סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

טור זה נכתב לזכרו ועילוי נשמתו של נעם יעקב מאירסון הי"ד שנפל
בקרב גבורה בבינת ג'בל במלחמת לבנון השנייה – י"ג אב תשס"ו  

 

וחזיר שהיה נובר באשפה והזיק משלם נזק שלם – חזיר הבית

 

"סומכוס אומר: צרורות, וחזיר שהיה נובר באשפה והזיק משלם נזק שלם. הזיק, פשיטא! אלא אימא: התיז והזיק משלם נזק שלם. צרורות מאן דכר שמיהו? חסורי מחסרא והכי קתני: צרורות כי אורחייהו חצי נזק, וחזיר שהיה נובר באשפה והתיז והזיק משלם חצי נזק; סומכוס אומר: צרורות, וחזיר שהיה נובר באשפה והתיז והזיק משלם נזק שלם" (בבא קמא, יז ע"ב).
 

שם עברי: חזיר הבית          שם באנגלית: Pig           שם מדעי: Sus domestica

שם נרדף במקורות: "דבר אחר"          שמות בשפות אחרות:  ערבית – ח'נזיר (خنزير)


הנושא המרכזי:  מדוע החזיר משמש כמודל לנזק "צרורות"?

 

לריכוז המאמרים שנכתבו על חזיר הבית וקישוריות הקש\י כאן.



הדוגמה של חזיר שהזיק תוך נבירה באשפה כמקבילה ל"צרורות" איננה מקרית והיא מבטאת התנהגות ייחודית לחזיר בהשוואה לבעלי חיים אחרים במשק האדם. אישוש לטענה זו ניתן לקבל מעצם אזכורה של חיה טמאה בהקשר זה למרות האסור לגדלה ואפילו ההמנעות מלנקוב במפורש בשמה. התנהגות הנבירה בקרקע לצורך חיפוש מזון מאפיינת את החזירים. ראש החזירים מאורך וקצה האף בר תנועה ומצויד בדיסקית סחוס עגולה ושטוחה מלפנים שבה פתחי הנחיריים. קצה האף המשמש לנבירה בקרקע מחוזק על ידי העצם הקדם אפית (prenasal) שנוצרה על ידי התגרמות במחיצת האף. רש"י התייחס למבנה מיוחד זה וכתב: "נובר - בחוטמו ובלע"ז פורי"ר". ד"ר מ. קטן מתרגם את הלעז פוריי"ר (forjier) לפועל לנבור. הוא מעיר שפועל זה משמש גם במשמעות של לקדוח (לעשות חור) ואכן התוצאה של הנבירה היא קידוח. את תוצאות הנבירה של חזיר הבר קרובו של חזיר הבית ניתן לראות היטב בקרקע חצירות, שדות, חורשים ויערות ברחבי הארץ. במהלך חיפושו אחר מזון ובעיקר פקעות, בצלים ושורשים החזיר נובר בקרקע ומשאיר אחריו שטחים גדולים חשופים מצמחייה הנראים כאילו גנן מסתורי עדר בהם.

במהלך חיפושיו אחר מזון משתמש החזיר בחוש הריח המעולה שלו ומסוגל לאתר מזון הקבור בעומק של עשרות ס"מ בקרקע. על מנת להגיע למזון הוא חופר בקרקע ומסוגל להפוך אבנים במשקל גדול. חזיר הבר מסוגל להפוך אבנים במשקל עשרות ק"ג. אין זה מפתיע שחזיר יתיז אבן תוך כדי חפירת גומה וסילוק אבנים מתוכה. העובדה שסומכוס התייחס דווקא לחזיר הנובר באשפה קשורה לכך שבעל חיים זה אוכל כל ואינו בוחל בפגרים ומזון נרקב. ייתכן ומסיבה זו נגועים החזירים במחלות רבות (ראו עוד במאמר במחלות רבות (ראו עוד במאמר "תשעה נטלו חזירים ואחד כל העולם כולו").
 

     
תמונה 1. גולגולת חזיר הבית         צילם:  Mike Taylor   תמונה 2. סימני נבירה של חזיר בר     צילם: Dontworry

 

מקורות עיקריים:

אנציקלופדיה "החי והצומח בא"י" כרך 7 (עמ' 245-252). 

 

לעיון נוסף:
 

ב"פורטל הדף היומי":

על הקשר בין דמיון מערכת העיכול לאדם והעברת מחלת הדבר - "לא, שאני חזירי דדמיין מעייהו לבני אינשי" (תענית, כא ע"ב).
החזירים כנושאי מחלות - "תשעה נטלו חזירים ואחד כל העולם כולו" (קידושין, מט ע"ב).
טעם איסור גידול חזירים - "אין מגדלין חזירין בכל מקום" (בבא קמא, עט ע"ב).
מבנה עור החזיר - "אלו שעורותיהן כבשרן: עור האדם, ועור חזיר של ישוב" (חולין, קכב ע"א).


 

א. המחבר ישמח לשלוח הודעות על מאמרים חדשים (בתוספת קישוריות) העוסקים בטבע במקורות לכל המעוניין. בקשה שלח/י ל - [email protected]
ב. לעיתים ההודעות עלולות להשלח על ידי GMAIL למחיצת ה"ספאם" שלך לכן יש לבדוק גם בה אם הגיעו הודעות כנ"ל.




כתב: ד"ר משה רענן.     © כל הזכויות שמורות 

הערות, שאלות ובקשות יתקבלו בברכה.   

תגובות

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר