סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

מי שלא עושה אינו טועה / רפי זברגר

גיטין יד ע"א
 

רקע כללי 

המשנה בדף שלנו עוסקת במינוי שליח ע''י הבעל למסור גט אשה, או מינוי שליח ע''י האדון, למסור שטר שחרור לעבדו, ולפני שהשליח ביצע את שליחותו, הבעל או האדון נפטרו. המשנה קובעת כי במקרים אלו, אין למסור את הגט לאשה או השטר לעבד, לאחר פטירת הבעל/האדון. לעומת זאת, אם אדם ביקש משליח למסור סכום כסף לאדם שלישי, למרות שהמבקש נפטר – יש למסור את הכסף לאותו אדם.
ההבדל בין המקרים: גט אשה לא חל, אלא רק לאחר שהגט הגיע לידיה של האשה. אותו כנ''ל גם לגבי שטר שחרור עבד – לא חל לפני שהשטר מגיע לעבד. אם האדם נפטר אין אפשרות ''לתת גט לאחר מיתה''. לגבי העברת הכסף-נסביר בהמשך
 

ליבת העניינים

הגמרא מספרת ''סיפור עסקי'': מספר גננים עשו ביניהם עסקאות ועבודות משותפות. לאחר יום עבודה עשו את חשבון ההכנסות, והסתבר להם כי לאחד מהם נשארו חמשה זוזים יותר מידי, כך שהוא חייב לכולם זוזים אלו. אמרו לו אותם הגננים: תן את הכסף שאתה חייב לנו (כמו מלווה ללווה) לבעל קרקע מסוימת, ואמרו זאת בפניו של בעל הקרקע, ובכך הוא קנה כסף זה בקניין ''בפני שלושה''. לאחר זמן עשו שוב מאזן, והסתבר שהייתה טעות, ולא הייתה לו שום חובה קודמת. באו לפני רב נחמן כדי לברר את הדין. בתחילה רב נחמן ענה ש''אין מה לעשות'', כיוון שהקניין ''בפני שלושה'' בוצע כהלכתו, ואין אפשרות לחזור אחורה. אך כאן התערב רבא, והוסיף נדבך חדש לסיפור: הגנן לא התנגד להחזיר את הכסף באופן עקרוני, הוא פשוט אמר שהכסף כבר בוזבז ואין לו כרגע כסף להחזיר. לאור נתונים חדשים אלו, שינה רב נחמן את פסיקתו וקבע: אם כן, קנין בטעות הוא, וכל קנין בטעות חוזר. משמעות הדבר: קניין זה, למרות היותו ''קנין מעולה'' אם בוצע בטעות – אינו תופס ויש להחזיר מצב לקדמותו.
 

אז מה לקחנו 

אמר מי שאמר: אדם שלא עושה אינו טועה.
משמעות הדבר, שגם בדברים חשובים ועקרוניים, אדם עלול לטעות ולפעמים, (לא תמיד) אפשר להחזיר מצב לקדמותו.
כדאי לזכור זאת גם ביחסים בינאישיים. לפעמים אנשים טועים ואין צורך ''לשבור את הכלים'' עקב טעויות אלו.
ביחסי הורים-ילדים, אם הילד טעה או עשה דבר שלא כהוגן, אין זה סוף העולם. צריך לחזק אותו, להכיר בעובדה שאדם יכול לטעות, לקבל זאת, ולנסות לחשוב ביחד, כיצד למנוע טעויות כאלו בעתיד. מנגד, יש לזכור כי גם ההורה יכול לטעות, על ההורה מוטלת החובה להכיר בכך, וביחד עם הילד להסיק את המסקנות לעתיד.
 


המאמרים לע''נ אבי מורי ר' שמואל ב"ר יוסף, אמי מורתי שולמית ב''ר יעקב, חמי ר' משה ב"ר ישראל פישל
מוזמנים להתייחס בדואר אלקטרוני: [email protected] -
מאמרים קודמים באתר ''תורה מציון'' - מהו המסר - תורה מציון
וגם – ב'פורטל הדף היומי' / "להרחיב" - מהו המסר - פורטל הדף היומי
 

תגובות

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר