סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

טור זה נכתב לזכרו ועילוי נשמתו של נעם יעקב מאירסון הי"ד שנפל
בקרב גבורה בבינת ג'בל במלחמת לבנון השנייה – י"ג אב תשס"ו   

 

ראשונה נעשה כמי שקלטה כלב – כלב הבית


"אמר רבא: הוציא חצי גרוגרת אחת והניחה, וחזר והוציא חצי גרוגרת אחת והניחה, ראשונה נעשה כמי שקלטה כלב או שנשרפה - ופטור. ואמאי? הא מנחה! הכי קאמר: ואם קדם והגביה ראשונה קודם הנחת שנייה נעשית ראשונה כמי שנקלטה או שנשרפה ופטור" (שבת, פ ע"א).
 

שם עברי: כלב הבית   שם באנגלית: Dog   שם מדעי: Canis lupus familiaris

שם נרדף במקורות: נבחן, למס, גורייתא, קיטנייתא


נושא מרכזי:  מדוע נבחר הכלב כסמל ל"קולט"?

 

לריכוז המאמרים וקישוריות שנכתבו על כלב הבית הקש\י כאן.



מקור המונח "נעשה כמי שקלטה כלב" הוא במשנה המובאת להלן בדף קב (ע"א): "הזורק ונזכר מאחר שיצתה מידו, קלטה אחר, קלטה כלב או שנשרפה פטור". מפרש רש"י (פ ע"א): "כמי שקלטה כלב - דתנן לקמן: הזורק וקלטה כלב פטור, דלא הויא הנחה מכחו, והכא נמי כי גמרה הוצאה בטלה להנחה קמייתא, והויא כמאן דליתא". קרוב לוודאי שדווקא הכלב נבחר, מבין כל חיות הבית, כדי לייצג קליטה באוויר בגלל כישוריו המיוחדים בתחום זה. בעלי כלבים רבים מנצלים את יכולת כלבם לתפוס חפצים, תוך כדי מעופם באוויר, על מנת להשתעשע איתו במשחק "מסירות" בחפצים שונים. ראו למשל בקטעי הוידאו כאן וכאן.

במהדורת שוטנשטיין (שבת, קב ע"א, הערה 6) מובא דיון בשאלה מדוע העובדה שהכלב תפס את החפץ באוויר אין בה משום הנחה? על פי ההסבר הראשון המובא שם הסיבה היא משום שאין בפיו של הכלב שטח של ארבעה על ארבעה. על פי הסבר זה גם אם הכלב עמד במקומו אין כאן הנחה והזורק פטור. לעומת זאת באדם פטור הזורק רק אם רץ התופס ממקומו ותפס באוויר משום שידו של אדם חשובה כד' על ד' ואם יעמוד במקומו תהייה זו הנחה. הסבר שני, על פי שיטות חלק מהראשונים, הוא שגם בכלב יש צורך שירוץ ממקומו ויתפוס בדומה לאדם משום שאין מקור לתנאי של שטח ד' על ד' לעניין הנחה ועקירה. על פי הסבר זה בולט יותר הצורך שבעל החיים ה"קולט" יהיה כלב משום שהיכולת לתפוס חפצים במעופם תוך כדי ריצה אופיינית רק לו.
 

 

 כלב הבית במשחק תפיסת "פריסבי".
 


 


א. המחבר ישמח לשלוח הודעות על מאמרים חדשים (בתוספת קישוריות) העוסקים בטבע במקורות לכל המעוניין. בקשה שלח/י ל - [email protected]
ב. לעיתים ההודעות עלולות להשלח על ידי GMAIL למחיצת ה"ספאם" שלך לכן יש לבדוק גם בה אם הגיעו הודעות כנ"ל.

 


כתב: ד"ר משה רענן.     © כל הזכויות שמורות 

הערות, שאלות ובקשות יתקבלו בברכה.   

תגובות

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר