סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

תיקון טעות / רפי זברגר

נדרים פו ע''ב
 

הקדמה 

דיברנו כבר על נדר טעות, כשהנודר טעה בעת נדרו. המשנה בדף שלנו עוסקת בהפרת נדר בטעות, וחכמים משווים זאת גם להקמת נדר בטעות. 
  

הנושא

ישנם שלש סוגי טעויות אפשריות:
1. נדרה אשתו וסבור שנדרה בתו, נדרה בתו וסבור שנדרה אשתו,
למדנו כי אבא יכול להפר נדרו בתו הנערה, וגם בעל מפר נדרי אשתו, ובנערה המאורסה שניהם (האבא והבעל) מפרים את נדרה. מקרה זה נסב על אשה שנדרה נדר ובעלה הפר בחושבו כי מדובר בנדר ביתו הנערה. או מקרה הפוך, ביתו נדרה ואביה הפר בחושבו כי אשתו נדרה.
2. נדרה בנזיר וסבור שנדרה בקרבן, נדרה בקרבן וסבור שנדרה בנזיר,
כמו כן למדנו על ההבדל בין נדר רגיל שאדם מתפיס אותו על קרבן (קונם), לבין נדר שאדם נודר להיות נזיר.
כאן הטעות היא על סוג הנדר: הבעל הפר לאשתו בחושבו כי נדרה נזירות על עצמה, אך בפועל נדרה ''נדר קרבן'', או להיפך, נדרה נזירות על עצמה, והוא הפר לה בחושבו שנדר ''נדר קרבן''.
3. נדרה מתאנים וסבור שנדרה מן הענבים, נדרה מן הענבים וסבור שנדרה מן התאנים
הסוג השלישי מדבר על טעות בתוכן הנדר: חשב הבעל כי אשתו אסרה על עצמה תאנים אך בפועל אסרה על עצמה ענבים או להיפך .
הרי זה יחזור ויפר.
בכל שלושת סוגי הטעויות הללו, אין הפרתו הפרה והוא יכול לחזור ולהפר בשנית. ההפרה המתוקנת יכולה להתבצע גם מספר ימים/שבועות לאחר מכן, אך חייבת להיות ביום שמוע הבעל או האבא על הנדר האמיתי.
לדוגמא: אם הפר על תאנים ובפועל נדרה מן הענבים, ביום שהבעל/ישמע כי נדרה על ענבים יכול להפר בשנית, והפעם הפרה תהיה טובה ותקינה.
דין זה זהה גם ביחס להקמה, אם בעל/אבא הקים נדר באחת משלוש הטעויות הנ''ל – הקמתו אינה הקמה והוא יכול לחזור ולהקים מחדש.
הגמרא מיד בתחילתה מביאה מקור לדיני המשנה:
למימרא, ד-וְאִם הֵנִיא אָבִיהָ אֹתָהּ בְּיוֹם שָׁמְעוֹ כָּל נְדָרֶיהָ וֶאֱסָרֶיהָ אֲשֶׁר אָסְרָה עַל נַפְשָׁהּ לֹא יָקוּם וַה' יִסְלַח לָהּ כִּי הֵנִיא אָבִיהָ אֹתָהּ (במדבר ל', ו') - דוקא הוא,
מן המילה אותה ביחס להפרה (הֵנִיא אָבִיהָ אֹתָהּ) לומדים חכמים כי האבא או הבעל חייבים לדעת בדיוק איזה נדר הם מפרים ועל איזו אישה הם מפרים, לכן, אם ההפרה נעשתה בטעות בזיהוי הנודרת, בסוג הנדר או בתוכנו הרי שההפרה אינה מועילה, והנדר ממשיך להיות קיים, עד אשר יפר ביום שמוע על הפרטים הנכונים של הנדר.
 

מהו המסר

למדנו היום כי הפרה בטעות יכולה להיות מתוקנת לאחר זמן מה, ביום שמוע הבעל או האבא את הפרטים הנכונים.
דין זה מלמדנו כי טעויות ניתנות לתיקון. אם עשינו דבר מה בעקבות הבנה מוטעית, חוסר ידיעה, או ידיעה מוטעית הרי אין מה להתייאש. אין לחשוב כי הנושא אבוד, לא ולא. יש אפשרות לתיקון אם התנאים יבשילו לכך. אם ישמע שוב על הנדר, אך הפעם דברים נכונים ואמיתיים הרי שאז יוכל לחזור ולהפר וההפרה אמנם תפסיק את חלות הנדר מאותו רגע ואילך.
נעיר בשולי הדברים כי גם התרת נדר על ידי חכם נעשית על ידי מציאת ''נקודת טעות''. החכם ''מחפש'' גורם או סיבה שאם הנודר היה מודע לה בשעת הנדר לא היה נודר. ניתן גם לכנות זאת כ''טעות רטרואקטיבית''.
 
 
לע''נ אבי מורי: ר' שמואל ב''ר יוסף , אמי מורתי: שולמית ב''ר יעקב, וחמי: ר' משה ב''ר ישראל פישל ז''ל
ולרפואה שלמה של חברי -  נפתלי צבי בן יהודית. ולרפואה שלמה של אילנה בת שרח
תגובות תתקבלנה בברכה ל: [email protected]

תגובות

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר