סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

טור זה נכתב לזכרו ועילוי נשמתו של נעם יעקב מאירסון הי"ד שנפל
בקרב גבורה בבינת ג'בל במלחמת לבנון השנייה – י"ג אב תשס"ו 


אמר: כודנא עקרה במאי פרעה לי? - פרד

 

"דאמר רבה בר רב הונא אמר רב: מאה ועשרים משתאות עשה בעז לבניו, שנאמר: ויהי לו שלשים בנים, ושלשים בנות שלח החוצה, ושלשים בנות הביא לבניו מן החוץ, וישפט את ישראל שבע שנים. ובכל אחת ואחת עשה שני משתאות, אחד בבית אביו, ואחד בבית חמיו, ובכולן לא זימן את מנוח, אמר: כודנא עקרה במאי פרעא לי?" (בבא בתרא, צא ע"א).


שם עברי: פרד           שם באנגלית: Mule           שם מדעי:  Equus mulus mulus

שם נרדף במקורות: כודנייתא, מולא, גדרונא, פרוטיות.


נושא מרכזי: מדוע הפרדים עקרים?

 

לריכוז המאמרים שנכתבו על הפרד הקש/י כאן.


הפרד (Mule) הוא צאצא של חמור (זכר) וסוסה (נקבה). בגלל מספר הכרומוזומים השונה של הוריו (לסוסים יש 64 כרומוזומים ואילו לחמור 62) הפרד עקר בדרך כלל. כמעט כל הפרדים (95%) הזכרים ורוב הנקבות עקרות למרות קיומם של איברי הולדה תקינים לכאורה. מספר הכרומוזומים של הפרד הוא 63 ולכן תהליך יצירת תאי המין (המיוזה – ראה מילון מונחים) איננו תקין. גם ההכלאה ההפוכה בין סוס ואתון אפשרית אך היא נדירה יותר והצאצא (Hinny) קטן יותר ופחות מתאים לעבודה. תהליך ההכלאה ממושך ונדרשות שנים רבות יחסית לפני שהן מתאפשרות. בספרות קיימים דיווחים בודדים על מקרים שבהם פרדות הצליחו להעמיד צאצאים.

על פי פירוש הרשב"ם בעז לא הזמין את מנוח לסעודות שעשה משום שהאחרון לא יוכל לגמול בהזמנה משלו שהרי לא היו לו ילדים כפי שלפרד אין צאצאים. המהרש"א מתקשה בפירוש זה משום שקשה לייחס דרך מחשבה זו לבעז הצדיק. לפירושו בעז נמנע מלהזמין את מנוח על מנת שלא לקבל ממנו מתנות שושבינות בחינם.

כדאי לשים לב לכך שבדרך כלל השם המופיע בגמרא הוא כודניתא שהיא הנקבה וכאן השם המוזכר הוא כודנא -הזכר(1) אם כי הביטוי המלא הוא "כודנא עקרה". הפרד עקר באופן מוחלט ואילו לפרדה יש לעיתים סייחים. הבחירה בפרד הזכר אולי נועדה להדגיש את חוסר הסיכוי שלמנוח יהיו אי פעם צאצאים. על הפרד ראה עוד בערך פרד – כודנייתא.

 



פרדה


הרחבה


על מנת להבין מדוע הפרדות עקרות עלינו להכיר את מנגנון הרבייה המינית התקין. כל יצור רב-תאי המתרבה ברבייה מינית מתחיל את חייו כתא אחד הנקרא הביצית המופרית. תא זה מתקבל כתוצאה מהתלכדות שני תאי מין בתהליך הנקרא הפרייה. תא מין אחד הוא הביצית שהיא תא המין הנקבי ואילו השני הוא תא הזרע. בסדרה ארוכה של חלוקות תאים הופך תא בודד זה ליצור הבנוי ממליוני תאים מסוגים שונים. המעבר מהביצית המופרית ליצור השלם כולל לא רק התרבות תאים אלא גם גדילתם והתמיינותם. הביצית המופרית מכילה שני מערכים שלמים של כרומוזומים שכל אחד מהם נתרם על ידי אחד ההורים. בעת חלוקת התאים מקבל כל תא בת את שני המערכים בתהליך המיטוזה. משמעות הדבר היא שבכל תא מתאי גופנו אנו נושאים סדרת כרומוזומים כפולה. מקובל לציין כל מערך באות n ואילו את הכרומוזומים בתאי הגוף ב – 2n. באדם, למשל, יש 46 כרומוזומים שהם למעשה 23 זוגות (n = 23).

מאחר ובתהליך ההפרייה מתלכדים 2 תאי מין התוצאה תהייה שמדור לדור יוכפל מספר הכרומוזומים. מסיבה זו תאי המין שונים מכל שאר תאי הגוף והם מכילים רק n כרומוזומים. על מנת שיתקבלו תאים מסוג זה מתקיימת באיברי הרבייה (שחלה בנקבות ואשך בזכר) חלוקה מסוג אחר הנקראת מיוזה או חלוקת הפחתה. בחלוקה זו מקבל כל תא בת רק חצי ממנת הכרומוזומים. אחד מכל זוג כרומוזומים הומולוגים (כרומוזומים מקבילים האחראים לאותם סוגי תכונות, מוצא האחד הוא מהאם והשני מהאב) מגיע לתאי המין. החלוקה היא אקראית וכל תא עשוי לקבל תערובת של כרומוזומים שמוצאם משני ההורים. אם נסמן את הכרומוזומים בספרות אזי, למשל, כרומוזומים 1,5,9,10 וכו' הגיעו מהאב ואילו כרומוזומים 2,3,4,6,7,8 וכו' הגיעו לתא המין מהאם. תהליך אקראי זה הוא חלק מהסיבות מדוע אחים עשויים להיות שונים מאד זה מזה. תאי אח אחד מכילים כרומוזומים שהגיעו מהאב ואילו מוצא אותם סוגי כרומוזמים באח השני הגיעו מהאם.

באחד משלבי חלוקת ההפחה מסתדרים הכרומוזומים בקו המשווה של תאי המוצא מהם נוצרים תאי המין בזוגות באופן שכל זוג מורכב משני הומולוגים. כל זוג כולל כרומוזום שמוצאו מהאב ומולו כרומוזום שמוצאו מהאם ובתנאי ששניהם מאותו הסוג כלומר שניהם אחראים לאותן תכונות אך לא בהכרח זהות. לדוגמה: כרומוזום הנושא את הגנים לצבע העין שהגיע מהאב ניצב ממול הכרומוזום הנושא את הגנים לצבע העיניים שהגיע מהאם אך ייתכן שאחד אחראי לצבע עיניים כחול והשני לצבע עיניים חום. התנאי המאפשר לתהליך זה להתקיים הוא שמספר הכרומוזומים הכללי בתא יהיה זוגי.

בניגוד לתהליך התקין הרי שבפרדים מספר הכרומוזומים איננו זוגי. לסוסים יש בתאי הגוף 64 כרומוזומים ואילו לחמורים 62. כתוצאה מכך צאצאיהם יורשים דרך תאי המין 63 כרומוזומים (32 + 31). המספר האי-זוגי של הכרומוזומים לא מונע את חלוקת המיטוזה והעובר מתפתח באופן תקין אך יצירת תאי המין באיברי הרבייה שלו נפגעת. יצירת תאי המין משתבשת גם בגלל ההבדלים הגדולים בין הכרומוזומים של הסוס והחמור. דוגמה להפרעה ביצירת תאי המין בעקבות מספר כרומוזומים אי-זוגי היא באנשים בעלי תסמונת דאון. שיבוש בחלוקת ההפחתה באחד ההורים גורם ליצירת תא מין בעל 24 כרומוזומים (הוא מכיל עותק כפול של כרומוזום מס' 21). העובר הנוצר על ידי תא מין זה הוא בעל 47 כרומוזומים. למעלה מתשעים ותשעה אחוז מהגברים בעלי תסמונת דאון עקרים ואחוזי העקרות בין נשים בעלות תסמונת זאת הם גבוהים מאוד. כרומוזומים אחרים במספר כפול גורמים להפלות טבעיות.
   

תהליך המיוזה         מקור:

 

 



(1) הבחנה זו מובאת בערוך השלם (ד' 201) בערך כדן.
 

 
 

א. המחבר ישמח לשלוח הודעות על מאמרים חדשים (בתוספת קישוריות) העוסקים בטבע במקורות לכל המעוניין. בקשה שלח/י ל - [email protected]
ב. לעיתים ההודעות עלולות להשלח על ידי GMAIL למחיצת ה"ספאם" שלך לכן יש לבדוק גם בה אם הגיעו הודעות כנ"ל.



כתב: ד"ר משה רענן.     © כל הזכויות שמורות 

הערות, שאלות ובקשות יתקבלו בברכה.   

תגובות

  1. י סיון תשפ"א 14:50 אבצן-שמשון | עמנואל מנחם

    אודה על משלוח תגובות למאמר או חומר אחר קשור לנושא , או תנ"ך.
  2. יב סיון תשפ"א 06:12 מאמרים נוספים | משה רענן

    ניתן למצוא מאמרים רבים בנושאים מגוונים בעזרת מנגנון החיפוש כאן.

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר