סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

טור זה נכתב לזכרו ועילוי נשמתו של נעם יעקב מאירסון הי"ד שנפל
בקרב גבורה בבינת ג'בל במלחמת לבנון השנייה – י"ג אב תשס"ו   

 

ומתירין גמזיות של הקדש של חרוב ושל שקמה – חרוב ושקמה

 

"ששה דברים עשו אנשי יריחו, שלשה ברצון חכמים ושלשה שלא ברצון חכמים ... ואלו שלא ברצון חכמים: גודשין לפני העומר, ומתירין גמזיות של הקדש של חרוב ושל שקמה, ופורצין פרצות בגנותיהן ובפרדסותיהן להאכיל נשר לעניים בשני בצורת, בשבתות ובימים טובים, דברי ר"מ. אמר לו רבי יהודה: אם ברצון חכמים הן עושין יהו כל אדם עושין כן" (מנחות, עא ע"א).  


שם עברי: חרוב מצוי   שם באנגלית: Carob, Locust tree   שם מדעי: Ceratonia siliqua

שם עברי: שקמה   שם באנגלית: False Sycomore Fig   שם מדעי: Ficus sycomorus


נושא מרכזי: מהן גמזיות של חרוב ושל שקמה?

 

לנושאים נוספים העוסקים בחרוב - לחץ כאן.


לריכוז המאמרים שנכתבו על השקמה הקש/י כאן.



על החרוב והשקמה כזוג עצים בעלי תכונות משותפות כבר למדנו בגמרא בכמה מקומות. לעניין הרחקה "ובחרוב ובשקמה חמישים אמה". לענין שיור במכר "ואת החרוב שאינו מורכב ואת בתולת השקמה" ולענין הנזק שצילם גורם: "ובחרוב ובשקמה כנגד המשקולת".

במשנה מסופר על אנשי יריחו שהתירו גמזיות של הקדש שלא ברצון חכמים. מפרשת הגמרא: "ומתירין גמזיות של הקדש, של חרוב ושל שקמה. אמרו: אבותינו לא הקדישו אלא קורות, ואנו נתיר גמזיות של הקדש, של חרוב ושל שקמה. ובגידולין הבאין לאחר מכאן עסקינן, וסברי לה כמאן דאמר אין מעילה בגידולין. ורבנן סברי: נהי דמעילה ליכא איסורא מיהא איכא" (פסחים, נו ע"ב). השאלה המתבקשת היא מהן אותן גמזיות? מפרש רש"י בפסחים (נה ע"ב): "מתירין גמזיות - גידולין, ענפים שגדלו בחרובין ושיקמין שהקדישו אבותיהן - הן היו מתירין ליהנות מן הגידולים, דרך חרוב ושקמה לקוצצו לשבע שנים, והן חוזרין וגדילין ומיתוספין, וקודם קציצתן קרי ליה בתולת שיקמה, ומשנקצץ קרי ליה סדן שיקמה, והקדישו מתחילה כשהן מקוצצין, וניתוסף לאחר מיכן גמזיות". במנחות (עא ע"א) מפרש רש"י באופן דומה ומוסיף טעם לבחירת החרוב והשקמה להוראת הלכה זו: "מתירין גמזיות של הקדש – בהנאה. ענפים של חרוב ושקמה, שהיו אומרים אבותינו לא הקדישו אלא קורות עיקר האילן, ואנו נתיר גמזיות, וקא סברי: אין מעילה בגידולין, ולהכי נקט חרוב ושקמה דסתמייהו לקורות קיימי".

ברבינו גרשום (מנחות, שם) אנו מוצאים: "גמזיות – גידולין הבאין לאחר מיכן כדאמרינן במסכת פסחים אבותינו לא הקדישו חרוב ושקמה אלא לצורך קורות". בניגוד לרש"י הרי שרבינו גרשום לא מגדיר את הגמזיות כענפים אלא כ"גידולין", באופן כללי, דבר הפותח פתח לפירוש הר"ש ליברמן להלן. במדור ה"לשון" ב"תלמוד המבואר" של הרב שטיינזלץ מפורש: "שורשה של מלה עברית זו הוא "גמז", שמובנו כפועל: הפרייתה של תאנה על ידי הרכבת ענף של בר עליה. וכדרך השפה, יש במובן הפועל גימוז אף נטילת הענף מעץ תאנת הבר לצורך הרכבתו. והשם "גמזיות" הריהו הענף עצמו המורכב על עץ התאנה. מכאן התרחב שמושו של שם זה, וניתן לכל ענף צעיר, אף של שקמה וחרוב".

רש"י מבחין בין הקורות שהוקדשו ובין הענפים הדקים שהם ה"גידולין" ולדעתו הייחוד של החרוב והשקמה הוא בכך שהם מיועדים לקורות ולכן קיימת בהם אבחנה בין סוגי הענפים המתפתחים. ייתכן ובעצים אחרים, שאינם מיועדים דווקא לקורות, גם אנשי יריחו לא היה מתירים, במצב דומה, ענפים דקים יותר. בפני פירוש רש"י עומד קושי מסוים משום שאמנם השקמה מיועדת לקורות אך לא מצאנו שגם החרוב מיועד למטרה זו. אנו לא מוצאים את המונחים "בתולת השקמה" ו"סדן השקמה" באופן מקביל גם החרוב. בשקמה אנו מוצאים: "ג' בתולות הן: בתולת אדם, בתולת קרקע, בתולת שקמה ... בתולת שקמה בשביעית כל זמן שלא נקצצה, נפקא מינה למקח וממכר וכו'" (נדה, ח ע"ב). רש"י: שלא נקצצה - כן מנהג לקוצצה, כדי שירבה עוביו ויוציא ענפים הרבה במקום החתך, ונקרא סדן שקמה".

בחרוב לא מצאנו תיאור מקביל ולכן קשה להניח שגידלו אותו בעיקר עבור קורותיו. לעומת זאת אנו מוצאים בספרות חז"ל איזכורים רבים של החרוב כעץ פרי. למשל, "אפעה לשבעים שנה, וכנגדו באילן חרוב. חרוב זה משעת נטיעתו עד שעת גמר פירותיו שבעים שנה, וימי עיבורו שלש שנים" (בכורות, ח ע"א). את החרוב דאגו להרכיב כדי להשביח את פירותיו ומכאן ערכו הגבוה של "חרוב המורכב" (בבא בתרא, עב ע"ב). לעיתים שימשו עצי החרוב להבערה בדומה למיני עצים אחרים. כאשר הגמרא מבררת מהו העץ ממנו הוכן השיפוד להקרבת הפסח נמנה החרוב יחד עם עצים אחרים: "גמרא. וניתי של מתכת? איידי דחם מקצתו חם כולו, וקמטוי מחמת השפוד. ורחמנא אמר צלי אש ולא צלי מחמת דבר אחר. וניתי של דקל? איידי דאית ליה שיבי מפיק מיא, והוי כמבושל. וניתי של תאנה? איידי דמחלחל מפיק מיא, והוה ליה כמבושל. וניתי של אלון של חרוב ושל שקמה? איידי דאית ביה קיטרי מפיק מיא. של רמון נמי אית ביה קיטרי? שיעי קיטרי וכו'" (1) (פסחים, עד ע"א). בחרוב השתמשו גם עבור עצי המערכה: "כל העצים כשרים, חוץ מן זית וגפן, אבל באלו היו רגילין: במרביות של תאנה, ושל אגוז, ושל עץ שמן. רבי אליעזר מוסיף: אף של מייש, ושל אלון, ושל דקל, ושל חרוב, ושל שקמה" (תמיד, כט ע"ב).

הר"ש ליברמן (תוספתא כפשוטה, זרעים, עמ' 361) מציע הסבר אחר העשוי להסביר גם את ייחודם של החרוב והשקמה. לדעתו הגמזיות הם פירות החרוב והשקמה (בשקמה הפירות מדומים ונקראים פגות) הגדלים על הגזעים עצמם ולא רק על הענפים כבשאר עצי הפרי. תופעה זו אופיינית לעצים טרופיים שהחרוב והשקמה נמנים עליהם. ייתכן ולכך רמז רבינו גרשום במונח "גידולין". אנשי יריחו סברו שאמנם הקורות הוקדשו כלומר הגזעים העבים אך לא הפירות שהתפתחו עליהם. השקמה נקראת בערבית ג'ומז וכך גם תרמילי החרוב ואם כן הם עשויים להיות הגמזיות. 

 

שקמה - הפגות מתפתחות על הגזעים ("קורות")

שקמה - פגות
 

חרוב - תרמילי החרוב צומחים על ענפים עבים  

 


(1) פירוש: גמרא שואלים: וְנֵיתֵי [ושיביאו] באמת שפוד של מַתֶּכֶת! ומשיבים: משום שכלי מתכת אַיְּידֵי [מתוך] שהוא חַם מִקְצָתוֹ חַם כּוּלּוֹ, וְקָמִטְּוֵי [ונמצא שנצלה] הבשר מֵחֲמַת חום הַשַּׁפּוּד, וְרַחֲמָנָא [והכתוב] אָמַר "צְלִי אֵשׁ" דוקא וְלֹא צָלִי מֵחֲמַת דָּבָר אַחֵר. ושואלים: מדוע מביאים שפוד של רימון דוקא? וְנֵיתֵי [ונביא] שפוד שֶׁל דֶּקֶל! ומשיבים: אַיְּידֵי דְּאִית לֵיהּ שִׁיבֵּי, מַפִּיק מַיָּא [מתוך שיש לו סדקים בתוך הענף בין העלים, מוציא מעט מים] מתוכו אגב הצליה, ובשר הפסח הנוגע בשפוד הָוֵי [הריהו] כִּמְבוּשָּׁל. ושואלים: וְנֵיתֵי [ונביא] שפוד שֶׁל תְּאֵנָה? ומשיבים: אַיְּידֵי דִּמְחַלְחֵל, מַפִּיק מַיָּא [מתוך שהוא חלול ויש לו מוח מבפנים, מוציא מים] וַהֲוָה לֵיהּ [והרי הוא] כִּמְבוּשָּׁל. ושואלים: וְנֵיתֵי [ונביא] שֶׁל אַלּוֹן, או שֶׁל חָרוּב, או שֶׁל שִׁקְמָה שהם קשים ואין בהם מוח? ועונים: כל אחד מאלה, אַיְּידֵי דְּאִית בֵּיהּ קִיטְרֵי, מַפִּיק מַיָּא [מתוך שיש בו קשרים, מוציא מים]. שהן אותן הבליטות שבענף ומקומות ההסתעפות שבענפים, וכיון שצריך לחתוך ולישר את הענף, יוצאים בשעת הצלייה מים ממקום החיתוך, והרי הוא כמבושל. ומקשים: שֶׁל רִמּוֹן נַמִי אִית בֵּיהּ קִיטְרֵי [גם כן יש בו קשרים]? ומשיבים: שִׁיעֵי קִיטְרֵי [חלקים קשריו] ואין צורך לישרם בסכין כדי להשתמש בענף, וממילא אין המים יוצאים משם (באדיבות "התלמוד המבואר" של הרב שטיינזלץ).


 

מקור עיקרי:

יהודה פליקס, הצומח החי וכלי החקלאות במשנה (עמ' 238-239).
 

לעיון נוסף:

שקמה באתר צמח השדה
חרוב מצוי באתר צמח השדה

  

א. המחבר ישמח לשלוח הודעות על מאמרים חדשים (בתוספת קישוריות) העוסקים בטבע במקורות לכל המעוניין. בקשה שלח/י ל - [email protected]
ב. לעיתים ההודעות עלולות להשלח על ידי GMAIL למחיצת ה"ספאם" שלך לכן יש לבדוק גם בה אם הגיעו הודעות כנ"ל.

 


כתב: ד"ר משה רענן.     © כל הזכויות שמורות 

הערות, שאלות ובקשות יתקבלו בברכה.   

תגובות

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר