סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

טור זה נכתב לזכרו ועילוי נשמתו של נעם יעקב מאירסון הי"ד שנפל
בקרב גבורה בבינת ג'בל במלחמת לבנון השנייה – י"ג אב תשס"ו   

 

אמרין ליה אמור קרא תרנגולא – תרנגול הבית

 

"בן גבר על נעילת שערים: תירגם רב קומי דבית ר' שילא קרא גברא אכריז כרוזא אמרין ליה אמור קרא תרנגולא א"ל והתנינן בן גבר אית לך למימר בר תרנגולא" (שקלים, יד ע"ב).

פירוש: למדנו במשנה בן גבר על נעילת השערים. רב תירגם לפני תלמידי ישיבת רבי שילא את דברי המשנה ביומא "קרא הגבר" הכריז הכרוז. אמר לו רבי שילא תרגם "קרא התרנגול". אמר רב: הרי למדנו במשנתנו "בן גבר" האם ניתן לפרש "בן תרנגול"?


שם עברי: תרנגול הבית    שם באנגלית:  Chicken  שם מדעי: Gallus gallus domesticus

שם נרדף במקורות: שכוי, גבר, זגתא


נושא מרכזי: כיצד "יודע" התרנגול שהגיע הזמן לקרוא?
 

לרשימת נושאים נוספים העוסקים בתרנגול וקישוריות הקש/י כאן

 
"קריאת הגבר" הוא אחד מהסימנים המובהקים של התרנגול (rooster). לעיתים קרובות ניתן לראות את התרנגול כאשר הוא יושב על עמודי גדר או עצמים אחרים ומכריז על נחלתו. כאשר נמצאים כמה זכרים בלהקה הזכר השליט פותח בקריאה ובהמשך מצטרפים אליו הפרטים האחרים. מטרת הקריאות היא להרתיע פולשים פוטנציאליים. התנהגות זו טבועה במטען התורשתי של התרנגול שהגיע אליו מאב המוצא שלו, תרנגול בנקיבה, החי בטבע וזקוק לטריטוריה בגודל מספיק היכול לספק לו את המשאבים הדרושים. סוג זה של תקשורת אופייני לשוכני אזורים צפופים כמו ג'ונגל שבהם הפרטים מוסתרים זה מזה ולכן התקשורת הראייתית אינה יעילה. פרטים שכנים עשויים להחליף ביניהם קריאות על מנת לאפשר לקבוע את מיקומם. לתרנגולים יש חוש שמיעה מעולה והקריאות התכופות מעניקה לתרנגול אפשרות לקבוע באופן מדוייק אם להקה יריבה מתרחקת או מתקרבת. בכך שהתרנגול מודיע על נוכחותו הוא מונע מאבקים מיותרים עם תרנגולים יריבים העלולים להסתיים בפציעה ואפילו מוות.

בדרך כלל התרנגול קורא לפני עלות השחר משום שלאחר מנוחת הלילה מיטשטשים גבולות הנחלות ולקראת היום החדש יש לקבוע אותן מחדש. מסיבה זו הציפורים מרבות לשיר עם אור ראשון במקהלה. מגדלים מודעים לכך שהתרנגולים קוראים גם בלילה. הסיבה לכך איננה ברורה אך ייתכן שהדבר קשור לקולות המגיעים מבחוץ והקריאה נועדה להזהיר את הלהקה מפני סכנה או להרתיע טורף. אפשרות נוספת שהדבר קשור לחדירת אלומת אור הנתפסת כסכנה מתקרבת. התרנגול הזכר מסוגל גם לקרקר כתרנגולת והוא נוהג כך לצורך תקשורת בתוך הלהקה. בעזרת קרקור הוא מושך את האפרוחים למקור מזון או מזהיר מפני התקרבות טורף. 

קריאת התרנגול זכתה לשמות אונומטופאים (1) בשפות רבות. באנגלית קריאת התרנגול נקראת ‘cock-a-doodle-doo’, בגרמנית 'kike-ri-ki', ביפנית ‘ko-ke-kokkoh’ ועוד. קריאת התרנגול מהווה סמל לתחילת עלות השחר בארצות ובתרבויות רבות ואכן לעיתים קרובות ניתן לשמוע אותה עוד לפני שהאור מפציע. יחד עם זאת לעיתים ניתן לשמוע את הקריאה בשעות אחרות של היום ומסיבה זו לא היה ברור האם קריאת התרנגול נמצאת תחת בקרה של גורמים ביולוגיים פנימיים או שהיא נגרמת כתוצאה מגירויים חיצוניים. במחקר שפורסם לאחרונה (2) מצאו חוקרים יפניים שהקריאה לפני עלות השחר נמצאת תחת בקרה של שעון ביולוגי (Circadian clock) הקיים בתרנגול. אמנם גם גורמים חיצוניים כמו אור פתאומי או קריאה של תרנגולים אחרים מעוררים את התרנגול לקרוא אך עוצמתם מבוקרת אף היא על ידי השעון הביולוגי.

על מנת להוכיח את טענתם החזיקו החוקרים תרנגולים במשטר אור של 12 שעות יום ו – 12 שעות לילה במשך שבועיים. בפרק זמן זה הסתגלו התרנגולים למקצב היומי של האור והחושך. לאחר מכן משטר התאורה הוחלף ובמשך כל היממה הכלובים הוארו באור עמום בלבד. התברר שהתרנגולים המשיכו לקרוא בכל "בוקר" כשעתיים לפני עלות השחר שאליו הסתגלו בשבועיים הראשונים. כאשר האירו את הכלובים או השמיעו לתרנגולים קריאות של פרטים אחרים עוצמת התגובה החזקה ביותר הייתה בשעת עלות השחר.

ממחקר זה ניתן להסיק שקריאת הגבר לפני עלות השחר אינה תלויה בגירויים חיצוניים, ואין הוא זקוק לזריחת השמש על מנת לקרוא, אלא פועל לפי שעון ביולוגי המורה לו לקרוא. עיתוי הקריאה בפרטים השונים איננו זהה והוא קשור להבדלי גיל, מעמד חברתי והבדלי "אישיות" ולכן היה צורך להגדיר מהו התרנגול המהווה סימן לעיתוי היציאה לדרך: "היוצא לדרך קודם קריאת הגבר דמו בראשו. רבי יאשיה אומר: עד שישנה, ויש אומרים: עד שישלש. ובאיזה תרנגול אמרו? בתרנגול בינוני". מפרש רש"י (שם): "בתרנגול בינוני - שאינו ממהר קריאתו ולא מאחר". העובדה שהתרנגול קורא גם לפני עלות השחר ואיננו זקוק לאור מאפשרת להבין את מחלוקת רב ורבי שילא שהרי קריאת התרנגול מוקדמת בהרבה לעיתוי שבו מזהה האדם את עלות השחר. וכך מפרש המאירי: "... דרך הערה אמרו מאי קריאת הגבר? רב אמר: קרא גברא על הדרך שביארנו במשנתינו, ור' שילא אמר: קרא תרנגולא והוא שיעור מוקדם הרבה לראשון".

 

     

תמונה 1. תרנגול הבית - זכר rooster          
צילם:   Chenspec

 

 תמונה 2. תרנגול הבית - נקבה     
 צילם:   Dustin Brinktriene

 

   
 תמונה 3. תרנגול בנקיבה - תרנגול הג'ונגל האדום    תמונה 4. תרנגול הג'ונגל האפור        צילם:  Der Irbis

 


(1) מילה או שם אשר צלצולם מרמז על המושג שאותו הם מסמלים. לדוגמא תור, בקבוק, רשרוש ועוד.

(2) Tsuyoshi S. and Takashi Y., 2013, 'Circadian clock determines the timing of rooster crowing', Current Biology, 23 (6), pp. 231-233.

 
 

 

א. המחבר ישמח לשלוח הודעות על מאמרים חדשים (בתוספת קישוריות) העוסקים בטבע במקורות לכל המעוניין. בקשה שלח/י ל - [email protected]
ב. לעיתים ההודעות עלולות להשלח על ידי GMAIL למחיצת ה"ספאם" שלך לכן יש לבדוק גם בה אם הגיעו הודעות כנ"ל.



כתב: ד"ר משה רענן.     © כל הזכויות שמורות 

הערות, שאלות ובקשות יתקבלו בברכה.   

תגובות

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר