מהן זכויותיו של עובר?
הרב דב קדרון
בבא בתרא קמב ע"ב
יש דיונים רבים העוסקים במעמדו של עובר, האם יכולה להיות לו בעלות על נכסים, האם הוא יורש, וכמובן בשאלה העקרונית של הפלה מלאכותית.
תוספות (ד"ה בן) סבורים שעובר יכול להיחשב בעלים של נכסי ירושה, אף אם בסופו של דבר יתברר שהוא נפל שימות בתוך פחות משלושים יום מלידתו, ואסור לגזול את ממונו.
על פי זה כתב הגרש"ז אויערבך זצ"ל (מובא בספר נשמת אברהם ח"ג עמוד רכא) שאם אסור לגזול את ממונו קל וחומר שאסור לגזול ממנו את חייו, וזהו מקור נוסף לאיסור הריגת עוברים והפלה מלאכותית שלא לצורך. באנציקלופדיה הלכתית רפואית (כרך ב, עמוד 756, הערה 198) מובאת ראיה נוספת לכך מתוספות (סוטה כו,א ד"ה מעוברת) הכותבים שעובר במעי אשה נחשב לממונו של הבעל ולכן אסור להרוג אותו, מדין גזל. אמנם יש הבדל בין סברתו של הגרש"ז אויערבך שהתייחס לגזילה מהעובר עצמו, שאסור לגזול ממנו את ממונו או את חייו, לבין תוספות המחשיבים את העובר כממונו של אביו, ואוסרים להורגו בגלל שאסור לגזול את אביו, וקצת משמע מדבריהם שאינם סבורים כגרש"ז אויערבך שיש זכות לעובר עצמו על חייו.
עם זאת, כידוע, כאשר העובר מסכן את חיי אמו מותר להורגו מדין רודף כל זמן שלא יצא ראשו, ולכן התיר הגרש"ז אויערבך (מובא בנשמת אברהם ח"ה עמוד קמח) לדלל עוברים לאשה בהריון עם שישייה, וכן התיר לאשה עם רביעייה אחרי טיפול בהפריה מחוץ לרחם, כאשר לא יכולה להחזיק ברחמה את כל העוברים בגלל בעיה במבנה הרחם, לבצע הפלה של אחד או שנים מהם, מדין רודף.