סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

מנהיגות יהודית / הרב אורי גמסון

חסידות על הדף

בבא קמא עא ע"ב


והאי דלא אמרי לך באורתא, דלא אכלי בשרא דתורא. 

דבריו של רב נחמן לרבא מצריכים ביאור. מה הקשר בין הלימוד והבנת הדברים, ובין אכילת בשר שור?

מי שלוקח את הדברים הללו למקום רחב הרבה יותר, שיש בו בכדי ללמד כל אחד מאיתנו כיצד צריך ללמד ולהנהיג, הוא רבי צדוק הכהן מלובלין (דברי סופרים, לא), שמסביר את הדברים על בסיס סיפור תלונתם המפורסמת של בני ישראל במדבר כנגד המן, ודרישתם לאכול בשר.

תגובתו של משה רבינו לדרישת העם הייתה (במדבר יא, יג): "מאין לי בשר לתת לכל העם הזה כי יבכו עלי לאמר תנה לנו בשר ונאכלה".

תגובה זו, מסביר רבי צדוק, איננה מצביעה רק על אתגר גסטרונומי של אספקת בשר לעם ישראל, אלא יש בה עומק גדול הרבה יותר, מפני שמנהיג רוחני כל כך כמו משה רבינו שעסק בהורדת התורה והוראתה לעם ישראל, שואל שאלה שמופנית פנימה, אל עצמו: מאיפה אדם כמוני יודע איך להתפלל ולדאוג לעניינים בשריים? הרי זה לא נמצא בלקסיקון שלי, זה לא דבר שמעניין או מעסיק אותי, אז איך אתעסק בזה עבור העם?

בנקודה זו, אומר רבי צדוק, ממנה משה את שבעים הזקנים, שמטרתם הייתה לתווך את ההנהגה לעם, כך שמצד אחד הם מבינים את משה ורמתו, אבל מצד שני הם אינם כמוהו "מחציו ולמטה איש ומחציו ולמעלה אלוקים" (דברים רבה יא, ד), אלא הם מבינים את שפתם וצרכיהם של העם המתלונן, ומסוגלים להכיל את התלונות הללו, ולא לראות בהן דבר מופרך.

הרעיון הזה הוא כלל שנוגע לכל מנהיג, ולכל מורה.

היסוד והבסיס לכל צורה של הנהגה היא לראות שיש שיח מבין ומכיל כלפי המונהגים, ואם המנהיג רואה בעצמו שהוא איננו מבין ומכיל, עליו החובה למנות מישהו או כמה אנשים שיהיו מסוגלים לתווך את הדברים מההנהגה אל העם וההיפך.

זהו בעצם הסוד שטמון במה שאומר רב נחמן בסוגייתנו.

אתמול לא היו לי מספיק מילים, ולא הייתה לי ההבנה המספיקה להוריד את הרעיונות שלי כך שיוכלו להיות מובנים לכל. אולם, לאחר שאכלתי בשר, חשתי את הטעם הגשמי, וחשתי את מקומו של העולם החומרי, הצלחתי למצוא בעצמי מספיק מילים שלא יהיו גבוהות מידי בכדי להבהיר את הרעיון הזה, וכעת כל אדם יוכל יהיה להבין את הדברים.

בעצם, רב נחמן העביר את עצמו תהליך, שבו הוא זיהה מה עוד נזקק ממנו כמורה הוראה, בכדי לרדת למקום שבו כולם יוכלו להבין אותו.

התהליך הזה נעשה על ידי משה רבינו, הוא התהליך שנעשה גם על ידי רב נחמן, והוא התהליך שמחוייב להיעשות על ידי כל מי שמבקש להנהיג ולהוביל בצורה יהודית. 

תגובות

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר