סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

טור זה נכתב לזכרו ועילוי נשמתו של נעם יעקב מאירסון הי"ד שנפל
בקרב גבורה בבינת ג'בל במלחמת לבנון השנייה – י"ג אב תשס"ו   

 

ונפתחו לו דדין כשני דדי אשה והניק את בנו – חלב זכר

 

"תנו רבנן: מעשה באחד שמתה אשתו והניחה בן לינק, ולא היה לו שכר מניקה ליתן, ונעשה לו נס ונפתחו לו דדין כשני דדי אשה והניק את בנו. אמר רב יוסף: בא וראה כמה גדול אדם זה, שנעשה לו נס כזה! אמר לו אביי: אדרבה, כמה גרוע אדם זה שנשתנו לו סדרי בראשית" (שבת, נג ע"ב). 

 

שם עברי: חלב זכר          שם באנגלית: Male Lactation           שם מדעי: Galactorrhea(1)


נושא מרכזי: האם ייתכן ואב יניק את בנו?

 

לפני שנעבור לתאר את נס "פתיחת הדדין" לאבי התינוק חשוב להתייחס לבעיה עקרונית הצצה כל אימת שאנו מנסים לפרש תופעה ניסית במונחים של חוקי טבע. לכאורה ההסברים המדעיים מגמדים את חווית הנס הנתפס כתופעה על טבעית. לבעיה זו התייחסו רבים מגדולי ישראל בתקופות השונות. בגישתו הכללית של הרמב"ם הנסים אינם בהכרח אירועים החורגים מחוקי הטבע הקבועים. באיגרת תחיית המתים (עמ' שסב בהוצאת הרב שילת) כתב:"וכבר נודע שאנחנו נברח מאד משינוי סדרי בראשית ...". רעיון זה מופיע במקומות נוספים כמו למשל במורה נבוכים (תודה לעזרא לב טוב על ההפניה למקור זה). למשל אנו מוצאים בדברי הרמב"ן התייחסות ספציפית לנס השליו:

" ... והנכון בעיני כי היה הפלא במן גדול מאד. כי השליו הגיז אותו מן הים ברוח נסע מאתו כדרך העולם, אבל המן נוצר להם עתה יצירה חדשה בשמים כענין מעשה בראשית, והוא מה שאמרו בו שנברא בין השמשות ... וזה טעם היקרך דברי אם לא - ואמר "היד ה' תקצר", כלשון ויין מלכות רב כיד המלך. ולא אמר ה' "הממני יפלא כל דבר", כי לא יעשה זה במופת. וכן היה, שנסע רוח מאת השם כמנהגו של עולם, לא "רוח ים חזק מאד" ולא "רוח קדים עזה" כאשר יזכיר במופתים, אבל רוח סתם כנהוגים, ויגז שלוים מן הים, לא שנבראו עתה בעבורם, ואין בדבר חידוש מטבעו של עולם. ועוד שכבר היה להם כן, ולא חידש עתה רק שיהיו שלוים רבים מאד" (במדבר, יא כ"ב").

מפירוש הרמב"ן משתמע שאין ב"נס השליו" משום פלא אלא התנהלות שעיקרה טבעי ויד ה' באה לידי ביטוי רק בכמות השלווים שנחתו ואולי גם בעיתוי שהרי הקב"ה מודיע למשה על בא השליו ואם הגעתו הייתה צפויה בדרך הטבע לא היה צורך לבשר זאת. גם בסיפור שלפנינו הניסיון לתאר את התופעה במונחים טבעיים לא בא להחליף את מעמדה כנס.

בדומה למאמרי חז"ל נוספים הנראים מנקודת מבט ריאלית תמוהים כך גם הסיפור שבו פתחנו על אב שהניק את בנו. מסתבר שסוגייתנו איננה היחידה בספרות חז"ל שניתן להסיק ממנה שקיימת אפשרות שגם זכר יפריש חלב. במשנה במסכת מכשירין (פ"ו מ"ז) אנו מוצאים: "... והשותה מי טבריה אף על פי שיוצאין נקיים, דם שחיטה בבהמה בחיה ובעופות הטמאים ודם הקזה לרפואה. ר"א מטמא באלו רבי שמעון בן אלעזר אומר חלב הזכר טהור". מפרש הר"ש: "חלב הזכר טהור - כלומר ואינו מכשיר דחלב היוצא מדדיו של זכר לא חשיב אלא כזיעה בעלמא". משנה זו שימשה כראיה לרבי אבהו שזכר יכול להניק: "... מרדכי זן ומפרנס. פעם אחת חוזר על המניקות ולא מצא לאסתר מניקה והיה הוא מניקה, כד דרשה רבי אבהו בציבורא גחיך ציבורא לקליה אמר להון ולאו מתניתא היא חלב הזכר טהור וכו'". לקיומו של חלב זכר יש ביטוי גם בהלכה: "מי החלב הרי הן כחלב, וחלב האדם שאינו צריך לו אינו משקה לא מכשיר ולא מתטמא, לפיכך חלב הזכר אינו משקה וכו'" (רמב"ם, טומאת אוכלין, פ"י הל' ד'). לגבי איסור בשר וחלב כתב הרמב"ם (מאכלות אסורות, פ"ט הל' ו'): "המעושן והמבושל בחמי טבריא וכיוצא בהן אין לוקין עליו, וכן המבשל בשר במי חלב או בחלב מתה או בחלב זכר או שבשל דם בחלב פטור ואינו לוקה על אכילתו משום בשר בחלב וכו'".

בניגוד לתחושה הראשונית מסתבר שהפרשת חלב ביונקים כולל האדם איננה מוגבלת לנקבות בלבד. ידוע כי תיישים בעלי אברי רבייה תקינים ויכולת להפרות נקבות עשויים לגדל עטינים ולהפריש חלב. הפרשת חלב מבלוטות החלב מתועדת היטב בעטלפי פירות מהסוג דיאק (Dayak) הנפוצים בדרום מזרח אסיה והעטלף שועל-מעופף ביסמרק. תופעה מוכרת באדם היא galactorrhea בזכרים שמתבטאת בהפרשת חלב שאינה קשורה ללידה או הנקה. ילודים משני הזוויגים עשויים להפריש חלב באופן אקראי. חוקר הטבע והנוסע אלכסנדר פון הומבולדט דיווח על מפגש עם תושב הכפר Arenas בונצואלה שהניק את בנו התינוק כשלושה חודשים בזמן מחלת אשתו. על אפשרות זו כתב גם דרווין בספרו "The descent of man and selection in relation". הדבר לא צריך להפתיע לאור כך שבזכרים של כל מיני היונקים כולל האדם יש שרידים של דדים. הזהות הבסיסית שלהם בשני המינים מודגמת על ידי ההגדלה הסימפטטית בשניהם בזמן מחלת החצבת. תופעה מתועדת באופן מדעי היא השריית הנקה מלאכותית באשה טרנסג'נדרית . בעזרת הכנה מתאימה עשויות נשים שאימצו תינוק להניק אותו למרות שלא הן ילדו אותו.

זכרים של יונקים רבים מפרישים חלב במצבים פתוגניים לא רגילים כמו בתנאי דחק קיצוניים, סירוס, גידולים בהיפופיזה או בחשיפה לאסטרוגנים צמחיים (phytoestrogens). התופעה איננה קיימת באופן שגרתי למרות שיש בה תרומה אפשרית לצאצאים משום שהזכרים מגדילים את סיכויי ההתרבות שלהם בשיטות אחרות. הקשר בין גוף ונפש ידוע היטב בתחומים שונים וייתכן וחלק מהתיווך מתבצע בעזרת הפרשת הורמונים. לא מן הנמנע שאותו אדם שמתה אשתו אך לא מצא מינקת לבנו חווה מצב דחק קיצוני שהשפיע על רמות ההורמונים בגופו דבר שהביא ל"פתיחת דדים".
 

גדי יונק מאמו          צילם: Fir0002
 

 


(1) Galactorrhea היא תופעה רחבה יותר מאשר חלב זכר והיא מתייחסת להפרשת חלב באופן ספונטני גם ללא לידה או הנקה הקיימת בעיקר בנקבות אך לעיתים גם בזכרים.


 

לעיון נוסף:

ג'ארד דיימונד, 'חלב אב', גלילאו 8 ינואר-פברואר 1995

 

 

א. המחבר ישלח בשמחה הודעות על מאמרים חדשים (בתוספת קישוריות) העוסקים בטבע במקורות לכל המעוניין. בקשה שלח/י ל - [email protected]
ב. לעיתים ההודעות עלולות להשלח על ידי GMAIL למחיצת ה"ספאם" שלך לכן יש לבדוק גם בה אם הגיעו הודעות כנ"ל.


כתב: ד"ר משה רענן.     © כל הזכויות שמורות 

הערות, שאלות ובקשות יתקבלו בברכה.  

תגובות

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר