סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

טור זה נכתב לזכרו ועילוי נשמתו של נעם יעקב מאירסון הי"ד שנפל
בקרב גבורה בבינת ג'בל במלחמת לבנון השנייה – י"ג אב תשס"ו   

 

דאכלה תחלי הוו לה בני דולפני – שחליים

 

"דדרכא על רמא דחמרא הוו לה בני גירדני, דאכלה חרדלא הוו לה בני זלזלני, דאכלה תחלי הוו לה בני דולפני, דאכלה מניני הוו לה בני מציצי עינא, דאכלה גרגושתא הוו לה בני מכוערי, דשתיא שיכרא הוו לה בני אוכמי וכו'" (כתובות, ס ע"ב).

פירוש: דְּדָרְכָא [זו הדורכת] עַל רְמָא דַּחֲמָרָא [גללי חמור] בזמן ההריון הָווּ [יהיו] לָהּ בְּנֵי גִּירְדָּנֵי [בנים קרחים]. דְּאָכְלָה חַרְדְּלָא [האוכלת חרדל] בזמן ההריון הָווּ [יהיו] לָהּ בְּנֵי זַלְזְלָנֵי [בנים זוללים]. דְּאָכְלָה תַּחְלֵי [האוכלת שחלים] הָווּ [יהיו] לָהּ בְּנֵי דּוּלְפָנֵי [בנים זולגי דמעה]. דְּאָכְלָה מוֹנִינֵי [האוכלת ציר דגים] הָווּ [יהיו] לָהּ בְּנֵי מְצִיצֵי עֵינָא [בנים מניעי עיניים]. דְּאָכְלָה גַּרְגּוּשְׁתָּא [האוכלת אדמה] הָווּ [יהיו] לָהּ בְּנֵי מְכוֹעֲרֵי [בנים מכוערים]. דְּשָׁתְיָא שִׁיכְרָא [השותה שיכר] הָווּ [יהיו] לָהּ בְּנֵי אוּכָּמֵי [בנים שחורים] (באדיבות "התלמוד המבואר" של הרב שטיינזלץ).
 

שם עברי: שחליים תרבותיים   שם באנגלית: Garden Cress   שם מדעי: Lepidium sativum

שם נרדף במקורות: תחלי   שמות בשפות אחרות: ערבית - רשאד


נושא מרכזי: קשר אפשרי בין התנהגות האם בהריון ותכונות העובר

 

על ההשפעות הרפואיות של השחליים ראו בהרחבה במאמר "לא יאכל לא חלב ולא גבינה, ולא ביצים ולא שחליים" (נדרים, נד ע"ב).

 

לנושאים נוספים העוסקים בשחליים תרבותיים - הקש\י כאן.

 

השחליים הוא שמו של סוג במשפחת המצליבים. שם הסוג נגזר מצורת הפרי דמוי השחלה הכפולה (שחליים). בארץ ישראל גדלים שבעה מיני בר השייכים לסוג והמין שחליים תרבותיים שמוצאו מאיזורנו (תמונות 1-2). את המין התרבותי ניתן למצוא בארץ גם כצמח בר, פליט תרבות, בשטחים מופרעים בחבל הים תיכוני של ישראל ובעיקר במישור החוף. השחליים התרבותיים הם צמח חד-שנתי שגובהו 30-60 ס"מ. עליו התחתונים גזורים, מנוצים וצבעם ירוק-כחול. הפריחה בחודשים מרס-מאי. הפרחים הזעירים ערוכים בתפרחות צפופות וצבעם לבן. הפרי הוא תרמילון דמוי משולש, פחוס ומאורך. מועד האיסוף: ינואר-אוגוסט. מגדלים את השחליים בחורף משום שחום או יובש גורמים לפריחה מוקדמת. זהו גידול קצר-חיים, שניתן לקטוף מעליו כבר שבועות ספורים לאחר הזריעה.

מגדלים את השחליים התרבותיים בהיקף קטן בעיקר לצריכת עליו הטריים והוא נמכר בדרך כלל בשווקים כאגודת עלים בדומה לפטרוזיליה. הוא נמכר גם באריזת נבטים מוכנים לאכילה (תמונות 3-4). לעלים הצעירים טעם חריף בעל ארומה חרדלית בדומה למינים נוספים במשפחת המצליבים (על מקור הטעם ראה גם "ריח צנון אני מריח בגליל"). בניגוד לרוב המינים במשפחה לשחליים עלים קטנים בעל מראה עדין המתאים גם לקישוט מאכלי דגים ובשר. שימוש נוסף הנעשה בשחליים הוא ניצול הזרעים כתבלין חריף הדומה לחרדל (הזרעים מכילים כ-58% שמן) (תמונה 5).

סוגייתנו מונה פעולות שונות שמבצעת אשה בזמן הריונה או מאכלים שהיא אוכלת העלולים (או עשויים) להשפיע על תכונותיו של הילוד. חלק מהקשרים בין המעשה והתוצאה נראה לנו מוזר (ופוקרים למיניהם מצאו כאן בקעה להתגדר בה) ואכן נדרשו לנושא זה כמה מחברים (ראו למשל בסעיף האחרון ב"הרחבה"). מבלי להתייחס באופן ספציפי לאמור בסוגיה יש להעיר ברמה העקרונית שמחקרים רבים מצביעים על קשר בין מצבים נפשיים ופיסיולוגיים בהם נמצאת האשה לבין התפתחות העובר. תחום מחקר שהולך וצובר תאוצה בשנים האחרונה הוא האפיגמטיקה העוסק בתופעות של שינויים בהתבטאות גנים בעקבות משובים מהסביבה (כדוגמת דיאטה או לחץ נפשי). בנוסף לכך, בימינו, ברור גם הקשר בין גוף ונפש ומעבר חומרים בין האם לעובר.

התחושה המתקבלת מעיון ברשימה המופיעה בסוגיה היא שקיים כאן סוג מסוים של "מעשי אבות סימן לבנים" (כמובן בהשאלה). למשל, השיכר בבבל היה בדרך כלל ה"שיכר השחור" (שיכר תמרים) וייתכן והתקיים מעבר פיגמנטים לעובר (לא בדקתי את היתכנות הדבר) או אולי השפעה נפשית כלשהי. החרדל שימש לתיבול הבשר (ראו "ואין נאכלות אלא בחרדל") ועורר תיאבון ואם כן אכילתו על ידי האם עשויה היתה להשפיע בדרך כזו או אחרת על יחסו של הילוד לאוכל. על מנת למנוע ספק אני מוצא לנכון להדגיש שאין כוונתי לומר בביטחון שסוגייתנו מבטאת אמת מדעית מוחלטת אך יחד עם זאת לא הייתי ממהר לשלול את אפשרות זו מבלי לבצע מחקרים מבוקרים בתחומי הנפש והגוף. על התוצאה של אכילת שחליים כתב כאן רש"י: "דולפני - עיניהם זולפות מים תמיד". השחליים כמאכלים חריפים אחרים גורמים, לאם האוכלת אותם, לדמעות ותופעה זו עלולה להופיע גם בעובר.
 

   
תמונה 1. שחליים  עדינים - פרחים ופירות     
צילם: דרור מלמד
 

 תמונה 2.  שחליים  עדינים - פירות      צילם: דרור מלמד

 

תמונה 3. נבטי שחליים          צילם: Rainer Zenz

 

   
תמונה 4. שחליים תרבותיים           צילם: Vincent de Groot  

 תמונה 5. זרעי שחלים          צילם: Frank Vincentz

 

לעיון נוסף:

באתר צמח השדה: "שחליים עדינים". 




א. המחבר ישמח לשלוח הודעות על מאמרים חדשים (בתוספת קישוריות) העוסקים בטבע במקורות לכל המעוניין. בקשה שלח/י ל - [email protected]
ב. לעיתים ההודעות עלולות להשלח על ידי GMAIL למחיצת ה"ספאם" שלך לכן יש לבדוק גם בה אם הגיעו הודעות כנ"ל.

 

כתב: ד"ר משה רענן.     © כל הזכויות שמורות 

הערות, שאלות ובקשות יתקבלו בברכה.   

תגובות

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר