סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

קרבה וחיבור / רפי זברגר

גיטין עח ע"א
 

הקדמה 

אתמול סיימנו פרק שביעי, ''מי שאחזו קורדייקוס'' והתחלנו פרק שמיני - ''הזורק''. פרק זה עוסק בדיני "מסירת הגט" לאשה. מן הפסוק בתורה וְכָ֨תַב לָ֜הּ סֵ֤פֶר כְּרִיתֻת֙ וְנָתַ֣ן בְּיָדָ֔הּ (דברים כ"ד, א') אנו למדים כי יש למסור לאשה את הגט לידה של האשה. הפרק דן במצבים שונים ''המייצגים'' יד האשה. המשנה השניה בדף דנה בזריקת הגט על ידי הבעל לכיוונה של האישה. קובעת המשנה כלל שהולכים לפי הקרבה. אם הגט נפל קרוב לאשה, נחשב כאילו הגיע הגט לידה והיא מגורשת. אם נפל קרוב לבעל – האשה אינה מגורשת, מכיוון שהגט כביכול לא יצא מרשותו של הבעל ועבר לרשות האשה. מקרה שלישי מציינת המשנה, כאשר הגט נפל בדיוק באמצע, בין הבעל לבין האשה, אזי האשה מגורשת ואינה מגורשת – מצב ביניים שאנו מחמירים עם האשה לשני הכיוונים, גם אסור לבעלה מחשש שהגט תקין, אך גם אסורה לכול העולם, מחשש שהגט אינו תקין.  
 

הנושא

הגמרא דנה בכוונת המשנה ''קרוב לו - קרוב לה" ומביאה מספר הסברים. אנו נתמקד בהסברו של רב שמן בר אבא:
הוא יכול לשומרו והיא אינה יכולה לשומרו - זהו קרוב לו, היא יכולה לשומרו והוא אינו יכול לשומרו - זהו קרוב לה, שניהם יכולין לשומרו, שניהם אין יכולין - זהו מחצה על מחצה . עיקרון של ההסבר: מי שיכול לשמור על הגט, הרי ניתן לכנות כי הגט קרוב אליו. 
 

מהו המסר

אנו לומדים מהסבר זה של הגמרא, כי קירבה לדבר מסוים, אינה תמיד קרבה פיסית, אלא ''יכולת שליטה''. מי ששולט על משהו, ויכול לשמור אותו, הוא הנקרא קרוב לאותו דבר.
ניתן להשליך מסקנה זו גם לתחומים אחרים, כמו קשר בין אנשים שונים. ייתכן מצב בו שני אנשים מרגישים קרבה חזקה מאוד אחד אל השני, למרות שישנו מרחק פיזי רב ביניהם. עיקרון זה נכון גם ביחסים פנים משפחתיים. לפעמים קשר בין אחים, או אף קשר בין הורה לילדו, הינו חזק ואיתן, למרות שאינם גרים בסמיכות אחד אל השני.
המטרה שלנו בחיים, היא לחזק את הקשר, להרגיש נוח עם האחר, לחוש קרבה וחיבור נפשי אל הזולת, ולאו דווקא להיות סמוך וקרוב פיזית.  
 

לע''נ אבי מורי: ר' שמואל ב''ר יוסף , אמי מורתי: שולמית ב''ר יעקב, וחמי: ר' משה ב''ר ישראל פישל ז''ל
ולרפואה שלמה של חברי -  נפתלי צבי בן יהודית. ולרפואה שלמה של אילנה בת שרח
תגובות תתקבלנה בברכה ל: [email protected]

תגובות

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר