סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

טור זה נכתב לזכרו ועילוי נשמתו של נעם יעקב מאירסון הי"ד שנפל
בקרב גבורה בבינת ג'בל במלחמת לבנון השנייה – י"ג אב תשס"ו   

 

לעלוקה שתי בנות הב הב - עלוקה

 

"לעלוקה שתי בנות הב הב. מאי הב הב? אמר מר עוקבא: קול שתי בנות שצועקות מגיהנם ואומרות בעוה"ז הבא הבא, ומאן נינהו? מינות והרשות. איכא דאמרי אמר רב חסדא אמר מר עוקבא: קול גיהנם צועקת ואומרת הביאו לי שתי בנות שצועקות ואומרות בעולם הזה הבא הבא" (עבודה זרה יז ע"ז).

פירוש: ובהמשך לדברים על המינות והרשות, מביאים את הפסוק: "לַעֲלוּקָה שְׁתֵּי בָנוֹת הַב הַב" (משלי ל, טו), ושואלים: מַאי [מה] פירוש "הַב הַב"? אָמַר מָר עוּקְבָא: אלה הם [קוֹל] שְׁתֵּי בָנוֹת, שֶׁצּוֹעֲקוֹת מִגֵּיהִנָּם מרוב יסוריהן, והן אלה שאוֹמְרוֹת בָּעוֹלָם הַזֶּה: הָבֵא הָבֵא ("הב הב"), שדורשות מסים והכנעה להן, וּמַאן נִינְהוּ [ומי הן אלה]? המִינוּת וְהָרָשׁוּת. אִיכָּא דְּאָמְרִי [יש שאומרים] שאָמַר רַב חִסְדָּא אָמַר מָר עוּקְבָא, קוֹל גֵּיהִנָּם צוֹעֶקֶת וְאוֹמֶרֶת כך: הָבִיאוּ לִי שְׁתֵּי בָנוֹת שֶׁצּוֹעֲקוֹת וְאוֹמְרוֹת בָּעוֹלָם הַזֶּה "הָבֵא הָבֵא". (באדיבות "התלמוד המבואר" של הרב שטיינזלץ)


שם עברי: עלוקה   שם באנגלית: Leech   שם מדעי: Hirudinida

שם נרדף במקורות: נימא


נושא מרכזי לעיון: הצעה לפירוש הפסוק "לעלוקה שתי בנות הב הב"?


העלוקה נזכרת פעם יחידה במקרא במשלי (ל ט"ו): "לעלוקה שתי בנות הב הב שלוש הנה לא תשבענה ארבע לא אמרו הון". המלבי"ם מפרש: לעלוקה - תולעת הגדלה בנהרות המוצצת דם". משמעות הפסוק קשה להבנה ובמיוחד מי הן שתי הבנות? מפרש מצודות דוד: "לעלוקה - דימה בור הקבר לעלוקה כי מוצצת ושואפת כל הבריות אליה כדרך העלוקה המוצצת את הדם. שתי בנות - הם גן עדן וגיהנם. הגן עדן אומרת תן לי צדיקים, והגיהנם אומרת תן לי רשעים. והוא ענין מליצה כאלו יאמר: אל יחשוב הצדיק כי צר לו המקום בגן עדן ואל יחשוב הרשע אשר הגיהנם כבר נתמלא מפה אל פה ולא ימצא לו מקום, כי לא כן הוא, כי כל אחת מתאוות עוד על אנשים כי הנה רחבות ידים וכל אחד יבוא אל מקומו". מנחם דור מציע לפרש את הפסוק "לעלוקה שתי בנות הב הב" על פי מבנה גופה. שתי הבנות הן שני כפתורי ההצמדה של העלוקה (ראה עוד במאמר "מאי סכנה עלוקה") ושניהם "מבקשים" דם מהפונדקאי. אמנם רק הכפתור הראשון משמש למציצה אך שני הכפתורים מצמידים את העלוקה לפונדקאי.

Chris Schuster

 

  

מקורות עיקריים:

מנחם דור, החי בימי המקרא המשנה והתלמוד (עמ' 218).

עלוקות בויקיפדיה

 


כתב: ד"ר משה רענן.     © כל הזכויות שמורות 

הערות, שאלות ובקשות יתקבלו בברכה.   

תגובות

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר