סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

טור זה נכתב לזכרו ועילוי נשמתו של נעם יעקב מאירסון הי"ד שנפל
בקרב גבורה בבינת ג'בל במלחמת לבנון השנייה – י"ג אב תשס"ו   

 

הגוזלות שעל גבי הסלין – יונת הבית

 

"אי הכי בכורים נמי, דתנן: הגוזלות שעל גבי הסלין היו עולות והסלים שבידם ניתנין לכוהנים. הנהו לעטר בכורים הוא דאטו" (מנחות, נח ע"א). 


שם עברי: יונת הבית    שם באנגלית:  Domestic pigeonurtle Dove     שם מדעי:  Columba livia domestica

שם נרדף במקורות:  תסיל


נושא מרכזי: מהו מין העוף שגוזליו עיטרו את סלי הביכורים?

 

לריכוז המאמרים שנכתבו על יונת הבית הקש/י כאן.



במאמר "ואין בן עוף בצפון" טענתי שהמונח "בן עוף" רומז על כך שמבין שני המינים שהובאו כקרבן העוף, תורים ובני יונה, המין המועדף והשכיח היה בן היונה. בניגוד לתור הרי שבן היונה היה זמין כל השנה והיה בהישג ידו של המקריב. ייתכן וגם המושג "גוזלות" רומז על העדפת בני היונה. על מנת לעטר את סלי הביכורים היה צורך להביא גוזלים שמחד גיסא ראויים לקרבן ומאידך גיסא אינם מסוגלים "להפריח בכנפיהם" ולהקשות על הנחתם ונשיאתם בסלים. בני היונה, כלומר הגוזלים, הם בשלבי התפתחות מוקדמים ואילו התורים כשרים לקרבן רק "משיזהיבו" ובשלב זה כבר קרובים לפרוח מקינם. על זמני הכשר התורים ובני היונה ראה במאמר "תורין שלא הגיע זמנן ובני יונה שעבר זמנן".

בהקשר זה כדאי לשים לב למגוון מיני בעלי החיים והצמחים מהם הובאו הקרבנות השונים. הזבחים כוללים אך ורק בהמות ולא חיות גם אם הן טהורות. היחמור, האייל, הצבי, הזמר והאקו מותרים לאכילה אך אינם כשרים לקרבן. מהצומח הובאו חיטים ושעורים, יין ושמן. המכנה המשותף לכל מינים אלו הוא היותם גידולים מעולמו הקרוב של האדם כלומר תוצרי פעילותו. האדם מגדל ומטפח את הבהמות בחצירו ובשדותיו ואת הגידולים החקלאיים זורע, נוטע, קוצר, דורך וכו'. אין מביאים לקרבן בעלי חיים טהורים שאותם יש לצוד או צמחים שאותם יש ללקט בטבע. על רקע זה ניתן להבין היטב מדוע קרבן העוף כולל רק תורים ובני יונה. כפי הנראה היונה הייתה העוף היחיד שהיה מבויית בזמן מתן תורה ונהגו לגדלו במשק האדם. התורים הובאו לקרבן משום דמיונם הרב ליונים והעובדה שהם קיננו בחצירות באופן טבעי וקל היה לאוספם. 
 

       
קולמבריום בבית גוברין      צילם: חי  

גוזלי יונה בני יום אחד           צילם: mogor

 

 
גוזלי יונה בני 5 ימים          צילם: Christian Faulhammer         גוזלי יונה בני 10 ימים          צילם: Aran Johnson


 


מקורות עיקריים: 

מנחם דור, החי בימי המקרא המשנה והתלמוד (עמ' 137-138).
אנציקלופדיה "החי והצומח בא"י" כרך 6 (עמ' 267-271).
 

לעיון נוסף

פורטל הדף היומי:
המולק את התורין לאכול ביציהן בחוץ

 

א. המחבר ישמח לשלוח הודעות על מאמרים חדשים (בתוספת קישוריות) העוסקים בטבע במקורות לכל המעוניין. בקשה שלח/י ל - [email protected]
ב. לעיתים ההודעות עלולות להשלח על ידי GMAIL למחיצת ה"ספאם" שלך לכן יש לבדוק גם בה אם הגיעו הודעות כנ"ל.
 



כתב: ד"ר משה רענן.     © כל הזכויות שמורות 

הערות, שאלות ובקשות יתקבלו בברכה.   

תגובות

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר