סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

טור זה נכתב לזכרו ועילוי נשמתו של נעם יעקב מאירסון הי"ד שנפל
בקרב גבורה בבינת ג'בל במלחמת לבנון השנייה – י"ג אב תשס"ו   

 

ותרנגולת היתה לו לרבי שמעון בן חלפתא שניטלה נוצה שלה – תרנגול הבית

 

"אמרו עליו על רבי שמעון בן חלפתא שעסקן בדברים היה, והיה עושה דבר להוציא מלבו של רבי יהודה, שהיה רבי יהודה אומר: אם ניטלה הנוצה פסולה; ותרנגולת היתה לו לרבי שמעון בן חלפתא שניטלה נוצה שלה, והניחה בתנור וטלה עליה במטלית של טרסיים, וגידלה כנפיים האחרונים יותר מן הראשונים. ודלמא קסבר רבי יהודה טרפה משבחת? אם כן, במידי דמיטרפא בה הגדילה כנפיים האחרונים יותר מן הראשונים?" (חולין נז ע"ב).

פירוש: אמרו עליו על ר' שמעון בן חלפתא שעסקן בדברים היה, חוקר ובודק בעניינים שונים, והיה עושה דבר להוציא מלבו של ר' יהודה, כלומר, ממה שהיה סבור ר' יהודה, שהיה ר' יהודה אומר: אם ניטלה הנוצה (הפלומה) של העוף — פסולה, וכפי ששנינו במשנתנו בשמו. ותרנגולת היתה לו לר' שמעון בן חלפתא שניטלה נוצה שלה, והניחה את התרנגולת בתנור, במקום חם, וטלה עליהכיסה אותה במטלית של טרסיים (צורפי נחושת), ולאחר זמן גידלה כנפיים האחרונים יותר מן הראשונים. ותוהים: מה הפירכה מכאן לדברי רב יהודה? ודלמא קסבר [ושמא סבור] ר' יהודה שטרפה לא רק שהיא חיה, אלא אפילו משבחת, ייתכן שתהיה בריאה יותר מאשר היתה קודם! ודוחים: גם אם כן, האם היה אומר כן גם במידי דמיטרפא בה [באותו דבר עצמו שנעשתה בה טריפה], וכפי שהיה כאן, שהגדילה כנפיים האחרונים יותר מן הראשונים? (באדיבות "התלמוד המבואר" של הרב שטיינזלץ).
 

שם עברי: תרנגול הבית   שם באנגלית: Chicken   שם מדעי: Gallus gallus domesticus

שם נרדף במקורות: שכוי, גבר, זגתא


נושא מרכזי:  מהי הנוצה ומה הנזק בנטילתה?

 

תרנגול הבית - לרשימת נושאים נוספים וקישוריות לחץ כאן.



הספור על תרנגולתו של רבי שמעון בן חלפתא מעורר כמה שאלות הנוגעות לריאליה שלו: א. מהי הנוצה המטריפה את התרנגולת? ב. מה הנזק הנגרם לתרנגולת שניטלה נוצתה? ג. כיצד היא "ניטלה"? והאם נוצות מתחדשות? ה. האם נוצות מתחדשות גדולות יותר מהנוצות המקוריות?
 

א. מהי "נוצה"

אחד מהמאפיינים היחודיים לעופות הוא כסות הנוצות. את הנוצות ניתן לחלק לסוגים על פי מבנה ותפקיד. הנוצות המפורסמות ביותר הן האברות (נוצות תעופה) המשמשות ליצירת המשטחים האווירודינמיים (כנפים וזנב) ונוצות הפלומה המבודדות את גוף העוף ומונעות איבוד חום לסביבה הקרה (או חימום יתר בסביבה חמה). הפלומה נחשבת למבודד חום יעיל ביותר ולכן לא מפתיע לגלות שבעל החוליות החי בסביבות הקרות ביותר הוא עוף. הפינגווינים הם עופות החיים בליבו של הקוטב הדרומי ואווזים הודים נצפו עפים מעל הפסגות הגבוהות ביותר של הרי ההימלאיה מעל 8,000 מ'. האדם למד לנצל את נוצות הפלומה לצורך הכנת שמיכות ומעילים איכותיים.

ה"נוצה" שבה עוסקת סוגייתנו היא הפלומה. הדבר משתמע מכך שלדעת רבי יהודה אם ניטלת נוצת העוף הוא איננו יכול לחיות (להלן נפרט מדוע) ולכן הוא טריפה בניגוד לאברות כפי שמחלקת המשנה (חולין, נו ע"ב): "... נשתברו רגליה, נמרטו כנפיה, רבי יהודה אומר: אם נטלה הנוצה פסולה". מפרש רש"י: "נמרטו כנפיה - היינו נוצה גדולה שעל כל גופה פלומ"ש בלעז"(1). נוצה היא הדקה הסמוכה לבשר שאין לה קנים ובלע"ז מל"ש". ראיה ברורה לכך שמדובר בנוצות הפלומה משתמעת מדברי הגמרא להלן (נח ע"ב) המשווה ביניהן לעור: "רבי יהודה אומר אם ניטלה הנוצה פסולה. אמר רבי יוחנן: רבי יהודה ורבי ישמעאל אמרו דבר אחד, רבי יהודה - הא דאמרן, רבי ישמעאל – דתנן: רבי ישמעאל אומר: הנוצה מצטרפת וכו'". מפרש רש"י: "רבי יהודה - הא דאמר דחשיב לה כגלודה שניטל עורה ורבי ישמעאל נמי חשיב לנוצה כעור דאמר נוצה מצטרפת לכזית לפגל בחטאת העוף אם מלקה על מנת לאכול כזית בין נוצה ועור ובשר חוץ לזמנו".
 

ב. חשיבות הפלומה

מדברי רבא המחלק אליבא דרבי יהודה בין דין פיגול לטרפה (נח ע"ב) אנו לומדים שה"נוצה" מעניקה לעוף הגנה ("... עד כאן לא קאמר ר' יהודה הכא, אלא לענין טרפה, דליכא מידי דמגין עליה, אבל לענין איפגולי כרבנן סבירא ליה כו'") אך מבלי לפרש את מהותה. אופי הגנה זו מתואר בספור המעשה של רבי שמעון בן חלפתא שמנע את מות תרנגולת ש"ניטלה נוצתה" בעזרת חמום ובידוד: "ותרנגולת היתה לו לרבי שמעון בן חלפתא שניטלה נוצה שלה, והניחה בתנור וטלה עליה במטלית של טרסיים וכו'". עופות חסרי נוצות רגישים מאוד לקור. בתצפית שנערכה בעופות חסרי נוצות עקב מוטציה(2) התברר שכאשר הם הוכנסו לקירור לא החזיקו מעמד בחיים אפילו במשך שעתיים, בעוד שעופות אחרים החזיקו מעמד יפה אפילו בדרגת קור גבוהה יותר במשך חמש שעות ויותר. בניגוד לפלומה הרי שלנוצות התעופה (אברות) אין תפקיד בעופות המבוייתים (תרנגולים, אווזים וברווזים) משום שהם אבדו את כושר התעופה ומוצאים את מזונם במשק האדם.
 

ג. הגורמים ל"נטילת הנוצה"

נשירת נוצות והחלפתן בעופות (molting) היא תופעה פיסיולוגית נורמלית הקיימת ברוב המינים. החלפת הנוצות נועדה לשקם את ניצוי העוף המתבלה במשך הזמן ו/או להתאים אותו לתנאי מזג האוויר. מקצב החלפת הנוצות מתואם עם משתנים כמו תקופות קור או חום, עונת הקינון, הטיפול באפרוחים או הגוזלים. עופות מבוגרים מחליפים לרוב את כל נוצותיהם פעם בשנה לאחר עונת הרבייה, ובמינים רבים יש חילוף נוצות נוסף לפני עונת הקינון שבו מתחלפות לרוב רק חלק מנוצות הגוף, אך לא האברות. ניתן לחלק את מקצב החלפת הנוצות לשתי קבוצות: א. מינים המשירים את נוצותיהם באופן הדרגתי כך שיכולת התעופה כמעט שאינה נפגעת (סדר החלפת האברות קבוע במסגרת המין). ב. מינים המחליפים את נוצותיהם בו-זמנית. בקבוצה זו עופות מים רבים שכתוצאה מהחלפת הנוצות אינם מסוגלים לעוף במשך כמה שבועות. בתקופה זו עליהם להסתתר על מנת להימנע מטריפה ופגעי הסביבה. מעטה הנוצות החדש עשוי להיות בצבעים שונים מקודמו, ולכן במיני עופות רבים מתקבל "לבוש קיץ" ו"לבוש חורף"..

בתרנגולות מועד החלפת הנוצות הוא עם התקצרות שעות האור כלומר בסוף הקיץ ולקראת הסתיו עם ירידת הטמפרטורות. לאחר תקופת הדגירה הנוצות בלויות ואינן מסוגלות להגן על התרנגולת מפני פגעי מזג האוויר כמו רוח, גשם ושלג. בתקופה זו התרנגולות מפסיקות להטיל ביצים משום שהן זקוקות למשאבי מזון רבים ובעיקר חלבונים לצורך בניית הנוצות החדשות. ניתן להניח שתרנגולתו של רבי שמעון בן חלפתא איבדה את נוצותיה כתוצאה מגורם או גורמים שונים מאשר החלפת נוצות טבעית בעונה המתאימה. קרוב לוודאי שגם בעונת החורף היא נותרה ללא נוצות ולכן היה צורך להגן עליה מפני הקור עד התפתחות נוצות חדשות.

גורמים אפשריים לאיבוד נוצות הם בראש ובראשונה מריטה מכוונת לצורך הפקת נוצות פלומה. נושא זה של מריטת נוצות בעיקר מאווזים בעודם בחיים נתון לויכוח ציבורי סוער בגלל הסבל הנגרם לעופות. אין בידינו אפשרות להוכיח כיצד ניטלה נוצתה של תרנגולתו של רבי שמעון בן חלפתא וייתכן וגם מריטתה היתה חלק מהתצפית שהוא ערך. גורמים נוספים העשויים לגרום לנשירת הנוצות הם מחלה או ניקור על ידי חברות להקה בעלות מעמד חברתי גבוה יותר. בין הפוסקים אנו מוצאים סיבה נוספת לאיבוד נוצות והוא "רוב שומן". לגורם לנשירת הנוצות עשויה להיות נפק"מ הלכתית הקשורה לדיני טריפות (ראו סקירה בשו"ת גבורות יצחק, הלכות טריפה) בשו"ת רדב"ז (ח"א סי' קמ"ה) נאמר:  

ילמדנו רבינו בדין תרנגולת שנפל הנוצה שלה ולא נשתייר בה כי אם מעט מזער בראשי כנפיה מי חשבינן לה כגלודה שניטל עורה וזה נמצא על הרוב בתרנגולת המגדלת אפרוחים גם בתרנגולת מפוטמת ... ועלה בדעתי לחלק ולתת הפרש בין אם הפילה נוצתה מחמת שומן ובריאות להפילה נוצתה מחמת חולי דומיא דגלודה שהיא מחמת חולי. וראיתי לשון המשנה ואלו כשרות וכו' נמרטו כנפיה ר' יהודה אומר אם ניטלה הנוצה פסולה ומשמע ניטלה בכל גוונא בין ביד בין מחמת חולי בין מחמת בריאות וכו'".
 

ד. "וגידלה כנפיים האחרונים יותר מן הראשונים"

מריטת עופות בית חיים ובעיקר אווזים(3) היתה תעשייה מקובלת ורק לאחרונה מוטלות עליה מגבלות חוקיות שיזמו תנועות למניעת צער בעלי חיים (ראו למשל כאן). חומר הגלם המוערך ביותר הוא הפלומה הנלקחת מאזור החזה של האווז ואחריו הנוצות העדינות. רוב המוצרים המסחריים כוללים תערובת של שני סוגי נוצות אלו וערכם עולה ככל שהכמות היחסית של הפלומה גבוהה יותר. "קציר" הנוצות מעופות חיים עשוי להיות מקור הכנסה חשוב עבור מגדלי אווזים לבשר או כבד. מריטת הנוצות אפשרית משום שהחל מגיל 9-10 שבועות נוצות הפלומה ונוצות רכות נוספות נושרות באופן טבעי. ניתן להתאים את מקצב המריטה למקצב החלפת הנוצות הטבעי. כאמור בגמרא מסתבר שמשקל הנוצות במריטה הראשונה קטן יותר בהשוואה למריטות הבאות לאחריה. באווזים משקל הפלומה והנוצות במריטה הראשונה הוא כ – 80 גרם ואילו במריטות המאוחרות המשקל הוא 100-120 גרם.
 

              
תמונה 1. אפרוח תרנגולת עוטה פלומה      צילם: Fir0002   תמונה 2.  פלומה       צילם: Yoky

               
 


(1) בצרפתית plume הן הנוצות הגדולות כלומר האברות ואילו moles הן נוצות הפלומה.
(2) הרב ד"ר י. מ. לוינגר, 'כשרות עוף ללא נוצות', המעיין, ניסן תשע"ג. לקריאה הקש כאן.
(3) השורות הבאות מתייחסות לאווזים משום שהם המקור העיקרי לנוצות לתעשיית הטקסטיל אך התהליכים המתוארים קיימים באופן דומה גם בתרנגולות.

 
 

א. המחבר ישלח בשמחה הודעות על מאמרים חדשים (בתוספת קישוריות) העוסקים בטבע במקורות לכל המעוניין. בקשה שלח/י ל - [email protected]
ב. לעיתים ההודעות עלולות להשלח על ידי GMAIL למחיצת ה"ספאם" שלך. לכן יש לבדוק גם בה אם הגיעו הודעות כנ"ל.


כתב: ד"ר משה רענן.     © כל הזכויות שמורות 

הערות, שאלות ובקשות יתקבלו בברכה.   

תגובות

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר