הקונה לא הבין מה שטח הדירה
הרב דב קדרון
בבא בתרא קג ע"ב
במשנה נאמר שמי שמוכר לחברו קרקע בגודל מסוים, ואמר לו שהגודל הוא "מידה בחבל", כלומר מדויק, אם לאחר מכן התברר שהקרקע קטנה ממה שנאמר – צריך להחזיר את ההפרש במחיר, ואם התברר שהשטח גדול מזה צריך הקונה להחזיר למוכר את השטח הנוסף, וכך נפסק להלכה.
היה מעשה בירושלים (מובא בפסקי דין - ירושלים דיני ממונות ובירורי יוחסין יג עמוד רצ) באדם שהציע דירה למכירה ואדם אחר היה מעונין לקנות אותה אחרי שבקר בה ובדק אותה. הם כתבו זכרון דברים והקונה נתן למוכר כמה אלפי ש"ח "על החשבון" (כך נכתב ונחתם בזכרון הדברים). לאחר כשלושה שבועות, עוד לפני שהגיעו להסכמה על נוסח החוזה, בקש הקונה לחזור בו מהעסקה או לחילופין להפחית ממחיר הדירה שנקבע, וזאת בגלל כמה טעמים, אשר הראשון שבהם היה שדעתו בעת כתיבת הזכרון דברים הייתה מוטעית בגודל של הדירה, משום שהמוכר הראה לו את חשבון הארנונה של העיריה ולפיו הבין שיש בדירה שטח יותר גדול של מ"ר, ואם היה יודע את הגודל האמיתי לא היה מתחייב על סכום הקניה כפי שהתחייב, ולא על דעת כן חתם, והראיה, שראה דירה באותה סביבה באותו גודל שמחירה פחות.
בית הדין פסק שזו אינה טענה שבגללה ניתן לבטל את העסקה, כי המוכר לא הטעה את הקונה, אלא הקונה הטעה את עצמו, ומלבד זאת כיום ניתן לברר את גודל הדירה בצורה מדויקת באופנים שונים, ולדעת רוב האחרונים אין הקונה יכול לטעון שהמוכר הטעהו בדבר שיש בידו לברר בעצמו, כי מן הסתם קונה לא סומך על דברי המוכר.