טור זה נכתב לזכרו ועילוי נשמתו של נעם יעקב מאירסון הי"ד שנפל
בקרב גבורה בבינת ג'בל במלחמת לבנון השנייה – י"ג אב תשס"ו
הא פרסותיה סדוקות, והא פרסותיה קלוטות – פרה וחמור
"איצטריך: ס"ד התם הוא דיש לה קרנים, והא אין לה קרנים, הא פרסותיה סדוקות, והא פרסותיה קלוטות, אבל הכא דאידי ואידי אין לה קרנים, אידי ואידי פרסותיה קלוטות, אימא חמור אדום בעלמא הוא, קמשמע לן" (בכורות, ו ע"א).
שם עברי: בקר שם באנגלית: Cattle שם מדעי: Bos taurus
שם נרדף במקורות: שור, פר, תור (זכרים). פרה, תורתא (נקבות). עגל ועגלה
שם עברי: חמור הבית - אתון (נקבה) שם באנגלית: Donkey, Domestic ass
שם מדעי: Equus asinus שמות נרדפים במקורות: חמרא
נושא מרכזי: מהן פרסות סדוקות ופרסות קלוטות ומה מקור הפועל קלוטה?
לנושאים נוספים העוסקים בחמור הבית - הקש/י כאן.
לריכוז נושאים וקישוריות על הבקר הקש\י כאן.
ההבדל בין פרסת הפרה והחמור שימש את איוב בטענותיו כלפי הקב"ה: "אמר רבא: בקש איוב לפטור את כל העולם כולו מן הדין. אמר לפניו: רבונו של עולם בראת שור פרסותיו סדוקות בראת חמור פרסותיו קלוטות" (בבא בתרא ט"ז ע"א). בסוגייתנו מבטא הבדל זה (בנוסף לנוכחות או היעדר קרניים) סימן לזיהוי פרה לעומת חמור כלומר בין מין הנכלל בין בעלי החיים הטהורים למין השייך לקבוצת בעלי החיים שאינם טהורים . "דַּבְּרוּ אֶל בְּנֵי יִשְׂרָאֵל לֵאמר זאת הַחַיָּה אֲשֶׁר תּאכְלוּ מִכָּל הַבְּהֵמָה אֲשֶׁר עַל הָאָרֶץ. כּל מַפְרֶסֶת פַּרְסָה וְשׁסַעַת שֶׁסַע פְּרָסת מַעֲלַת גֵּרָה בַּבְּהֵמָה אתָהּ תּאכֵלוּ ... אֶת הַגָּמָל כִּי מַעֲלֵה גֵרָה הוּא וּפַרְסָה אֵינֶנּוּ מַפְרִיס טָמֵא הוּא לָכֶם (ויקרא י"א ב-ד).
הבקר (שור ופרה) נכללים בסדרת שסועי פרסה (זוויגי פרסה) דבר הבא לידי ביטוי במבנה הרגל. בני סדרה זו צועדים על ראשי שתי אצבעות המחוזקות בראשיהן על ידי פרסות. "שסעת שסע" משמעותו שאין להם פרסה אחת אלא שתי פרסות נפרדות הנראות כפרסה אחת שסועה (ראה בשרטוט ובתמונות 1-2,7). בלשון הגמרא מבנה זה נקרא "פרסה סדוקה". בסדרת שסועי הפרסה נכללים גם מינים בעלי 4 אצבעות כמו ההיפופוטם אך הם אינם מעלי גרה וכמובן אינם טהורים.
החמור נכלל בסוג סוס (Equus) הנמצא בסדרת פרטיי פרסה (Perissodactyla). המאפיין של פרטיי הפרסה הוא שמספר אצבעותיהם הוא מספר פרטי (בסוסים אצבע אחת ואילו אצל קרוביהם הקרנפים המספר הוא שלוש). החמור, הפרא והסוס השייכים למשפחת הסוסיים דורכים על אצבע אחת העטופה בציפורן גדולה ומסיבית – הפרסה (ראה בשרטוט ובתמונה 3). בלשון חכמים פרסה זו נקראת "קלוטה" כלומר "מחוברת". הכוונה לכך שלכאורה פרסת פרטיי הפרסה נוצרה כתוצאה מהתאחות של שתי פרסות נפרדות כפי שהן קיימות בשסועי פרסה. את התופעה אוכל להדגים בטביעת הפרסה של פרא וסוסה (תמונות 3 ו-5). בחלק מהטביעה נראית הפרסה כאילו היא מחולקת לשני חלקים על ידי חריץ העובר לאורכה ואילו חלקה האחר עשוי חטיבה אחת. לאמיתו של דבר אין מדובר בהתאחות של שתי אצבעות אלא פרסה המכסה אצבע אחת.
המונח "קלוטה" נמצא בשימוש גם בפי "קובעי" שמות הצמחים. אחד ממיני בני משפחת הסוככיים נקרא מורית קלוטה (תמונה 6) על שם התאחות העלים בכל מפרק. התאחות זו גורמת להיווצרות מבנה דמוי גביע סביב כל מפרק (1).
עצמות הרגל הקדמית הימנית בשסועי פרסה בהשוואה למפריטי פרסה (הפרא).
מקור: Encyclopædia Britannica
c = cuneiform, l = lunar, s = Scaphoid, u = Unciform, m = Magnum, td = Trapezoid
תמונה 5. עקבת פרא - צולמה במכתש רמון
|
|
|
תמונה 6. מורית קלוטה באדיבות "צמח השדה"
צילם: מייק לבנה ז"ל |
|
תמונה 7. יעל - עקבה צילמה: תהילה רענן |
(1) תודה לאביחי בנימיני על הפנית תשומת לבי לשם זה.
לעיון נוסף:
בפורטל הדף היומי: "גמל שמהלכת לפנינו"
מורית קלוטה באתר "צמח השדה"
א. המחבר ישלח בשמחה הודעות על מאמרים חדשים (בתוספת קישוריות) העוסקים בטבע במקורות לכל המעוניין. בקשה שלח/י ל - [email protected]
ב. לעיתים ההודעות עלולות להשלח על ידי GMAIL למחיצת ה"ספאם" שלך לכן יש לבדוק גם בה אם הגיעו הודעות כנ"ל.
כתב: ד"ר משה רענן. © כל הזכויות שמורות
הערות, שאלות ובקשות יתקבלו בברכה.