סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

טור זה נכתב לזכרו ועילוי נשמתו של נעם יעקב מאירסון הי"ד שנפל
בקרב גבורה בבינת ג'בל במלחמת לבנון השנייה – י"ג אב תשס"ו   

 

ואינה עשויה להטיל ביצתה במקום מדרון – תרנגול הבית

 

"גמרא. אמר רב חסדא: אף על פי שאמרו אין נותנין כלי תחת תרנגולת לקבל ביצתה אבל כופה עליה כלי שלא תשבר. אמר רבה: מאי טעמיה דרב חסדא קסבר: תרנגולת עשויה להטיל ביצתה באשפה, ואינה עשויה להטיל ביצתה במקום מדרון, והצלה מצויה התירו, והצלה שאינה מצויה לא התירו" (שבת, מב ע"ב).


שם עברי: תרנגול הבית    שם באנגלית:  Chicken  שם מדעי: Gallus gallus domesticus

שם נרדף במקורות: שכוי, גבר, זגתא


נושא מרכזי: המנעות תרנגולות מהטלה על משטחים משופעים

 

תרנגול הבית - לרשימת נושאים נוספים וקישוריות לחץ כאן.



מתוך האופן שבו נימק רבה את ההלכות שאמר רב חסדא ניתן לתאר שני מצבים המסכנים ביצים שהוטלו על ידי תרנגולת. א. ביצה המוטלת באשפה עלולה להשבר "ברגלי אדם" (רש"י במקום) ועל מנת למנוע את הדבר ניתן לכפות עליה כלי. ב. ביצה המוטלת במדרון עלולה להתגלגל ולהשבר. הפתרון לבעיה זו הוא הנחת כלי מתחת לתרנגולת. לאור כך שלדברי רבה הטלת ביצה במדרון איננה שכיחה היא מהווה "הצלה שאינה שכיחה" ולכן נאסרה.

הדעת נותנת שאכן תרנגולות ימנעו מהטלת ביצים על משטחים משופעים משתי סיבות: א. ביצים המוטלות על משטח משופע עלולות להתגלגל ולהתרחק מאתר הדגירה. ב. הישיבה על משטח משופע איננה נוחה ואילו תרנגולות נוהגות לנוח בישיבה לאחר ההטלה. תרנגולות עשויות לדגור, לעיתים, בלית ברירה על משטחים משופעים אך נעזרות בחפירה רדודה על מנת ליצור משטח ישר ככל שניתן.

אם האמור לעיל היה מוכר למגדלי תרנגולות מתצפיות אקראיות ומתחושות סובייקטיביות הרי שגם מחקרים מבוקרים העלו שתרנגולות מעדיפות משטחים אופקיים ומטילות עליהם ביצים רבות יותר. הרקע למחקרים אלו הוא המעבר לגידול ביצים ממוכן שבו התרנגולות מוחזקות בסוללות כלובים כאשר הביצים המוטלות נאספות בעזרת מסוע. במערכות אלו משתמשים בכלובים שקרקעיתם משופעת על מנת שהביצים יתגלגלו לעבר "תעלת האיסוף". בעבר היו השיקולים לבחירת זווית השיפוע טכניים בלבד. מחד גיסא השיפוע צריך לאפשר את התגלגלות הביצה אל מחוץ לכלוב אך מאידך גיסא שיפוע גדול מדי עלול לגרום לשבירתה. בשנים האחרונות עם התגברות המודעות לנושאי "צער בעלי חיים" החלו הרשויות להביא בחשבון גם סוגיות הקשורות ל"רווחת" התרנגולות ובמסגרת זו החלו מחקרים שבדקו את מבנה הכלוב המועדף על ידי התרנגולות. אגב מחקרים אלו התברר ש"רווחת" התרנגולת מתבטאת גם בעליית קצב ההטלה. מחקר שבדק את שיפוע הקרקעית המועדף על ידי תרנגולות מטילות מצא שכאשר עליהן לבחור בין קרקעית בשיפוע 12 מעלות לקרקעית בשיפוע 18 מעלות (בטווח זה הביצים עדיין מתגלגלות אל מחוץ לתא ההטלה) הן מעדיפות את השיפוע המתון יותר ובתנאים אלו הן מטילות ביצים רבות יותר.


תמונה 1.  סוללת הטלה של תרנגולת          צילם: איתמר ק.
   

      

 תמונה 2. תרנגול הבית - זכר rooster           
 צילם:   Chenspec

 

 תמונה 3. תרנגול הבית - נקבה        
 צילם:   Dustin Brinktriene

 


מקורות עיקריים: 

Stämpfli, K et al, 'Influence of nest-floor slope on the nest choice of laying hens', Applied Animal Behaviour Science, 2011, 135 (4), pp. 286-292




 

א. המחבר ישמח לשלוח הודעות על מאמרים חדשים (בתוספת קישוריות) העוסקים בטבע במקורות לכל המעוניין. בקשה שלח/י ל - [email protected]
ב. לעיתים ההודעות עלולות להשלח על ידי GMAIL למחיצת ה"ספאם" שלך לכן יש לבדוק גם בה אם הגיעו הודעות כנ"ל.




כתב: ד"ר משה רענן.     © כל הזכויות שמורות 

הערות, שאלות ובקשות יתקבלו בברכה.   

תגובות

  1. כה ניסן תש"פ 19:30 ביצה כסומכת מיטה | אריה פלהיימר

    שלום משה. ביקשתי ולא מצאתי. האם כתבת על כך? תודה

  2. כו ניסן תש"פ 20:59 ביצה כסומכת מיטה | משה רענן

    לא כתבתי. מבחינה מציאותית הדבר ניתן. ביצת תרנגולת רגילה אמורה להחזיק מעמד בעומס של 15-20 קילוגרם ואולי גם יותר בלחיצה באופן מאונך מהקדקוד החד לכיוון הקדקוד הכד. אם משקל האדם 80 ק"ג יופעל על כל רגל המיטה לחץ של 20 ק"ג. אם יניח כמה ביצים כמובן שניתן להעלות את המשקל.

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר