סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

להתרחק מריח דבר רע / רפי זברגר

גיטין פב ע"א
 

הקדמה 

היום אנו מתחילים ללמוד את הפרק האחרון במסכת – ''המגרש''. תחילתו של הפרק ממשיך לעסוק בנושא ''תנאים בגט'', אשר עסקנו בפרק הקודם. המשנה עוסקת במקרה והבעל מגרש את אשתו ואמר לה: הרי את מותרת לכל אדם אלא לפלוני. הגמרא מסבירה את כוונת המשפט שהבעל מתיר את האשה בגט זה לכולם חוץ מאדם מסוים. המשנה מציינת מחלוקת: רבי אליעזר פוסק כי גט כזה הינו כשר, וחכמים פוסלים את הגט
 

הנושא

הסברה של חכמים במשנה ''מובנת'' שהרי אם הבעל מגרש את אשתו, ולא מתיר אותה לכל העולם, נראה על פניו שגט כזה הינו ''בעייתי'' ולא עונה על הדרישות לכן פסקו חכמים במשנה, כי גט כזה פסול. להבין את סברת רבי אליעזר ישנם בגמרא שני הסברים:
1. רבי ינאי אמר בשמו של ''זקן אחד'': מן הפסוק בפרשת כי תצא, העוסק בגירושין: וְיָצְאָ֖ה מִבֵּית֑וֹ וְהָלְכָ֖ה וְהָיְתָ֥ה לְאִישׁ אַחֵֽר (דברים כ"ד, ב') למד רבי אליעזר, שניתן בגט להתיר את האשה רק לאיש אחד, ואין צורך להתירה ''לכל העולם''.
חכמים מסבירים את המילים לְאִישׁ אַחֵֽר – לכל איש ואיש, כלומר – צריך להתירה לכל האנשים בעולם.
2. רבי יוחנן למד את טעמו של רבי אליעזר מדין איסור גרושה לכהן, הנלמד מהפסוק הבא: וְאִשָּׁ֪ה גְּרוּשָׁ֥ה מֵאִישָׁ֖הּ לֹ֣א יִקָּ֑חוּ (ויקרא כ"א, ז'). מן המילים גְּרוּשָׁ֥ה מֵאִישָׁ֖הּ אנו לומדים שהאשה גרושה רק מהאיש שלה וכביכול הבעל אומר לאשתו ברגע מסירת הגט: "אני מגרש אותך, ואין את מותרת לכל העולם". מוסיף רש''י על המקום: וזהו ''ריח הגט'' הפוסל אשה מלהתחתן עם כהן. כלומר, אפילו שאין זה גט רגיל, המתיר את האשה לכל העולם כולו, אלא רק מפקיע את הקשר ביניהם, גם סוג של ''ריח גט'' נחשב גט. לאור זאת מסיק רבי אליעזר, כי גם במקרה שלנו, בו האיש התיר את אשתו לכל העולם חוץ מאדם אחד, נחשב לגט תקין.
חכמים מסכימים עם רבי אליעזר להסבר זה של הפסוק, אך טוענים כי זהו דין ייחודי בכהן: גט חלקי זה, המשאיר את כל העולם כולו אסור כלפיה, אינו גט תקין, אלא אך ורק גורם לאסור אותה לכהן. 
 

מהו המסר

המושג הייחודי ''ריח הגט'' מלמד אותנו כי לפעמים ''ריח'' של דבר, כבר משפיע ''ועושה עבודה''. יש מושג מקביל באסור לשון הרע הנקרא ''אבק לשון הרע''. משמעות המושג, גם אם אדם אינו עובר על האיסור הפורמאלי, ואינו מדבר בגנות חברו ממש, אלא רק ניתן ''להסיק'' מדבריו, כבר נאסר דיבור כזה. למשל: אדם האומר דבר טוב על חברו. לכאורה, אין בזה שום בעיה, ואין פה "דבור בגנות" חבר. אך לפעמים, דיבור טוב על אדם אחד, מלמד אותנו בעקיפין שאנשים אחרים לא טובים, זהו ''אבק לשון הרע''. אנו לומדים ממושגים אלו, שיש להתרחק מכל דבר ''מכוער'', גם אם יש רק ''ריח'' או ''אבק'' דבר רע. 
 

לע''נ אבי מורי: ר' שמואל ב''ר יוסף , אמי מורתי: שולמית ב''ר יעקב, וחמי: ר' משה ב''ר ישראל פישל ז''ל
ולרפואה שלמה של חברי -  נפתלי צבי בן יהודית. ולרפואה שלמה של אילנה בת שרח
תגובות תתקבלנה בברכה ל: [email protected]

תגובות

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר