סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

טור זה נכתב לזכרו ועילוי נשמתו של נעם יעקב מאירסון הי"ד שנפל
בקרב גבורה בבינת ג'בל במלחמת לבנון השנייה – י"ג אב תשס"ו   

 

וכתת נחש הנחשת אשר עשה משה – נחש

 

"דרש להן מקרא זה: וכתת נחש הנחשת אשר עשה משה כי עד הימים ההמה היו בני ישראל מקטרים לו ויקרא לו נחושתן, אפשר בא אסא ולא ביערו, בא יהושפט ולא ביערו? והלא כל עבודה זרה שבעולם אסא ויהושפט ביערום! אלא מקום הניחו לו אבותיו להתגדר בו, אף אני מקום הניחו לי אבותי להתגדר בו" (חולין, ו ע"ב).


שם עברי: נחש   שם באנגלית: Snake   שם מדעי:  Serpentes

שם נרדף במקורות: חיויא, עכנאי


נושא מרכזי: השימוש בנחשים לרפואה

 

לנושאים נוספים העוסקים בנחש ראו: "נחש – ריכוז נושאים וקישוריות"



על מעמדו של הנחש כאמצעי לריפוי אנו לומדים כבר בפרשת חוקת: "וַיאמֶר ה' אֶל משֶׁה עֲשֵׂה לְךָ שָׂרָף וְשִׂים אתוֹ עַל נֵס וְהָיָה כָּל הַנָּשׁוּךְ וְרָאָה אתוֹ וָחָי. ויַּעַשׂ משֶׁה נְחַשׁ נְחשֶׁת וַיְשִׂמֵהוּ עַל הַנֵּס וְהָיָה אִם נָשַׁךְ הַנָּחָשׁ אֶת אִישׁ וְהִבִּיט אֶל נְחַשׁ הַנְּחשֶׁת וָחָי" (במדבר, כא ח'-ט'). מפשט הפסוקים ניתן היה להסיק שנחש הנחושת שימש לרפואת הכשת נחשים בלבד אך בירושלמי (וילנא, ראש השנה, פ"ג הל' ט') אנו מוצאים שהוא מרפא גם נשיכות אחרות: "ר' לוי בשם ר' חמא ב"ח: והיה הנשוך אין כתיב כאן אלא כל הנשוך אפילו נשיכת כלב אפילו נשיכת נחש וכו'". במדרש במדבר רבה (וילנא, חקת, פרשה י"ט) רשימת הנשיכות ארוכה יותר: "ויאמר אל משה עשה לך שרף והיה כל הנשוך, לא נשוך נחש בלבד אלא אמר כל הנשוך אפילו נשוך מפתן ועקרב וחיה רעה וכלב וכו'". סופו של נחש הנחושת היה בימי חזקיה: "הוּא הֵסִיר אֶת הַבָּמוֹת וְשִׁבַּר אֶת הַמַּצֵּבת וְכָרַת אֶת הָאֲשֵׁרָה, וְכִתַּת נְחַשׁ הַנְּחשֶׁת אֲשֶׁר עָשָׂה משֶׁה כִּי עַד הַיָּמִים הָהֵמָּה הָיוּ בְנֵי יִשְׂרָאֵל מְקַטְּרִים לוֹ וַיִּקְרָא לוֹ נְחֻשְׁתָּן" (מלכים ב', יח ד').

נחש הנחושת שימש כתרופה רוחנית כפי שנאמר במשנה (ראש השנה, פ"ג מ"ח): "והיה כאשר ירים משה ידו וגבר ישראל וגומר וכי ידיו של משה עושות מלחמה או שוברות מלחמה ... כיוצא בדבר אתה אומר עשה לך שרף ושים אותו על נס והיה כל הנשוך וראה אותו וחי. וכי נחש ממית או נחש מחיה? אלא בזמן שישראל מסתכלין כלפי מעלה ומשעבדין את לבם לאביהן שבשמים היו מתרפאים ואם לאו היו נימוקים וכו'". שאלה שמתעוררת בעקבות דברי המשנה היא מדוע נבחר דווקא הנחש לגרום לישראל להסתכל כלפי מעלה? בעל "פענח רזא"(1). (במדבר, שם) כתב: "והביט אל נחש הנחושת וחי כדי להגדיל הנס שמהמכה עצמה מתקן רטיה". יש בדבריו לא רק אמת רוחנית אלא גם אמת ריאלית. דרך חשיבה זו עומדת בבסיס הנסיונות לפתח תרופות מחומרים שבתנאים אחרים גורמים לנזק כמו למשל ארס נחשים.

הנחשים וארס הנחשים הסעירו את מחשבותיו ודימיונו של המין האנושי מאז התחלת ההיסטוריה. נראה שאין בעל חיים שזכה יותר ממנו לסגידה כה רבה ומאידך גיסא גם לדחייה. נחשים שימשו לפולחן, שיקויי כשפים ורפואה. הנחשים היו סמל לאהבה, בריאות, מחלות, תרופות, היעדר מוסריות, מוות ואפילו חכמה. בתרבות השומרית (2350 – 2150 לפנה"ס) הופיעו סמלים המורכבים משני נחשים. במיתולוגיה היוונית (2000 – 400 לפנה"ס) תואר "אל הרפואה" אסקלפיוס כשהוא אוחז את "מטה הרמס" שבו נראים שני נחשים כרוכים סביב מטה מכונף. בתו היגיאה תוארה כשהיא אוחזת מטה שעליו כרוך נחש וקערה (תמונה 1). סמלים אלו הפכו לסמלי רוב אירגוני הבריאות בעולם (תמונה 2).

הכשות נחשים הן נושא רפואי חשוב משום שבעולם מדווח על מיליוני הכשות נחשים מדי שנה כשחלק גדול מהן מסתיים במוות או נזקים חמורים. ארס נחשים הוא תערובת מורכבת של פפטידים/חלבונים ומולקולות קטנות העלולות לגרום לנזקים בתחומים רבים:

פעילות נאורו-טוקסית - רעלנים עצביים עלולים לגרום להפרעות קשות במערכת העצבים המרכזית וההיקפית - שיתוק של שרירי הגוף ואף שיתוק של שרירי הנשימה.

פעילות ציטו-טוקסית - חומר כימי שהורס תאים או גורם להם נזק. פעילות זו גורמת להופעת בצקות ושלפוחיות מלאות נוזל או דם באזור ההכשה.

פעילות המו-טוקסית – תרכובות העלולות לגרום לדימומים פנימיים, הן כתוצאה מפגיעה בדפנות כלי הדם (הגורמת לבריחת נוזלים ומרכיבי דם אל מחוץ לכלי הדם) והן כתוצאה מפגיעה במנגנון הקרישה.

פעילות קרדיו-טוקסית - עלולה לגרום להפרעות קצב לב.

פעילות מיו-טוקסית - גורמת לשיתוק שרירים מסוגים שונים ולנקרוזה (מוות תאים). 

מאידך גיסא ברפואה של העת העתיקה היה ארס נחשים מקובל כטיפול במצבים פתלוגיים. ניתן להניח שבצורת טיפול זו השתמשו בריכוזים נמוכים, מתחת לסף המסוכן, על מנת להשיג אפקטים דומים. לדוגמה פעילות ציטו-טוקסית עשוייה לקטול תאים בגידולים ממאירים. לפעילות המו-טוקסית עשוי להיות שימוש במצבים של קרישת יתר של הדם (2). צורת טיפול זו קיימת עדיין ברפואה העממית בסין, הודו, חלק מאפריקה, אמריקה הלטינית וכמה ארצות אוקיאניות. ברפואה העממית הסינית מומלץ לשתות לפני הארוחה מרה של נחש בתערובת יין אורז כמשקה ממריץ ומעורר תיאבון. מרת נחשים משמשת לטיפול לשיעול, כאבי שגרון, חום גבוה, עוויתות של תינוקות, שיתוק, טחורים, דימום חניכיים וזיהומי עור.

במחקרים רבים המתבצעים בעת האחרונה התברר שאכן יש למרכיבי ארס הנחשים פוטנציאל לטפל במגוון בעיות רפואיות. התברר שכמה סוגי ארס מסוכנים עשויים לשמש ככלי דיאגנוסטי או טיפולי. דוגמאות לטיפולים בעזרת מרכיבים לא אנזימטיים של ארס נחשים הן כנגד גידולים ממאירים, טיפולים אנטי-בקטריאליים, נוגדי קרישה ומשככי כאבים.(3)
 

 

     
תמונה 1. סמל המתאר את היגיאה       יוצר: David   תמונה 2. סמל הסתדרות הרוקחים בארץ       יוצר: דן ריזינגר


 

 


(1) לרבי שמואל מפלייזא מבעלי התוס'.

(2) Marsh N., Williams V. 2005, 'Practical applications of snake venom toxins in haemostasis', Toxicon. 45(8): pp. 1171-81.

(3)  Chan Y.S. et al., 2016, 'Snake venom toxins: toxicity and medicinal applications', Appl. Microbiol. Biotechnol. 100 (14):pp. 6165-81


  

מקורות עיקריים:

Okuda, J. and Kiyokawa, R. 2000, 'Snake as a symbol in medicine and pharmacy - a historical study', The Journal of Japanese history of pharmacy 35(1):25-40

 

 

א. המחבר ישמח לשלוח הודעות על מאמרים חדשים (בתוספת קישוריות) העוסקים בטבע במקורות לכל המעוניין. בקשה שלח/י ל - [email protected]
ב. לעיתים ההודעות עלולות להשלח על ידי GMAIL למחיצת ה"ספאם" שלך לכן יש לבדוק גם בה אם הגיעו הודעות כנ"ל.
 

 

כתב: ד"ר משה רענן.     © כל הזכויות שמורות 

הערות, שאלות ובקשות יתקבלו בברכה.   

תגובות

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר