סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

טור זה נכתב לזכרו ועילוי נשמתו של נעם יעקב מאירסון הי"ד שנפל
בקרב גבורה בבינת ג'בל במלחמת לבנון השנייה – י"ג אב תשס"ו   

 

למעוטי צואר דלא קאי בהדי ראשו – פרה

 

"על הראש. תנו רבנן: ידו על הראש ולא ידו על הצואר, ידו על הראש ולא ידו על הגביים, ידו על הראש ולא ידו על החזה. כל הני למה לי? צריכי, דאי כתב רחמנא חד, למעוטי צואר דלא קאי בהדי ראשו, אבל גבו דקאי להדי ראשו אימא לא, צריכא" (מנחות, צג ע"ב). 

פירוש: וסמך ידו על ראש העולה: הדגשה זו על הראש באה להוראה: דווקא על ראש הקרבן תהא ידו של הסומך, ולא שתהא ידו על הצוואר (גרון הבהמה) וכן שתהא ידו של הסומך על הראש של הקרבן, ולא שתהא על הגביים (גב הבהמה). וכן שתהא ידו על הראש של הקרבן, ולא שתהא ידו על החזה של הבהמה. ושואלים: כל ההוראות הני [הללו] למה לי? ומשיבים: צריכי [נצרכות] כולן להיאמר, דאי כתב רחמנא חד [שאם היתה כותבת התורה רק אחת מהם] הייתי אומר כי באה הוראה זו למעוטי [למעט] דווקא את מקום הצוואר מכלל הסמיכה, וטעם הדבר: משום דלא קאי בהדי [שהצוואר, הגרון אינו עומד בגובה שווה יחד] עם ראשו של הקרבן, אבל גבו של הקרבן, דקאי להדי [שעומד הוא ביחד] עם ראשו אימא [אימור] שלא, ואפשר לסמוך עליו כך. לכך ריכא [צריך] שתיאמר גם הוראה זו (באדיבות "התלמוד המבואר" של הרב שטיינזלץ).
 

שם עברי: בקר                      שם באנגלית: Cattle         שם מדעי: Bos taurus

שם נרדף במקורות: שור, פר, תור (זכרים). פרה, תורתא (נקבות). עגל ועגלה.


נושא מרכזי: מיקום הצוואר של הבקר לעומת מעלי גרה אחרים

 

לריכוז נושאים וקישוריות על הבקר הקש\י כאן.



הברייתא דורשת את ה"ראש" המוזכר בתורה ביחס לעולת בקר: "אִם עלָה קָרְבָּנוֹ מִן הַבָּקָר זָכָר תָּמִים יַקְרִיבֶנּוּ אֶל פֶּתַח אהֶל מוֹעֵד יַקְרִיב אתוֹ לִרְצנוֹ לִפְנֵי ה'. וְסָמַךְ יָדוֹ עַל ראשׁ הָעלָה וְנִרְצָה לוֹ לְכַפֵּר עָלָיו" (ויקרא, א ג'-ד'). על פי הגמרא לא ניתן להסיק מפסול סמיכה על צוואר הבהמה שגם סמיכה על גבה פסולה משום שהצוואר נמוך מהראש ואילו הגב בגובה דומה לראש. משום "טוב מראה עיניים" אציג את מבנה גוף הבקר תוך הדגשת ייחודו בהשוואה לבעלי חיים טהורים אחרים. ההשוואה הראויה היא כמובן בעמידה רגילה ולא תוך כדי התכופפות לצורך אכילה. ההנחה הסמויה העומדת בבסיס טענת הגמרא היא שסמיכה צריכה להתבצע על הבהמה ולא בצידה ולכן יש לסמוך על חלק הגוף הגבוה ביותר. כפי שניתן לצפות בתמונות אכן, בניגוד לשאר מעלי הגרה, צוואר הבקר ממוקם בעמדה נמוכה מאד דבר שכמובן מרחיק אותו מהקו האופקי הדמיוני העובר דרך הראש ומייצג את פני השטח העליונים של הבהמה. מאידך גיסא גובה הגב בבקר דומה לראש ואלמלא המיעוט "על הראש" ניתן היה לחשוב שניתן לסמוך עליו. בלשון רש"י: "בשוה הראש אימא לא נמעט".
 

     
תמונה 1.  פרה   תמונה 2. עז - לידה גדי שנולד זה עתה

   

 

   
 תמונה 3. יעל נובי - נקבה  

תמונה 4. צבי ארצישראלי          צילם: Bassem18


 

א. המחבר ישלח בשמחה הודעות על מאמרים חדשים (בתוספת קישוריות) העוסקים בטבע במקורות לכל המעוניין. בקשה שלח/י ל - [email protected]
ב. לעיתים ההודעות עלולות להשלח על ידי GMAIL למחיצת ה"ספאם" שלך. לכן יש לבדוק גם בה אם הגיעו הודעות כנ"ל.




כתב: ד"ר משה רענן.     © כל הזכויות שמורות 

הערות, שאלות ובקשות יתקבלו בברכה.   

תגובות

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר