סקר
אני מתחיל מסכת חולין:

פורום פורטל הדף היומי

כללייט אב תשע"ב14:44ואיני יודע אם זה המקום, ואולי זה מאוחר / ‏כדי
מדי, ויתכן שאפילו כבר היה על זה אשכול קודם, אבל לא אכלא מלומר שיתכן שהאיזכור הקדום ביותר ל"רעיון" הדף היומי נמצא הרחק בהיסטוריה, עוד לפני כ-300 שנה, בשו"ת חוות יאיר סי' קכד. בתשובה שם עוסק המחבר בדרך הלימוד האידיאלית, וזאת במענה לאב שביקש ממנו שיורה לו איזו דרך תשכון אור, שעל ברכה יחנך ויגדל את בנו. האב עצמו בשאלתו מעלה את הדף היומי (או הדפיים היומיים) כאחת מן האפשרויות.

וזה לשון השאלה:

שאלה זימנני אחד מהנאמנים בבריתי והוא בר אוריין קרא ושנה ושימש ת"ח הרבה לבא אל ק"ק אשר הוא חונה שם קק"ו לשמחת בנו יחידו שנעשה בר מצוה פ' בשלח על הוצאתו ובאשר עם שהפצרתו גדולה היתה בכתב ורמז לי ג"כ על מהר ומתן שמתי לאל מלתו חזר כתב אלי כמתפאר ממשתה הגדול אשר היתה ושגדולי הקהילה היו שם ואחד מהם לא נותר בביתו רק כלם נאספו לשמחתו ושהטיב חרה לו על עמדי חוצה ושבזאת יכופר בהודיעי לו דרך עצה אחר שבנו יחידו יקירו הזה כל תקותו וכל עניו ויגיעו לו יהיה אחריו והוא כלי מוכן לתורה ודרש דרוש נחמד על הסעודה מה יהיה לימודו ואיזה ספר יבחר קמא קמא אשר חפץ ה' יצליח בידו כי רבים אומרים שילמד כל יום דף א' או ב' בש"ס, ורבים אומרים שילמד טורים, וי"א סמ"ע והוא מבקש פני ומשליך יהבו בזה עלי ואחר דעתי ועצתי ילך ואת כל דעות זולתי ישליך אחר גוויו.

תשובתו של המחבר מעניינת לא פחות:
והנה קשה מאד לקרב איזה לימודים ולרחק קצתן באשר כלם אהובים כלם ברורים כלם עומדים ברומו של עולם והכנות להמציא תכלית המבוקש שהוא השלמות הנפש. וחלילה לי לומר שמועה זו נאה וזו אינה נאה רק מצד שבכל חכמה עיקרו הסדר וההדרגה הנכונה ה"נ בהשגת חכמת התורה. והנה ודאי תלמוד אין לך מדה טובה הימנה, אכן הוא דרך רחוק מאד מאד כי אם ילמד עם גפ"ת הקבוע שם בלימוד הכללי עוד דף אחד מהש"ס והוא די ויותר אף לבחור חשוב אם יבקש שיתקיים בידו ויחרוך רמיה צידו ולא ילך קמא קמא ברוח. נמצא יבלה כמה שנים עד שיתקיימו בידו ד' ה' מסכתות גדולות.

טוען....

הודעה ראשית   օ הודעה ראשית ללא תוכן   תגובה להודעה   օ תגובה להודעה ללא תוכן   הודעה חדשה   הודעה שנצפתה   הודעה נעוצה  
סימון משתמשיםמשתמש מחובר   מומחה   מנהל              תקנון הפורום
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר