סקר
איזו "בבא" הכי קשה?






 

טור זה נכתב לזכרו ועילוי נשמתו של נעם יעקב מאירסון הי"ד שנפל
בקרב גבורה בבינת ג'בל במלחמת לבנון השנייה – י"ג אב תשס"ו  

 

תלת ביעי נינייא וביעתא דכמונא וביעתא דשומשימי ויכול – שומשום 

 

"לפירחא דליבא ליתי תלת ברושייאתא דחיטי ונישטרינהו בדובשא וניכול, ונישתי אבתרייהו חמרא חייא. לצרחא דליבא ליתי תלת ביעי נינייא וביעתא דכמונא וביעתא דשומשימי וליכול. לכאב מעי ליתי תלת מאה פלפלי אריכתא, וכל יומי נשתי מאה מינייהו בחמרא" (גיטין, סט ע"ב).

פירוש: לפירחא דליבא [לפריחת הלב] ליתי תלת ברושייאתא דחיטי [יביא שלוש חלות של חיטים] ונישטרינהו בדובשא [וישרה אותן בדבש] וניכול [ויאכל אותן], ונישתי אבתרייהו חמרא חייא [וישתה אחריהן יין חי]. התרופה לצרחא דליבא [לכאב הלב] ליתי תלת ביעי נינייא [יביא כשיעור שלוש ביצים של מנתה] וביעתא דכמונא [וכשיעור ביצה של כמון] וביעתא דשומשימי [וכשיעור ביצה של שומשומים] וליכול [ויאכל]. התרופה לכאב מעי [מעיים] ליתי תלת מאה פלפלי אריכתא [יביא שלוש מאות פלפלים ארוכים], וכל יומי נשתי מאה מינייהו בחמרא [וכל יום ישתה מאה מהם ביין] (באדיבות "התלמוד המבואר" של הרב שטיינזלץ).

 

שם עברי: שומשום מזרחי          שם באנגלית: Sesame          שם מדעי: (Sesamum orientale) Sesamum indicum      


נושא מרכזי: היתרונות הבריאותיים של זרעי השומשום

 

לריכוז המאמרים שנכתבו על השומשום הקש/י כאן.

 

מזה אלפי שנים ידוע השומשום כמזון וכמקור לשמן למאור אך גם כצמח בעל חשיבות רפואית. הוא היה בשימוש ברפואה הסינית וההודית העתיקה. את השומשום אנו מוצאים ברפואה האיורודית שגילה מוערך ביותר מ – 3,000 שנה. ברפואת האיורוודה נהגו לטפל עם זרעים טחונים של שומשום יחד עם אמבט ישיבה שבו זרעים כתושים של שומשום במקרים של אל-וסת וכאבי מחזור. תרופה עממית ממליצה לנשים ללעוס ולבסוף לבלוע כף זרעי שומשום מדי יום על מנת להסדיר את המחזור החודשי. משחה מזרעי שומשום בצרוף חמאה מזוקקת שימשה לטיפול בכיבים, כוויות, בדימום וטחורים. שמן שומשום היה בסיס להכנת שמנים ריחניים לעיסוי ומריחה על הקרקפת כדי לעודד צמיחת שערות. שמן המופק מזרעי שומשום ידוע זה אלפי שנים באיורוודה כמסייע לשמירה על בריאות והיגיינת הפה.

ברפואה הסינית המסורתית היה השומשום ידוע כמחזק של ה - yin מוסיף לחות ומרבה נוזלים בגוף. השתמשו בזרעים להגברת חלב בהנקה. באירופה השתמשו בשמן כטיפות עיניים לדלקות וכבים בעיניים העלים שימשו להכנת מרתח לטיפול בדיזנטריה וכולרה.

מחקרים מודרניים מבוקרים מצביעים על יתרונות בריאותיים משמעותיים שיש לשימוש בשומשום ובשמן שומשום. מחקר מצא כי שימוש בשמן שומשום במקום שמני מאכל שונים, סייע להורדת לחץ דם ואת רמות הגלוקוז בדם בקרב חולי סוכרת הסובלים מלחץ דם גבוה. החוקרים המליצו לסוכרתיים וטרום סוכרתיים, להשתמש בשומשום באופן קבוע. זרעי השומשום דלים בפחמימות ועשירים בסיבים תזונתיים וחלבונים (12% ו-18% בהתאמה) המבטיחים שחרור איטי של גלוקוז לדם. הזרעים מכילים שומן בריא, נוגדי חמצון, מינרלים ופיטוסטרולים, המסייעים להורדת רמות הסוכר בדם. שומשום מכיל פינורסינול (Pinoresinol) המסייע לווסת את כמויות הסוכר בדם על ידי עיכוב פעולת אנזימי העיכול.

זרעי השומשום והשמן המופק מהם, הינם נוגדי דלקות יעילים. השומשום עשיר בנוגדי חמצון ובוויטמין E המסייעים למנוע חסימות בעורקים, ותוך כך, גם שומרים על לחץ הדם. גם תכולת המגנזיום הגבוהה בשומשום נמצאה כמסייעת בהורדת לחץ הדם. נמצא ששימוש בשמן שומשום סייע להורדת לחץ דם בקרב אנשים הסובלים מלחץ דם גבוה המטופלים בתרופות או בחוסמי בטא. השומשום מכיל כמות גדולה של שומן חד בלתי רווי, המסייע בהורדת הכולסטרול, בנוסף לפיטוסטרולים ולינגננים שנמצאו גם הם כיעילים לטיפול בכולסטרול ה"רע" (LDL). השומשום מכיל ססמין (Sesamin) https://en.wikipedia.org/wiki/Sesamin שהינו נוגד חימצון חזק שעשוי למנוע ספיגת כולסטרול ולהקטין את ייצורו בכבד.

השימוש בשמן שומשום מסייע לחולי טרשת נפוצה.. שמן השומשום גורם להפחתת ההפרשה של אינטרפרון גמא ( IFN-γ) המהווה גורם מפתח בהתחלת הדלקת האוטואימונית וביצירת הפגיעה במערכת העצבים. בנוסף, התכונות האנטי דלקתיות ונוגדי החמצון שבשומשום מסייעים אף הם לסימפטומים של טרשת נפוצה. נמצא ששמן שומשום מסייע למניעה ולטיפול בטרשת עורקים ושמירה על בריאות הלב. משערים שהתרכובת ססמול (Sesamol) חומר טבעי ממשפחת הליגננים שנמצא בשומשום, היא בין האחראיים העיקריים להשפעה נוגדת הדלקת ונוגדת החמצון שנצפתה בנבדקים והאטה את התקדמות טרשת עורקים. צריכת שומשום מעלה את כמות נוגדי החמצון בדם, המסייעים למנוע "עקה חמצונית" Oxidative stress)) במצבים של עודף ברדיקלים חופשיים וגורמת לנזק ל – D.N.A ולחלבונים. הססמול גם מסייע להגן על ההחומר הגנטי בתאי הגוף מפני קרינת גמא. לססמין הנמצא בשומשום השפעה פיטו־אסטרוגנית שנבדקה במספר מחקרים ונמצאה כבעלת פוטנציאל מניעתי ומעכב להתרבות מספר סוגים של תאים סרטניים כולל לוקמיה, מיאלומה נפוצה, מעי גס, ערמונית, שד, ריאות ולבלב.  

 

        
שומשום מזרחי   שומשום מזרחי - זרעים

 

 

מקורות עיקריים:

 



 

א. המחבר ישמח לשלוח הודעות על מאמרים חדשים (בתוספת קישוריות) העוסקים בטבע במקורות לכל המעוניין. בקשה שלח/י ל - [email protected]
ב. לעיתים ההודעות עלולות להשלח על ידי GMAIL למחיצת ה"ספאם" שלך לכן יש לבדוק גם בה אם הגיעו הודעות כנ"ל.




כתב: ד"ר משה רענן.     © כל הזכויות שמורות 

הערות, שאלות ובקשות יתקבלו בברכה.

תגובות

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר