סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

טור זה נכתב לזכרו ועילוי נשמתו של נעם יעקב מאירסון הי"ד שנפל
בקרב גבורה בבינת ג'בל במלחמת לבנון השנייה – י"ג אב תשס"ו  

 

אמר לך רב חסדא: כי אמרי בתורא דקרמנאי – בקר

 

"רישא קשיא לרב חסדא! אמר לך רב חסדא: כי אמרי בתורא דקרמנאי. ואמר רב חסדא: אוכמא למשכיה, סומקא לבשריה, חיורא לרדיא. והאמר רב חסדא: אוכמא בחיורא לקיא! כי אמרי בתורא דקרמונאי" (נזיר, לא ע"ב).

פירוש: ועל כל פנים רישא קשיא [מהתחלת המשנה קשה] לרב חסדא שלפי מה שאמרנו שמקדיש בעין רעה, נמצא ששור לבן פחות משחור! ומשיבים: אמר [יכול היה לומר] לך רב חסדא: כי אמרי [כאשר אמרתי] שלבן מעולה יותר הרי זה דווקא בתורא דקרמנאי [בשור של הקרמונאים] ובמין זה של שוורים הלבנים הם המובחרים, אבל בשאר מקומות שוורים שחורים הם המובחרים, ובזה עוסקת המשנה. ומביאים מה שאמר רב חסדא עוד בענין של שוורים: אוכמא [שור שחור] טוב למשכיה [לעורו], סומקא [שור אדום] לבשריה [לבשרו], חיורא [שור לבן] לרדיא [לחרישה]. ומקשים: והאמר [והרי אמר] רב חסדא: אוכמא בחיורא לקיא [שחור בין הלבנים ליקוי, חסרון, הוא], משמע שהשחור גרוע בכל דבר! ומשיבים: יכול רב חסדא לומר: כי אמרי בתורא דקרמונאי [כאשר אמרתי דבר זה דווקא בשור של קרמונאי], אבל באחרים לא (באדיבות "התלמוד המבואר" של הרב שטיינזלץ).

 

שם עברי: בקר      שם באנגלית: Cattle    שם מדעי: Bos taurus

שם נרדף במקורות: שור, פר, תור (זכרים). פרה, תורתא (נקבות). עגל ועגלה.


נושא מרכזי: מה פירוש המילה "קרמנאי"?

 

לריכוז נושאים וקישוריות על הבקר הקש\י כאן.

 

את השם "קרמנאי" כתואר אנו מוצאים בשלושה הקשרים. בסוגייתנו מוזכר שור של "קרמונאי" ובמסכת שבת (קלח ע"א) מוזכרת מטה של "קרמנאי": "כילה ומטה מהו? אמר ליה: כילה אסורה, ומטה מותרת. ולא קשיא; הא דקאמר אף מטה אסורה כדקרמנאי, הא דקאמר ליה אף כילה מותרת כדרמי בר יחזקאל". במסכת בבא קמא (כא ע"א) השם "קרמנאי" מתייחס לאנשים שדרו בחצר יתומים: "ההוא גברא דבנה אפדנא אקילקלתא דיתמי, אגביה רב נחמן לאפדניה מיניה. לימא, קסבר רב נחמן: הדר בחצר חבירו שלא מדעתו צריך להעלות לו שכר! ההוא, מעיקרא קרמנאי הוו דיירי ביה ויהבי להו ליתמי דבר מועט, אמר ליה: זיל פייסינהו ליתמי, ולא אשגח, אגביה רב נחמן לאפדניה מיניה"(1).

הערוך (ערך "קרמן") זיהה את "קרמנאי" בסוגיות בנזיר ובשבת באופן דומה כאנשים שנקראו על שם מקומם:

 "בריש גמרא דפרק רבי אליעזר אמר תולין בשבת אף מיטה אסורה בקרמנאי פירוש היא מטה של פרסיים דאמר בסוף גמרא דפרק כירה בשבת לא יתכן להחזירה אלא אם כן יתקע לפי שמלבנותיה וכרעיה דחוקין ואינן נשלבין אלא אם יתקע בהן וכיון שתוקע בהן חייב. בפרק כיצד הרגל בבא קמא בגמרא דסמוך מצדי הרחבה קרמנאי הוו דיירי בה פירוש מדקדקי ומנפצי פשתן ובלעז קרמנטור"י(2). בנזיר בריש גמ' דפ' בית שמאי כי אמר בתוראי דקרמנאי פי' הם אנשים שהיו באותן השנים בבבל בארץ קירמאן(3) שהיא אחורי פרס והיתה מלאכתן שיש להן שוורים שמשכירין אותן לחרישה ולא היו בודקין אלא שוורים לבנים שהן לבנים ביותר ולא היו בהן בהרות שחורות כי הלבן יפה לחרישה אבל לעורו השחור עדיף ולעולם אוכמא בחיורי מעלי חוץ מלחרישה בלבד".

גם ברש"י (שבת, קלח ע"א) אנו מוצאים את שני הפירושים שהביא הערוך: "כדקרמנאי - היינו גללניתא, שפורקה ומחזירה, והוא שם מקום, לשון אחר: קרמנאי - מוכרי בגדי פשתן מוכרין עליהן". בבא קמא הביא פירוש נוסף לאור גירסה שונה: "קרמנאי - שם אומה ל"א קדמונאי קדמונים היו יושבין בו ומעלים שכר ליתומים והוה ליה קיימא לאגרא". קאהוט תיאר את המקום: "מחוז Karmania היה גדול מאד מקצה דרומי של לשון ים פרס עד הנהר בגדאדא המבדיל אותו מן פרס ... ויושביה Carmani קרמנאי לא היו נודעים ליונים רק מעט ובפרט הזכיר שטראבא שמספר החמורים היה רב מאד בקרמניא ולא מספר הסוסים וכו'".

ב"שיטה מקובצת" (שם) אנו מוצאים בשם הרב עזריאל טעם נוסף לשם קרמונאי: "והר' עזריאל ז"ל פירש וז"ל: קרמונאי לשון קרמיון ופוגה שם נהר שהשוורים רועים על שפת הנהר ולכן נקרא שמם קרמנאי. עד כאן".

 

   
 תמונה 1.     תמונה 2. קרמניה         צילם: George Willis Botsford Ph.D

 

 


(1) פירוש: מסופר: ההוא גברא [אדם אחד] שבנה אפדנא אקילקלתא דיתמי [ארמון על אשפה שהיתה שייכת ליתומים]. אגביה [גבה] רב נחמן לאפדניה מיניה [את ארמונו ממנו], כלומר, החרים ממנו את הבנין, משום שלא שילם לבעלים. ושואלים: לימא קסבר [האם לומר שסבור] רב נחמן כי הדר בחצר חבירו שלא מדעתו צריך להעלות לו שכר? ודוחים: לא, אין זאת הוכחה, לפי שכאן היה מקרה מיוחד, ההוא מעיקרא קרמנאי הוו דיירי ביה [באותו מקום בתחילה בני שבטים נודדים היו מתגוררים בו] ויהבי להו ליתמי [והיו נותנים ליתומים] דבר מועט עבור השימוש במקום, וכשבא אותו האיש ובנה את המקום פינה משם את הקרמנאים. אמר ליה [לו] רב נחמן לבונה הארמון: זיל פייסינהו ליתמי [לך פייס אותם, את היתומים] ותן להם מה שהיו רגילים לקבל, ולא אשגח [השגיח] בו ולא עשה זאת, על כן אגביה [הגבה] רב נחמן לאפדניה מיניה [את ארמונו ממנו].
(2) "המשביר" (ערך "קרמן") מתרגם את "קרמנאי" ל – carmino שמובנו "מדייקי ומנקי פשתן במסרקות". פירוש מילה לטינית זו הוא לקלף או לסרוק צמר או פשתן.
(3) ח. י קאהוט (ערך "קרמן") זיהה את קירמאן כ – Karmania https://en.wikipedia.org/wiki/Carmania_(region). במאות ה – 18 וה – 19 שם זה ציין בפי הארופאים את החוף הדרומי של אנאטליה.
 

 


א. המחבר ישמח לשלוח הודעות על מאמרים חדשים (בתוספת קישוריות) העוסקים בטבע במקורות לכל המעוניין. בקשה שלח/י ל - [email protected]
ב. לעיתים ההודעות עלולות להשלח על ידי GMAIL למחיצת ה"ספאם" שלך לכן יש לבדוק גם בה אם הגיעו הודעות כנ"ל.
 
 


כתב: ד"ר משה רענן.     © כל הזכויות שמורות 

הערות, שאלות ובקשות יתקבלו בברכה.

תגובות

  1. ה אדר תשפ"ג 18:58 דקרמונאי | שמואל שי

    קרמונאים הם התושבים שמגדלים שור דקרמונאי..? קרמונאי הוא שם ישוב..?

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר