סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

טור זה נכתב לזכרו ועילוי נשמתו של נעם יעקב מאירסון הי"ד שנפל
בקרב גבורה בבינת ג'בל במלחמת לבנון השנייה – י"ג אב תשס"ו   

 

אין שורין את החילתית בפושרין – כלך החלתית

 

"... דתניא: אין שורין את החלתית לא בחמין ולא בצונן, רבי יוסי אומר: בחמין אסור, בצונן מותר. למאי עבדי ליה ליוקרא דליבא. רב אחא בר יוסף חש ביוקרא דליבא, אתא לקמיה דמר עוקבא. אמר ליה: זיל שתי תלתא תיקלי חילתתא בתלתא יומי וכו'" (שבת, קמ ע"א).

פירוש: ... דְּתַנְיָא [שכן שנינו] בתוספתא: אֵין שׁוֹרִין אֶת הַחִלְתִּית לֹא בְּחַמִּין וְלֹא בְּצוֹנֵן, ר' יוֹסֵי אוֹמֵר: בְּחַמִּין אָסוּר, בְּצוֹנֵן מוּתָּר. ונמצא שמשנתנו שאינה אוסרת בצונן היא רק כדעת ר' יוסי, ואין ללמוד הלכה ממנה. ושואלים: לְמַאי עָבְדִי לֵיהּ [לְמָה עושים אותה], את החלתית השרויה? ומשיבים: לְיוּקְרָא דְּלִיבָּא [לכובד הלב], שמי שחש כאב בלבו שותה חלתית לרפואה. מסופר: רַב אַחָא בַּר יוֹסֵף חָשׁ בְּיוּקְרָא דְּלִיבָּא [בכובד הלב]. אֲתָא לְקַמֵּיהּ [בא לפני] מָר עוּקְבָא לשאול בעצתו. אָמַר לֵיהּ [לו] מר עוקבא: זִיל שְׁתֵּי תְּלָתָא תִּיקְלֵי חִילְתָּתָא בִּתְלָתָא יוֹמֵי [לך שתה משקל שלושה שקלים חלתית בשלושה ימים] וכו' (באדיבות "התלמוד המבואר" של הרב שטיינזלץ).


שם עברי: כלך החלתית   שם באנגלית: Asafoetida   שם מדעי: Ferula assafoetida L

שם נרדף במקורות: חלתית, חלתיתא


נושא מרכזי: החילתית כצמח רפואה

 

לריכוז המאמרים שנכתבו על החלתית וקישוריות הקש/י כאן.

 

על תפקידה הרפואי של החלתית אנו לומדים מכמה מקורות: "אין שורין את החלתית בפושרין אבל נותן לתוך החומץ וכו'" (שבת פ"כ מ"ג). רש"י: חילתית – חלטי"ש בלשון ישמעאל ובלע"ז לזרי"א, ושורין אותו בפושרין ושותין אותן המים לרפואה". ברמב"ם בפיהמ"ש ניתן למצוא את טיב ההשפעה הרפואית: "אין שורין את החילתית בפושרין כו' - שורין, מלה ידועה. חילתית, היו משתמשים בו לפי שהיתה ארצם קרה". כפי הנראה מאכלים חריפים נתפסו כמחממים בגלל התחושה שהם יוצרים. רע"ב (שם) מפרש: "חלתית - כך שמה בערבי, והיא חמה ונוהגין לאכלה במקומות הקרים".

נפתח בערכה הרפואי של החילתית המוזכר בסוגייתנו כלומר לטיפול ב"יוקרא דליבא". לענ"ד תחושת "כובד הלב" מלווה מצב של יתר לחץ דם. אמנם בדרך כלל אין תסמינים ללחץ דם גבוה, ולכן הוא מכונה "הרוצח השקט" אך כאשר לחץ הדם גבוה במיוחד (לחץ סיסטולי קרוב ל־200) הוא עלול לגרום לתסמינים כמו כאב ראש, שינויים בראייה, כאבים בחזה וקוצר נשימה". ייתכן אם כן שכאבי החזה מתפרשים כ"יוקרא דליבא". החילתית ידועה כמפחיתה לחץ דם. במחקר שהתפרסם לאחרונה(1) (שנת 2020) נמצא שלמיצוי מימי של חילתית יש השפעה מעכבת על תגובות קרדיו-וסקולריות במצבים של יתר לחץ דם אקוטי המושרה על ידי אנגיוטנסין (AngII). השפעה זו הייתה אפקטיבית יותר בריכוז נמוך יחסית ודומה להשפעת התרופה לוסרטן. מתוצאות מחקרם הסיקו החוקרים שפעילותה נוגדת יתר לחץ הדם של החילתית מתווכת לפחות בחלקה על ידי דיכוי ההשפעה הקרדיו-ווסקולרית של האנגיוטנסין.

מעניין לציין שאופן הכנת מיצוי החילתית במחקר הנ"ל דומה לאופן הכנת התרופה המתואר בסוגיה: "אין שורין את החלתית לא בחמין ולא בצונן, רבי יוסי אומר: בחמין אסור בצונן מותר". לצורך הניסוי הושרו 100 גרם חילתית ב – 600 מ"ל מים מזוקקים למשך 72 שעות בטמפרטורת החדר. לאחר מכן התערובת סוננה ויובשה. המיצוי במים המתואר בסוגיה ייחודי לחילתית ואיננו משקף תופעה נפוצה משום שתרכובות רבות אחרות מתמצות רק על ידי כוהל או שמן.

ברפואה המסורתית משתמשים בחילתית לטיפול למחלות שונות כמו אסטמה, אפילפסיה, כאבי בטן, נפיחות, טפילי מעיים, בעיות עיכול ושפעת. החילתית מפחיתה את הגידול של חיידקי מעיים ובכך מונעת נפיחות וגזים. התבלין משמש כמסייע לעיכול. הוא מונע עצירות ולכן מוסיפים אותו בהודו לעדשים. בתאילנד והודו היא משמשת כסיוע לעיכול והיא נמרחת על הבטן באלכוהול או בתמיסה מימית. היא משמשת כתרופה נגד אסטמה וברונכיטיס. על פי מסורת עממית משתמשים בה כתרופה להצטננות ילדים. היא מעורבבת כמשחה חריפה וניתלית בשקית על צוואר הילדים החולים. ברפואה המסורתית החילתית משמשת באופן נרחב כחומר אנטי בקטריאלי. היא משמשת כאמצעי מניעה או גורם להפלה. החילתית מועדפת על ידי מטפלים המעוניינים להעניק טיפול מרגיע בניגוד לאופי המעורר של הבצל והשום.

מחקרים ביולוגיים ופרמקולוגיים אחרונים (2) הראו גם הם כמה פעילויות של החילתית. היא נוגדת חימצון, אנטי-ויראלית, נוגדת פטריות ויעילה בטיפול בסכרת. החילתית מונעת עוויתות שרירים ותת לחץ דם. ניתן להשתמש בה כקוטלת חלזונות דבר החשוב לחקלאים.
 

    
כלך החילתית        
צילם:  Photo copyright Henriette Kress
,
  כלך מצוי – מין קרוב לכלך החלתית
 

 

    
כלך החילתית        
צילם:  Photo copyright Henriette Kress
,
  כלך החילתית        
צילם:  Photo copyright Henriette Kress

 

      
 אבקת חלתית       צילם: Iustinus    כלך נגבי      צילמה: שרה גולד – צמח השדה

 


לעיון נוסף:

כלך נגבי באתר צמח השדה

 

א. המחבר ישמח לשלוח הודעות על מאמרים חדשים (בתוספת קישוריות) העוסקים בטבע במקורות לכל המעוניין. בקשה שלח/י ל - raan[email protected]
ב. לעיתים ההודעות עלולות להשלח על ידי GMAIL למחיצת ה"ספאם" שלך לכן יש לבדוק גם בה אם הגיעו הודעות כנ"ל.


כתב: ד"ר משה רענן.     © כל הזכויות שמורות 

הערות, שאלות ובקשות יתקבלו בברכה.   

תגובות

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר