סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

טור זה נכתב לזכרו ועילוי נשמתו של נעם יעקב מאירסון הי"ד שנפל
בקרב גבורה בבינת ג'בל במלחמת לבנון השנייה – י"ג אב תשס"ו  

 

תלה ליה קורא לדבר אחר – תמר מצוי   

 

"ואמר רב זוטרא בר טוביה אמר רב, מאי דכתיב: את הכל עשה יפה בעתו, מלמד שכל אחד ואחד יפה לו הקדוש ברוך הוא אומנתו בפניו. אמר רב פפא, היינו דאמרי אינשי: תלה ליה קורא לדבר אחר ואיהו דידיה עביד" (ברכות, מג ע"ב).  

פירוש: ועוד אמר רב זוטרא בר טוביה אמר רב: מאי דכתיב [מהי משמעות זה שנאמר] "את הכל עשה יפה בעתו גם את העולם נתן בלבם מבלי אשר לא ימצא האדם את המעשה אשר עשה האלהים מראש ועד סוף" מלמד שכל אחד ואחד יפה לו הקדוש ברוך הוא את אומנתו בפניו, שכל אדם יהיה מרוצה באומנותו, ובכך יתנהל העולם כסדרו. אמר רב פפא: היינו דאמרי אינשי [זהו שאומרים אנשים] כפתגם עממי: "תלה ליה קורא [לו] קור דקל לדבר אחר )חזיר), ואיהו דידיה עביד [והוא את שלו יעשה]", שאף שקור הדקל הוא מאכל ערב, יגלגל החזיר אותו באשפה כדי להנות ממנו על פי דרכו שלו; שטעמו של כל יצור שונה ואין להשוות בין אנשים שונים (באדיבות "התלמוד המבואר" של הרב שטיינזלץ).


שם עברי: תמר מצוי          שם באנגלית: Date Palm           שם מדעי: Phoenix dactylifera


הנושא המרכזי:  קור (לב דקל) כגידול יוקרתי?

 

לריכוז המאמרים שנכתבו על התמר המצוי הקש/י כאן.

לריכוז המאמרים שנכתבו על חזיר הבית הקש/י כאן.

 

בעבר הדגמתי כיצד פתגמים עממיים המובאים בגמרא מבוססים על עובדות ריאליות (למשל: "פיל שבלע כפיפה מצרית" (מנחות, סט ע"א), "דלמא בגמלא פרחא אזל" (יבמות, קטז ע"א)). גם לפתגם המובא על ידי רב פפא יש כנראה בסיס ריאלי. בפתגם נבחר קור הדקל (לב הדקל) (על הקור ראו בהרחבה במאמר "מה תמר זה אין לו אלא לב אחד" (סוכה, מה ע"ב)) כדי להמחיש את התעלמותו של החזיר מדרך האכילה המקובלת. מבין השיטין ניתן להבין שהקור נבחר שלא במקרה שהרי ניתן היה לציין מאכלים רבים אחרים שגם מהם ניזון החזיר. מסתבר שבדומה לקיים בימינו שבו נחשבים לבבות הדקל כמאכל יוקרתי כך היה גם בתקופת האמוראים. הסרת הקור מהדקל גורמת למותו ולכן ניתן היה להשיג אותו רק מדקלים שמתו מאליהם בנסיבות שונות. גם היום מחירם של לבבות דקל גבוה למרות שמפיקים אותם ממינים וזנים שיועדו למטרה זו. מינים אלו לא היו קיימים באיזרנו ולכן ניתן להניח שלבבות הדקל שהיו מאכל תאווה היו נדירים מאד בעת העתיקה.

משמעות הפתגם היא שהחזיר ימשיך לנהוג כמנהגו ללכלך את מאכליו גם אם יקבל פריט מזון משובח ויוקרתי. בלשון רש"י: "קורא - רך הגדל בדקל, תלה אותו לחזיר והוא יגלגלנו באשפה שזו היא אומנתו". ייתכן גם שהקור נבחר כדי להדגיש את הנזק הנגרם מ"גלגול באשפה" בגלל מראהו. הקור בצבע לבן בוהק (תמונות 1-2) והגלגול באשפה מכתים אותו באופן בולט.

גם לחלק הה"גלגול באשפה" יש בסיס עובדתי. כתוצאה מכך שחזירי הבר (אבות המוצא של חזיר הבית) מוצאים חלק ניכר ממזונם באדמה, הם הסתגלו לקלוט אדמה עם המזון. הם מרבים לחפור באדמה על מנת למצוא בצלים, פקעות ושורשים של צמחים. המטייל בסביבה שבה מצויים חזירי בר עשוי להראות ריכוזים של מחפורות בקרקע הנראים כעבודתו של גנן מסתורי (תמונה 3). ההסתגלות לקלוט אדמה הפכה עבור החזירים לצורך חיוני. הגלגול באשפה מאפשר הדבקה של גרגירי חול למזון ובמיוחד עבור חזירים המוחזקים בדיר שאין בו משטחי קרקע. ניתן לראות שחזירים שגדלים בדיר בולעים אדמה בכל פעם שניתן להם לצאת החוצה. הגלגול באשפה לא גורם לנזק לחזירי הבר (תמונה 4) משום שיש להם חסינות גבוהה בפני מחלות. הם מסוגלים לאכול מזון מזוהם ולשתות מים מזוהמים ללא שנגרם להם נזק. ה"גלגול באשפה" של מזונו עשוי להיות קשור להתנהגות הכללית של החזיר. לחזירים אין בלוטות זיעה ולכן הם נוהגים להתפלש בבוץ. הבוץ מקרר אותם ונוסף מגן עליהם מזבובים וטפילים למיניהם.

 

   
 תמונה 1.  קטע צמרת הדקל המכיל את הקור
 
  תמונה 2. קור דקל מזן מג'והל    
באדיבות: ד"ר מרים אהרוני, צמח תרביות רקמה 
בע"מ

  

              
תמונה 3. חפירות של חזירי בר בחיפוש מזון    תמונה 4. חזיר בר           צילם:  Superbass

 

 

א. המחבר ישמח לשלוח הודעות על מאמרים חדשים (בתוספת קישוריות) העוסקים בטבע במקורות לכל המעוניין. בקשה שלח/י ל - [email protected]
ב. לעיתים ההודעות עלולות להשלח על ידי GMAIL למחיצת ה"ספאם" שלך לכן יש לבדוק גם בה אם הגיעו הודעות כנ"ל.




כתב: ד"ר משה רענן.     © כל הזכויות שמורות 

הערות, שאלות ובקשות יתקבלו בברכה.   

תגובות

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר