סקר
איזו "בבא" הכי קשה?






 

טור זה נכתב לזכרו ועילוי נשמתו של נעם יעקב מאירסון הי"ד שנפל
בקרב גבורה בבינת ג'בל במלחמת לבנון השנייה – י"ג אב תשס"ו   

 

לדמא דרישא ליתי שורבינא ובינא ואסא דרא וזיתא וחילפא – צפצפת הפרת 

 

"לדמא דרישא ליתי שורבינא ובינא ואסא דרא, וזיתא וחילפא, וחילפי דימא ויבלא, ולישלוקינהו בהדי הדדי, ולנטול תלת מאה כסי אהאי גיסא דרישא, ותלת מאה כסי אהאי גיסא דרישא. ואי לא, ליתי ורדא חיורא דקאי בחד דרא ולישלקיה, ולינטול שיתין כסי אהאי גיסא דרישא, ושיתין כסי אהאי גיסא דרישא" (גיטין, סח ע"ב).

פירוש: התרופה לדמא דרישא [לדם שבראש], כאב ראש הבא מחמת רוב דם — ליתי שורבינא [יביא ארז] ובינא [וערבה] ואסא דרא [והדס לח], וזיתא [וזית] וחילפא [צפצפה], וחילפי דימא [וערבות ים], ויבלא (מין עשב), ולישלוקינהו בהדי הדדי [ויבשל אותם יחד], ולנטול תלת מאה כסי אהאי גיסא דרישא [וישפוך שלוש מאות כוסות מן המשקה הזה על צד זה של הראש], ותלת מאה כסי אהאי גיסא דרישא [ושלוש מאות כוסות על צד זה של ראשו]. ואי [ואם] לא, אינו מועיל, או אין בידו דברים אלה, ליתי ורדא חיורא דקאי בחד דרא [יביא ורד לבן שעומד בשורה אחת], כלומר, ורד שגדל לבדו ולישלקיה [ויבשל אותו], ולינטול שיתין כסי אהאי גיסא דרישא [וישפוך שישים כוסות על צד זה של הראש], ושיתין כסי אהאי גיסא דרישא [ושישים כוסות על צד זה של הראש] (באדיבות "התלמוד המבואר" של הרב שטיינזלץ).


שם עברי: צפצפת הפרת       שם באנגלית: Euphrates Poplar      שם מדעי: Populus euphratica

שם נרדף במקורות: חילפא, ציפי     


הנושא המרכזי: ה"חילפא" כצמח רפואי?


לריכוז המאמרים שנכתבו על הצפצפה הקש/י כאן.

 

את השם חילפא או בצורת הרבים חילפי אנו פוגשים בכמה סוגיות במשמעויות שונות. בשבת (קנב ע"א) למשל מזוהה חילפא על ידי רש"י ורבינו גרשום כסרפד (ראו במאמר "ינקותא כלילא דוורדא, סבותא כלילא דחילפא"). לדעת ח. י. קאהוט (ערך "חלף") בהקשר של הסרפד יש לגרוס "חליפי". בגמרא במסכת סוכה (לד, ע"א) חילפא גילא הוא שמו של אחד מסוגי הערבה: "אמר אביי: שמע מינה האי חילפא גילא כשר להושענא. פשיטא? מהו דתימא: הואיל ואית ליה שם לווי לא נתכשר, קא משמע לן. ואימא הכי נמי? ערבי נחל אמר רחמנא, מכל מקום". בהמשך הסוגיה נאמר: "אמר רב חסדא: הני תלת מילי אשתני שמייהו מכי חרב בית המקדש: חלפתא ערבתא, ערבתא חלפתא". רש"י גרס כאן חילפא במשמעות צפצפה: "חילפא ערבתא - לאו היינו חילפא גילא, אלא צפצפה, ועכשיו נשתנית משמה, וקורין לה ערבה". בסוגייתנו מפרש רש"י: "חילפא - צפצפה עץ ששמו פופליי"ר". במסכת שבת (עז ע"ב) נאמר: "מאי טעמא קרנא דקמצא רכיכא? משום דדיירא בחילפי, ואי קשיא נדיא ומתעוורא"(1). מפרש רש"י: "קמצא - ארבה, ולי נראה: קמצא נמלה. חילפי - ערבה". אמנם זיהוי חילפי כערבה כשלעצמו איננו קשה לאור העובדה ש"ערבה" ו"צפצפה" הוחלפו זה בזה אך הוא בעייתי משום שארבה הוא חגב המנתר בעיקר על גבי הקרקע ולא על עצים. גם אם הוא מטפס על עצים קשה להניח שהוא נתקל בעליהם. אכן במסכת חולין (סב ע"ב) אנו לומדים על חגב החי בין "חילפי" אולם שם רש"י מזהה אותם כסרפדים: "אמר רב יהודה: הני כרזי דבי חילפי שרו, ודבי כרבי אסירי. אמר רבינא: ומלקינן עלייהו משום שרץ העוף"(2). רש"י: "הני כרזי - חגבין. דבי חלפי - אורטאו"ש".

בשורות הבאות אתייחס למאפיינים הרפואיים של ה"חילפא" על פי שני הפירושים כלומר עץ הצפצפה והסרפד:
 

צפצפה:

ברפואה הסינית המסורתית שרף צפצפה משמש כתרופה לטיפול בנפיחות וכאב בגרון, בשחפת ובכאבי שיניים(3). באופן מסורתי, מינים של צפצפה משמשים בטיפול בראומטיזם, דלקת פרקים, כאבי גב תחתון, הפרעות במערכת ההפרשה, הפרעות עיכול, כבד, חולשה, אנורקסיה, חום, וגם מקלים על כאבי מחזור. מיני צפצפה הם אנטי-מיקרוביאליים, אנטי-סרטניים, אנטי-דלקתיים, נוגדי השמנת יתר, נוגדי חימצון ונוגדי שלשולים(4). הצפצפה כמינים אחרים במשפחת הערבתיים מצטיינת בריכוז גבוה של התרכובת סליצין בקליפה. הסליצין הוא גליקוזיד מתפרק בגוף לחומצה סליצילית שהיא למעשה התרכובת אספירין. האספירין הוא בעיקר משכך כאבים, מפחית את חום הגוף ומדלל (נוגד קרישה). תכונות אלו של האספירין עשויות להסביר את האופן בו "חילפא" עשוי להוות טיפול מתאים לתופעות שאותן מתאר רש"י במחלה "שורבינא": "לדמא דרישא - חולי כאב הראש הבא מחמת דם". בעזרת הקליפה ניתן להילחם בדלקות, בכאבי מפרקים (ראומטזם) ותולעי מעיים. לתרופה המופקת מהקליפה השפעה מרגיעה. גם לשרפים המופרשים על ידי העץ, הידועים בשם האלגנטי "דמעות הצפצפה", יש יתרונות רפואיים. הם שימשו לטיפול בשחפת, דלקת גרון וכיב תריסריון. מחקר(5) נוסף מצא שלמרכיבים מסויימים בשרף יש השפעה מגינה על תאי עצב. דרך נוספת לשימוש בצפצפה היא בעזרת שריפת חלקי גזע וחשיפת נגעי עור לעשן(6).
 

סרפד:

סרפד הוא אחד מצמחי המרפא הנפוצים ביותר בעולם, בשל סגולותיהם הבריאותיות. בגלל התכולה הגבוהה של חומרים תזונתיים, סרפדים משמשים גם ברפואה הווטרינרית העממית. כיום ישנם בשוק תוספי תזונה רבים המבוססים על מיני סרפד. היתרון הבריאותי המוכר ביותר בשימוש בסרפדים היא פעילות נגד ערמונית מוגדלת (BPH) ודלקות בדרכי השתן. מחקרים קליניים מראים כי מיני סרפד מכיל תרכובות המשפיעות על ההורמונים האחראים על גדילת הערמונית. בנוסף, תמצית שורש סרפד מראה פעילות נגד תאי סרטן הערמונית. סרפדים משמשים בדרך כלל בשילוב עם דקל המסור (Serenoa repens). הם משמשים גם כתרופה ביתית לדלקות בשלפוחית השתן(7).

סרפדים יכולים לעזור להקל על הסימפטומים של דלקת מפרקים ניוונית וכאבי מפרקים(8), בדרך כלל של ידיים, ברכיים, ירכיים ועמוד השדרה. סרפד יכול לפעול בשילוב עם תרופות נוגדות דלקת לא סטרואידיות (NSAIDs), דבר שמאפשר לחולים להפחית את השימוש שלהם ב-NSAIDs. שימוש ממושך בתרופות אלו עלול להגביר את הסיכון להתקף לב או שבץ מוחי.

בגלל תכונות אנטי-היסטמיניות ואנטי דלקתיות של סרפדים צורבים הם יכולים לשמש כמרכיב טבעי בתרופות לאקזמה. חליטות של הצמח יכולות לשמש לדימום באף ובמחזור, סוכרת, אנמיה, אסטמה, נשירת שיער ולשפר הנקה. טרפנים ופנולים בסרפד הם קבוצות עיקריות הקשורות לעיכוב של סרטן, טרשת עורקים והפרעות מוח ניווניות הקשורות לגיל. ניתן לטפל בעזרתן בכאבי ראש, שיגרון ומחלות עור מסוימות. מחקרים מאוחרים מראים שלסרפדים יש תכונות אנטי-סוכרתיות(9). סרפד יכול לשמש כתוסף טוב לחומרים היפוגליקמיים אחרים דרך הפה ונראה מבטיח לפיתוח תרופות צימחיות לסוכרת.

 

       
תמונה 1.  ערבה לבנה          צילם: MPF   תמונה 2.  צפצפת הפרת          צילם:  copepodo

 

    
תמונה 3.  צפצפת הפרת - עלים  צעירים        צילם: ברוך אליצור   תמונה 4. צפצפת הפרת - מגוון עלים מעץ בודד

 

            
תמונה 5. סרפד   תמונה 6. סרפד

 

  


(1) פירוש: מאי טעמא קרנא דקמצא רכיכא [מה טעם קרן המישוש של החגב רכה]? אמר לו: משום דדיירא בחילפי, ואי קשיא נדיא ומתעוורא [שהוא דר בין העשבים ואם היתה הקרן קשה, היתה נשברת ומתעוור החגב], שמשמאבד החגב את כלי המישוש הריהו מאבד את כושר התנועה.
(2) פירוש: הני כרזי דבי חילפי שרו [אותם מיני חגבים שמצויים בין שיחי הבר מותרים], שממיני החגבים הטהורים הם, ודבי כרבי אסירי [ושבין הכרובים אסורים]. אמר רבינא: ומלקינן עלייהו [ומלקים עליהם] את מי שאוכל אותם משום שרץ העוף ("וכל שרץ העוף טמא הוא לכם לא יאכלו". דברים יד, יט).

(3) Cao, Q. et al., 2019., 'Abietane Diterpenoids With Potent Cytotoxic Activities From the Resins of Populus euphratica'. Natural Product Communications. Molecules. 24(23): pp. 4379.
(4)  Guleria, I. et al., 2022. 'A review on the genus Populus: a potential source of biologically active compounds'. Phytochemistry Reviews 21, pp. 987–1046.
(5) Liu, Yun-Yun et al., 2018. 'Neuroprotective Norsesquiterpenoids and Triterpenoids from Populus euphratica Resins'. Molecules. 23(7): 1664.
(6) Rahimi, A. R. et al., 2008. 'Smoke from Leaves of Populus euphratica Olivier vs. Conventional Cryotherapy for the Treatment of Cutaneous Warts: a Pilot, Randomized, Single-blind, Prospective Study'. Int J Dermatology. 47 (4) pp. 393-397
(7) Kregiel, D. et al., 2018. 'Urtica spp.: Ordinary Plants with Extraordinary Properties'. Molecules. 23(7): pp. 664.
(8) Randall C. et al., 2000. 'Randomized Controlled Trial of Nettle Sting for Treatment of Base-of-Thumb Pain. J. R. Soc. Med. 93: pp. 305–309.
(9) Sharafetdinov Kh.Kh. et al., 2017., Promising Plant Sources of Anti-Diabetic Micronutrients. J. Diabetes Metab. 8: pp. 778.

 

לעיון נוסף:

באתר "צמח השדה": "צפצפת הפרת", "צפצפה מכסיפה".

 

 

א. המחבר ישמח לשלוח הודעות על מאמרים חדשים (בתוספת קישוריות) העוסקים בטבע במקורות לכל המעוניין. בקשה שלח/י ל - [email protected]
ב. לעיתים ההודעות עלולות להשלח על ידי GMAIL למחיצת ה"ספאם" שלך לכן יש לבדוק גם בה אם הגיעו הודעות כנ"ל.




כתב: ד"ר משה רענן.     © כל הזכויות שמורות 

הערות, שאלות ובקשות יתקבלו בברכה.

תגובות

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר