סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

טור זה נכתב לזכרו ועילוי נשמתו של נעם יעקב מאירסון הי"ד שנפל
בקרב גבורה בבינת ג'בל במלחמת לבנון השנייה – י"ג אב תשס"ו   

 

 

לעורבים ולא לעטלפים - עורב
 

"לוי זרע בכישר, ולא הוו עניים למשקל לקט, אתא לקמיה דרב ששת, אמר ליה: לעני ולגר תעזוב אותם - ולא לעורבים ולא לעטלפים" (חולין, קלד עב).

פירוש: ועוד בענין מתנות עניים, מסופר כי החכם לוי זרע תבואה במקום הנקרא כישר, ולא הוו [היו] עניים באותו מקום למשקל [לקחת] לקט משדהו. אתא לקמיה [בא לוי לפני] רב ששת לשאול כיצד עליו לנהוג בלקט שבשדהו. אמר ליה [לו] רב ששת: נאמר במצוות פאה ולקט "לעני ולגר תעזוב אותם", ואמרו חכמים שאם אין שם עניים — לא ישאיר את הפאה והלקט לא לעורבים ולא לעטלפים, אלא יקחם לעצמו. ואף אתה קחם לעצמך (באדיבות "התלמוד המבואר" של הרב שטיינזלץ).

  

שם עברי: עורב   שם באנגלית: Crow, raven   שם מדעי: Curvus

שמות נרדפים במקורות: עורבא, עורבתא (נקבה), פושקנצא (נקבה), קורקור


נושא מרכזי: מהו מזונם של העורבים?

 

לריכוז נושאים על העורב וקישוריות הקש/י כאן



בעבר עסקנו הרבה בדרך תזונתם של העורבים המצטיינים בנטייתם "לגנוב" בשר ואכן הם מעדיפים לאכול בשר (ראה למשל "דלמא מייתי עורב טומאה ושדי התם"  או "כד נטיל עורבא בישרא"). לאור תדמית זו נראים, לכאורה, דברי רב ששת תמוהים שהרי הוא דורש מהפסוק "לעני ולגר תעזוב אותם" שאין להשאיר את מתנות העניים בשדה עבור עורבים ועטלפים. המזון הנותר בשדה הוא מזון צמחוני בלבד. אמנם עטלפי הפירות אוכלים פירות (ראה במאמר "ולא לעטלפים") אך מה לעורבים ומזון מן הצומח? התשובה לשאלה זו נעוצה בבדיקה יסודית יותר של תפריט העורבים למיניהם. מסתבר שהעורבים הם אוכלי כל דבר המתבטא גם במבנה מקורם העבה והמגושם שאיננו ייחודי לסוג מזון אחד. עורבים אפורים ניזונים ממגוון גדול של סוגי מזון כמו נבטים ופירות, אבטיחים, אגוזי פקן (הוא מפצח את קליפתם על ידי השלכתם פעם אחר פעם על משטח קשה), פגרים, גוזלים וביצים, שיירי מזון במזבלות, ציפורים פצועות ומכרסמים.

קרוב לוודאי שהעורבים היו נפוצים מאד בסביבת האדם ובגלל גודלם הרב יחסית היה ברור שעיקר איסוף מתנות העניים שיוותרו בשדה יתבצע על ידם. העורבים מסוגלים לאסוף מזון רב גם משום שהם מטמינים חלק מהמזון ואוגרים אותו לעת צרה. האיזכורים הרבים של העורב בגמרא מצביעים על היותם בולטים בסביבה וייתכן שבמספר גדול יותר מאשר היום. טריסטרם ציין את העורב האפור כציפור השכיחה ביותר בארץ. בתחילת שנות ה – 60 הורעלו רוב העורבים בארץ בעטיה של הרעלה שכוונה כנגד התנים ומאז אוכלוסייתם מתאוששת עד כדי כך שהפכה למטרד.


עורב אפור - מחפש מזון בנמל יפו          צילום: מנחם גלבגיסר

 

 

רשימת מקורות:

אנציקלופדיה "החי והצומח בא"י" כרך 6 (עמ'  418-429).
מנחם דור, החי בימי המשנה המקרא והתלמוד (עמ' 121).

 

לעיון נוסף:

בפורטל הדף היומי: "פרנסני ככלב ועורב"  

 

א. המחבר ישמח לשלוח הודעות על מאמרים חדשים (בתוספת קישוריות) העוסקים בטבע במקורות לכל המעוניין. בקשה שלח/י ל - [email protected]
ב. לעיתים ההודעות עלולות להשלח על ידי GMAIL למחיצת ה"ספאם" שלך לכן יש לבדוק גם בה אם הגיעו הודעות כנ"ל.

 



כתב: ד"ר משה רענן.    © כל הזכויות שמורות

הערות, שאלות ובקשות יתקבלו בברכה.

תגובות

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר