סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

בידו להחליט ולעשות / רפי זברגר

גיטין נד ע"א
 

הקדמה 

המשנה בדף שלנו ממשיכה לעסוק בתקנות חכמים כאשר אדם מזיק ''נזק שאינו ניכר''. כדי להבין את המשנה נקדים מעט על ''מעשה הקרבנות''. הכהנים במקדש עסוקים במלאכות הקשורות בהקרבת קרבנות על המזבח. יש ארבע פעולות בכל קרבן בהמה: שחיטה, קבלה [קבלת הדם בכלי], הולכה [הולכת הכלי אל המזבח] וזריקה [זריקת הדם על המזבח]. אחרי עשיית פעולות אלו, בדר''כ, אוכלים את הקרבן [לפעמים רק כוהנים, לפעמים מותר גם לבעלים], תוך כדי זמן מוגדר – תלוי בסוג הקרבן. אם הכהן בעת עשיית אחת מארבע פעולות אלו, חשב לאכול את הקרבן מחוץ לטווח הזמן המותר – הרי באותה עת, ''פיגל'' את הקרבן ופסלו. לא השתנה בגוף הבהמה שום דבר, ובכל זאת הבהמה פסולה לקרבן, לכן פעולה זו נקראת ''נזק שאינו ניכר''. קובעת המשנה, כי אם הכהנים עשו זאת במכוון [בלשון המשנה: במזיד] - חייבים לשלם לבעל הקרבן את ערכה של הבהמה. 
  

הנושא

הגמרא מצטטת תוספתא (משנה חיצונית) ובה יש ארבעה מקרים ובהם דינים שונים, להלן הפירוט:

  מקרה

הסבר

דין

היה ''עושה עמו בטהרות'' ואמר לו: טהרות שעשית עמך נטמאו

אנשים שהיו מקפידים שלא לנגוע בדברים טמאים. ואמר אחד לחברו: הדברים שהיו בינינו נטמאו.

נאמן

היה ''עושה עמו בזבחים'' ואמר לו: זבחים שעשית עמך נתפגלו

כהן מעיד לאדם שהביא קרבן, כי הקרבן שלו התפגל

נאמן

... טהרות שעשית עמך ביום פלוני נטמאו

אמר אחד לחברו הדברים שהיו בינינו לפני זמן מה, ביום מסוים נטמאו.

לא נאמן

... היה ''עושה עמו בזבחים'' ואמר לו: זבחים שעשית עמך ביום פלוני

כהן מעיד לאדם שהביא קרבן, כי הקרבן שלו התפגל לפני זמן מה ביום פלוני 

לא נאמן

על השאלה מה ההבדל בין שני המקרים הראשונים לשני המקרים האחרונים עונה אביי בגמרא: כל שבידו נאמן.  בשני המקרים הראשונים מדובר שברגע שהאדם מעיד על הטומאה או על הפיגול, עדיין יכול לטמא או לפגל את הקרבן, מכיוון שבאותו רגע הוא יכול לעשות את מה שהוא מעיד עליו, אנחנו מאמינים לו. לעומת שני המקרים האחרונים, העוסקים בעדות על מה שקרה בעבר: טהרות שעשיתי עמך ביום פלוני –נטמאו בעבר.

כלומר, באופן עקרוני עד אחד אינו נאמן להעיד על נזק שנגרם לחברו, אלא אם כן יש לו אפשרות לבצע באותו רגע את המעשה שהוא מעיד עליו – אז ורק אז, לפי אביי, יש לו נאמנות מיוחדת.  

 

מהו המסר

כל שבידו – כל שיש לו יכולת לעשות, לבצע, לממש ולפעול. במאמר השתמשנו בכך כמושג משפטי, המלמד כי במקרים שיש יכולת לעשות, יש גם נאמנות על עדות העשייה. אם ''נעלה'' את המושג בידו לרמות יותר גבוהות, הרי שנוכל לומר כי כל אדם בידו לעשות. יכולת העשייה בהרבה מקרים תלויה בהחלטה. אדם מחליט כי הוא יכול, רוצה ושואף אז הוא יהיה מסוגל. בידו להחליט, בידו לעשות ובידו להגיע רחוק – השמים הם הגבול.


לע''נ אבי מורי: ר' שמואל ב''ר יוסף , אמי מורתי: שולמית ב''ר יעקב, וחמי: ר' משה ב''ר ישראל פישל ז''ל
ולרפואה שלמה של חברי -  נפתלי צבי בן יהודית. ולרפואה שלמה של אילנה בת שרח
תגובות תתקבלנה בברכה ל: [email protected]

תגובות

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר