מהעת העתיקה "אלמוג אדום" נחשב לחומר גלם יקר ביותר וצוללים עסקו באיסופו למרות הסיכון שהיה כרוך בכך. "אלמוג אדום" כשאר מיני האלמוגים מחובר לתשתית הקשה ולצורך ניתוקו היה צריך להפעיל כוח רב. ייתכן ובתיאור הטכניקה שבה השתמשו בעת העתיקה כדי להעלות את האלמוגים, כפי שהוא מופיע בגמרא, משולבת גם הגזמה מסויימת אך ברור שהיא הייתה הדרך הסבירה היחידה שאפשרה להעלות אלמוגים גדולים וכבדים במיוחד. בימינו משתמשים במצוף מסוג אחר. לא עוד סירת עץ ("בורני") אלא "שק הרמה" (תמונה 3) (ראו דוגמה לפעילות זו כאן). אמנם בימינו נדיר למצוא אלמוג גדול מאד אך לאור כך שבמהלך השנים הגודל הממוצע הולך ויורד נוכל לשער שבעת העתיקה עדיין ניתן היה למצוא כאלה.

רש"י בסוגייתנו מתאר באופן מדוייק תפוצת אלמוגים באופן כללי אך דבריו לא ברורים ביחס ל"אלמוג אדום" שבית גידולו הוא מקומות חשוכים: "עד דשכנא - שוליה שוכנים בקרקעית הים, ועודנה נראית למעלה מן המים, דבמקום שהאלמוגים גדילים בים אין הים עמוק כל כך". שולי האלמוג הם בסיסו ואכן הוא מחובר לקרקעית אך אין הוא נראה מעל המים והוא שוכן במים עמוקים יחסית. ייתכן ובאמת רש"י התייחס לאלמוגים אחרים שאינם מתפתחים בים עמוק משום שהאצות הסימביוטיות שבתוכם זקוקות לאור בכמות המספיקה לביצוע פוטוסינתזה. בנוסף לכך מיני אלמוגים רבים מבצבצים מעל פני המים (תמונה 4).

 

     
תמונה 1. אלמוג אדום          צילם: Géry PARENT    תמונה 2. שרשרת עשוייה חרוזי אלמוג אדום

 

     
תמונה 3. שק הרמה     צילום: Israel Defense Forces   תמונה 4. ריף האלמוגים במפרץ אילת

 

הרחבה

העדות הראשונה לשימוש ב"אלמוג אדום" כתכשיט היא מציאת חרוזים מחוררים ומבריקים בקבר בגרמניה שתוארך לתקופה הפליאוליתית. נראה שלאלמוג האדום היתה כבר אז חשיבות תרבותית והוא שימש במסחר כצורה קדומה של מטבע. "אלמוג אדום" תפס מקום חשוב לאורך ההסטוריה. על פי המיתולוגיה היוונית מוצא האלמוג הוא בטיפות מדמה של מדוזה שנרצחה על ידי פרסאוס. במשך מאות שנים נחשב האלמוג האדום כשולט בחיים ובעל יכולת ריפוי והגנה מפני כוחות רשע. המצרים הקדומים עיבדו את האלמוג והפיניקים הפכו אותו למקור עושר בפעילות המסחרית שלהם. הרומאים העריכו את האלמוג כקמיע בעלת יכולות ריפוי והגנה במיוחד ביחס לילדים. בימי הביניים הוא חדר לתחום הדתי כאמצע הגנה מפני כוחות דמוניים.

לאלמוגים האדומים מבנה שיחני והם עשויים להגיע לגובה של 1 מ'. השלד מורכב ממחטי גיר סבוכים צבועים באדום על ידי פיגמנטים קרטנואידים. אלמוגים אדומים מתפתחים על תשתית סלעית הנתונה רק למעט סדימנטציה בדרך כלל בסביבות חשוכות. במים רדודים (15-70 מ') הם מתפתחים במערות או סדקי סלע ואילו בעומק רב יותר המושבות מפוזרות על פני השטח ונוטות להיות גדולות יותר. המין החשוב בקבוצה הוא Corallium rubrum שנקרא בעבר Gorgonia nobili נמצא בעיקר בים התיכון ולכן מסתבר שחז"ל התייחסו בעיקר אליו. מין זה נמצא גם באתרים אטלנטיים קרובים למיצר גיברלטר למשל באיי כף ורדה (Cape Verde) ומול חופי דרום פורטוגל. המין הים תיכוני גדל בעומקים של 15 מ' עד 300 מ' מתחת לפני הים. בימינו הוא נדיר בעומקים הרדודים בגלל "קציר" אינטנסיבי. מינים אחרים של הסוג Corallium נפוצים במערב האוקיינוס השקט בעיקר סביב יפן וטייואן בעומקים 350-1500 מ' באזורים בעלי זרמים חזקים.

בתקופות קדומות "אלמוג אדום" נאסף על ידי צלילות רדודות וגם מהחופים לאחר סערות שפלטו חלקי אלמוגים. החל מלפני כ – 5,000 שנה צוללים שעסקו באיסוף ספוגים שלו באופן סלקטיבי גם מושבות גדולות של "אלמוג האדום. בזמן כלשהו מאוחר יותר למדו דייגים יווניים לנתק מושבות אלמוגים בעזרת קרסי ברזל. כ – 1000 שנה לאחר מכן הערבים המציאו את השימוש בצלב עץ עליו תלויות מכמורות המשתלשלות כלפי מטה ונגררות על הקרקעית (ingegno) (ראו כאן שרטוט). מאוחר יותר האיסוף התבצע בעזרת רשתות גריפה שנגררו מספינות ובעזרת צלילה. עם התפתחות טכנולוגיות הצלילה הלך וגדל עומק האיסוף ובהתאמה האלמוג הפך לנדיר בעומקים הולכים וגדלים. דייגים מארצות הים התיכון הפליגו למערב אפריקה בחיפוש אחר מאגרי אלמוגים חדשים לאחר שבאזורם מלאי האלמוגים הדלדל. האיסוף האינטנסיבי גרם להיעלמות כמעט מוחלטת של "אלמוגים אדומים" מהחופים באגן הים התיכון. כיום נדיר למצוא מושבות שמגיעות לגודל ההיסטורי של 30-50 ס"מ מלבד באיזורים שלא היו נתונים לדיג. בעומקים מתחת ל – 130 מ' מושבות עשויות להיות גדולות אף יותר ופחות צפופות. בעקבות הדלדלות אוכלוסיות האלמוג חוקקו חוקים שונים להגבלת איסופו.

 

 

מקורות עיקריים:

מ. דור, החי בימי המקרא המשנה והתלמוד (עמ' 119-220).

לעיון נוסף: 

מהם אלמוגים? "היא של אלמוג וחותמה של מתכת" (שבת נט ע"ב).
מהו כיסתא? - "כי האי דההוא גברא דאפקידו גביה כיסתא דיתמי" (כתובות, צח ע"א).

לריכוז המאמרים העוסקים במיני ה"ארזים" הקש/י כאן.

 

א. המחבר ישלח בשמחה הודעות על מאמרים חדשים (בתוספת קישוריות) העוסקים בטבע במקורות לכל המעוניין. בקשה שלח/י ל - [email protected]
ב. לעיתים ההודעות עלולות להשלח על ידי GMAIL למחיצת ה"ספאם" שלך לכן יש לבדוק גם בה אם הגיעו הודעות כנ"ל.




כתב: ד"ר משה רענן.     © כל הזכויות שמורות 

הערות, שאלות ובקשות יתקבלו בברכה.

תגובות

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר