סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

טור זה נכתב לזכרו ועילוי נשמתו של נעם יעקב מאירסון הי"ד שנפל
בקרב גבורה בבינת ג'בל במלחמת לבנון השנייה – י"ג אב תשס"ו   

  

גבי קדשים דכתיב כשב ועז, שאתה יכול להוציא כלאים מביניהם – צאן

 

"אמר רבא: הכא מענייניה דקרא, והכא מענייניה דקרא; הכא גבי גניבה דכתיב שור או שה, שאי אתה יכול להוציא כלאים מביניהם, או לרבות כלאים; גבי קדשים דכתיב כשב ועז, שאתה יכול להוציא כלאים מביניהם, או למעט הוא" (בבא קמא, עז ע"ב).  

פירוש: אָמַר רָבָא: אף ש"או" מיעוט הוא בדרך כלל, אין לקבוע כלל בדבר, אלא הָכָא מֵעִנְיָינֵיהּ דִּקְרָא, וְהָכָא מֵעִנְיָינֵיהּ דִּקְרָא [כאן מעניינו של הכתוב, וכאן מעניינו של הכתוב]. הָכָא לגַּבֵּי [כאן אצל] גְּנֵיבָה, דִּכְתִיב [שנאמר] בה: "שׁוֹר אוֹ שֶׂה", והרי אלו בעלי חיים שֶׁאִי (שאין) אַתָּה יָכוֹל לְהוֹצִיא כִּלְאַיִם מִבֵּינֵיהֶם, שאי אפשר שיוולד ולד כלאים משור ושה, ואי אפשר להבין "או" זה כממעט כלאים יש להבין שהמילה "אוֹ" באה לְרַבּוֹת כִּלְאַיִם (של שה ועז), ואילו לגַּבֵּי [אצל] קֳדָשִׁים דִּכְתִיב [שנאמר] בהם: "כֶּשֶׂב וְ"עֵז" ("כשב או עז), שֶׁאַתָּה יָכוֹל לְהוֹצִיא כִּלְאַיִם מִבֵּינֵיהֶם מהכלאת כשב ועז, הביטוי "אוֹ" לְמַעֵט הוּא (באדיבות "התלמוד המבואר" של הרב שטיינזלץ).


שם עברי: כבש האליה   שם באנגלית: Fat-tailed Sheep   שם מדעי: Ovis orientalis platyura
שם נרדף במקורות: כבשה, כשב, איל, רחל, יובל, כר, אימר, דיכרין  

שם עברי: עז, תיש    שם באנגלית: Goat   שם מדעי: Capra aegagrus hircus 
שם נרדף במקורות:  שעיר, ברחא 


נושא מרכזי: בני כלאיים של כבשים ועזים

 

לריכוז המאמרים שנכתבו על עז הבית הקש/י כאן.

לריכוז המאמרים שנכתבו על הצאן הקש/י כאן.

לריכוז המאמרים שנכתבו על הכבש הקש/י כאן.



למרות שהכבשים והעיזים דומים זה לזה במידה רבה ומסוגלים להזדווג הם שייכים לסוגים שונים. כבשים שייכים לסוג "כבש" (Ovis) הכולל בנוסף לכבש הבית מינים כדוגמת המופלון, כבש גדול קרניים וכבש השלג. העיזים שייכים לסוג "יעל" (Capra) הכולל גם מינים דוגמת יעל נובי, יעל האלפים ועז הבר. לכבשים 54 כרומוזומים ואילו לעיזים 60 כרומוזומים הבדל הפוגע באפשרות ליצור בני כלאים. צאצאי הכלאה כזו נולדים בדרך כלל מתים. למרות העובדה שלעיתים קרובות כבשים ועיזים רועים במרעה משותף, נדיר מאד למצוא בני כלאיים ביניהם דבר המעיד על המרחק הגנטי. לעיתים רחוקות מופיעים דיווחים על בני כלאים חיים של כבשים ועיזים. בשנת 2000 הופיע דיווח של משרד החקלאות של בוצואנה על צאצא חי של איל ועז. מספר הכרומוזומים של צאצא זה היה 57 כלומר מספר ביניים בין שני ההורים. כיסוי הגוף החיצוני של בן כלאיים זה היה גס כשל עז ואילו השכבה פנימית הייתה צמרית כשל כבש. הגוף היה דמוי כבש אולם הרגלים היו ארוכות כשל עז. בן הכלאיים אמנם היה עקר אך היה פעיל מבחינה מינית כלפי כבשות והן כלפי עיזים למרות שלא היו בתקופת הייחום. בגיל 10 חודשים הוא סורס יחד עם כל הזכרים בעדר.

בניו-זילנד דווח על מקרה דומה שתוצאותיו היו המלטה של גדיים וכבשה בת כלאיים בעלת 57 כרומוזומים. התברר שכאשר כבשה זו הזדווגה עם איל היא הייתה פורייה. בצרפת דווח על הכלאה טבעית בין עז נקבה עם איל שתוצאותיה היו נקבה בת כלאיים בעלת 57 כרומוזומים. נקבה זו הוכלאה, במוסד ללימודים וטרינריים, עם איל והמליטה וולד מת וצאצא זכר חי בעל 54 כרומוזומים. בדיווח מהולנד בשנת 2011 נמסר על המלטת בן כלאיים זכר בריא ופורה. בן כלאים זה זווג עם כבשה ובשנת 2012 היא המליטה שני טלאים בריאים. לא נלאה את הקורא בדוגמאות נוספות אך ניתן להסיק שהכלאה בין כבשים ועיזים אפשרית אם כי היא נדירה. ניתן לשער שגם בימינו לא כל המקרים של הופעת בני כלאיים מדווחות ולכן כמעט ברור שחז"ל הכירו את התופעה. בניגוד למצב בין כבשים ועיזים הרי שאין שום דיווח על הכלאות בין בקר וצאן וכדברי רבא: "... גבי גניבה דכתיב שור או שה, שאי אתה יכול להוציא כלאים מביניהם וכו'"
 

       
צאן - עדר מעורב של כבשים ועזים     צאן - עדר מעורב של כבשים ועזים 





א. המחבר ישמח לשלוח הודעות על מאמרים חדשים (בתוספת קישוריות) העוסקים בטבע במקורות לכל המעוניין. בקשה שלח/י ל - [email protected]
ב. לעיתים ההודעות עלולות להשלח על ידי GMAIL למחיצת ה"ספאם" שלך לכן יש לבדוק גם בה אם הגיעו הודעות כנ"ל.
 



כתב: ד"ר משה רענן.     © כל הזכויות שמורות 

הערות, שאלות ובקשות יתקבלו בברכה.   

תגובות

  1. יט תמוז תשפ"א 23:55 תודה רבה | יהודי

    בהלכות שחיטה יו"ד סימן ט"ז מרן בעל הש"ע מדבר על זה. תודה רבה שעזרת לי להבין. נ.ב כתיבה מחכימה ומרתקת תודה

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר