סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

טור זה נכתב לזכרו ועילוי נשמתו של נעם יעקב מאירסון הי"ד שנפל
בקרב גבורה בבינת ג'בל במלחמת לבנון השנייה – י"ג אב תשס"ו   

 

ונפל עליה גמלא פריצא – גמל

 

"... ומר בריה דרבינא הוה קאזיל בפקתא דערבות וצחא למיא, אתעביד ליה ניסא איברי ליה עינא דמיא ואישתי. ותו, זמנא חדא הוה קאזיל ברסתקא דמחוזא ונפל עליה גמלא פריצא, איתפרקא ליה אשיתא, על לגוה; כי מטא לערבות, בריך: ברוך שעשה לי נס בערבות ובגמל, כי מטא לרסתקא דמחוזא, בריך: ברוך שעשה לי נס בגמל ובערבות" (ברכות, נד ע"א).

פירוש: ... וכן, מר בריה [בנו] של רבינא הוה קאזיל בפקתא [היה מהלך בבקעה] של ערבות וצחא למיא [והיה צמא למים]. אתעביד ליה ניסא, איברי ליה עינא דמיא, ואישתי [נעשה לו נס, ונברא לו מעין מים, ושתה]. ותו, זמנא חדא הוה קאזיל ברסתקא [ועוד, פעם אחת היה מהלך בשוק] של מחוזא ונפל עליה גמלא פריצא [והתנפל עליו גמל משוגע]. איתפרקא ליה אשיתא, על לגוה [נבקע לו הכותל, ונכנס לתוכו, וניצל]. ומאז, כי מטא [כאשר היה מגיע] לערבות, בריך [היה מברך] "ברוך... שעשה לי נס בערבות ובגמל". וכן כי מטא לרסתקא [כאשר היה מגיע לשוק] של מחוזא בריך [היה מברך] "ברוך... שעשה לי נס בגמל ובערבות", הרי שאף על נס של יחיד יש לברך! (באדיבות "התלמוד המבואר" של הרב שטיינזלץ).


שם עברי: גמל   שם באנגלית: Arabian camel Dromedary   שם מדעי: Camelus dromedarius

שם נרדף במקורות: בכרה, נאקה (נקבות)


נושא מרכזי: מהו "גמלא פריצא"?

 

לנושאים נוספים העוסקים בגמל - לחץ כאן.



על מהותו של גמלא פריצא אנו לומדים מפירוש רש"י במקום: "גמל משוגע, שעסקיו רעים". גמלים עלולים להשתולל בעיקר בעונת הרבייה ועל כך ראו במאמר "גמל אוחר בין הגמלים".  רס"ג בפירוש על ברכות (על פי כת"י שנמצא בגניזה וביאור הרב שלמה אהרון ווערטהיימער הנקרא "יד אהרון") קושר בין שתי התופעות. כותב רס"ג: "גמלא אפראצא – גמל ששימש עם אשתו". מעיר "יד אהרון": "ורס"ג כנראה מפרש אותו מלשון פריצות לאמר הפך הצניעות (וע"ד זה בעוקצין פ"ג מ"ו פריצי זיתים ומפ' בגמ' ב"מ ק"ה רשעי זיתים) ור"ל גמל שהיה פרוץ כי מטבע הגמל להיות צנוע בתשמישו וכו'". הערוך (ערך "גמל") מפרש "גמל שהיה נושך".

מעיון במקורות מידע אינטרנטיים ניתן ללמוד שגמלים עלולים להשתולל לעיתים מסיבות נוספות. ככלל הם סבלנים אך בעקבות הטרדה ממושכת הם עלולים "לצאת מן הכלים". בעבר דווח בעתונות על גמל שהשתולל בכביש "חוצה ישראל", סיכן את כלי הרכב שחלפו בכביש וניסה לנשוך פקח שהתקרב אליו. 4 ניידות משטרה שהוזעקו למקום ניסו לשווא להרחיקו ורק מאלף סוסים שהוזמן למקום השיב את הסדר על כנו. באוסטרליה גרמו גמלים (1) צמאים לנזקים קשים בעיירה קטנה ומנומנמת בנסיונם להגיע למקורות מים. כמה שנות בצורת גרמו להתייבשות מקווי המים בסביבה ולגמלים הצמאים לא נותרה ברירה אלא לחדור לחצירות הבתים תוך הרס גדרות, מבנים וכד'.  
 

"גמלא פריצא" - נוקם ונוטר

בעקבות פרסום המאמר שלח אלי חנוך פלסר משדה אליהו את הספור המצ"ב ככתבו וכלשונו:

"סיפור ששמעתי מאבי ע"ה על אירוע שצפה בו בשנות ה-30. מול ביתם בכפר סבא גר וטרינר. יום אחד, אחה"צ, כשישב בנחת על מרפסת ביתו הגיע לפתע גמל, פרץ לחצר ודהר לעברו בנסיון לתקוף אותו. הוא הספיק להמלט לתוך ביתו. לאחר זמן מה הגיע ערבי נוהג הגמלים, הרגיע את הגמל המשתולל וסיפר: כשנה לפני כן היה הגמל בטיפול בבית הווטרינר שעקר לגמל שן, דבר שמאד הכאיב לו. באותו יום הלך הערבי עם שיירת גמלים ליד קלקיליה ולפתע החל הגמל להשתולל, עזב את השיירה ושעט לעבר כפר סבא. הישמעאלי הבין כנראה את העומד להתרחש ורדף אחריו..."

מאוחר יותר הוסיף חנוך ספור ששמע מפועל ערבי בשם ואליד עתאמללה מנהל חברת "בוני העמק" מפי זקני כפרו:

"אתה יודע שהגמל שומר כעס?" מעשה אמיתי שקרה בכפר ריינה בימים שהבהמות ישנו בקומת הקרקע והאנשים בעליה. בעל גמל הכה והרגיז את הגמל שלו וידע שתגיע נקמה. בדרך כלל הוא ישן בקומת הקרקע בסמוך לבהמות אך באותו לילה הניח את השמיכות והכילה כאילו הוא ישן במיטה ועלה לישון בעליה. כצפוי הגמל נגש בלילה אל המיטה למטה בעט ורמס במטרה להרוג את בעליו (שכאמור לא ישן שם) הנ"ל התעורר הציץ מלמעלה וצעק על הגמל שכל כך נבהל, נפל ומת במקום".

סיכם חנוך: "אגב הסיפור חשבתי שאולי משום כך נקרא הגמל בשם זה גמל-גומל לחייבים? (במדרש אותיות דר"ע על האות גימל: מפני מה רגלו של גימ"ל כלפי דל"ת מפני שכל גמילות חסדים אינה אלא לדלים".
 

    


 


(1) הגמלים (הן הזן החד דבשתי והן הדו דבשתי) הוכנסו לאוסטרליה במאה ה – 19 במהלך ההתיישבות בחלקיה המרכזיים והמערביים כדי לשמש בהמת הובלה. הגמלים התרבו באופן לא מבוקר ובשנת 2009 נאמד מספרם במיליון פרטים. בגלל הנזקים שהם גורמים והתחרות למיני הבר הרשויות החלו לדלל את אוכלוסיותיהם.



 
א. המחבר ישלח בשמחה הודעות על מאמרים חדשים (בתוספת קישוריות) העוסקים בטבע במקורות לכל המעוניין. בקשה שלח/י ל - [email protected]
ב. לעיתים ההודעות עלולות להשלח על ידי GMAIL למחיצת ה"ספאם" שלך לכן יש לבדוק גם בה אם הגיעו הודעות כנ"ל.


 

כתב: ד"ר משה רענן.     © כל הזכויות שמורות 

הערות, שאלות ובקשות יתקבלו בברכה. 

תגובות

  1. ה אלול תשפ"ב 02:19 יפה מאוד | יחיאל

    אצרף כאן מדברי הרב דוד שלוש זצ"ל בספרו 'אור חדש' על התורה (בראשית עמ' תקה), על הקשר שבין גמל לגמול, ומדבריו נלמד גם שמדובר במסורת ידועה, שאפילו ביטוי לה בשפה המרוקאית. וז"ל: הפועל גמל נגזר מהשם גמל - הגמל כשרוצה להזדווג לנקבה נוהג בצניעות שלא יראהו אדם, ואם יש מי שרואה אותו אפילו ממרחק רב אינו מזדווג לנקבתו, ונוטר איבה לאותו אדם שהפריע לו, וגומל לו רעה להורגו (לגמל יש חוש ריח מיוחד), ובערבית מרוקאית: לחשיפא דג'מל - נטירת הגמל.

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר