סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

מבט של בית הלל / הרב אורי גמסון

חסידות על הדף

כתובות טז ע"ב


תנו רבנן: כיצד מרקדין לפני הכלה? בית שמאי אומרים: כלה כמות שהיא, ובית הלל אומרים: כלה נאה וחסודה. אמרו להן ב"ש לב"ה: הרי שהיתה חיגרת או סומא, אומרים לה, כלה נאה וחסודה? והתורה אמרה: מדבר שקר תרחק! אמרו להם ב"ה לב"ש: לדבריכם, מי שלקח מקח רע מן השוק, ישבחנו בעיניו או יגננו בעיניו? הוי אומר: ישבחנו בעיניו, מכאן אמרו חכמים: לעולם תהא דעתו של אדם מעורבת עם הבריות.

כאשר פוגשים באדם שלא נוהג כראוי. מהי הדרך הנכונה ביותר לגרום לו לתקן את דרכיו, האם להעיר לו ולהוכיח אותו על מעשיו הרעים, או שאולי ישנה דרך אחרת?

הרבי מליובאוויטש (לקוטי שיחות, חלק טז, תרומה (ד)) מתייחס לדיון זה בין בית שמאי ובית הלל וקובע שאין לראות בו רק דיון נקודתי לעניין ספציפי זה, אלא יש לראות בו אב טיפוס לתפיסת עולם שונה לגמרי שהייתה בין בית שמאי ובין בית הלל.

בכדי להוכיח את דבריו, הוא מביא מספר מחלוקות בין שתי השיטות, ומוכיח שבכולן יש נקודה אחת שהיא העוברת כחוט השני ביניהם.

בית שמאי בעצם באים ואומרים דבר פשוט: יש כאן מציאות מסויימת שנראית באופן ברור – הכלה לא נאה. לכן אין מה לייפות את המציאות ואין מה לומר משפטים לחתן שיתנו לו לחשוב דברים שאינם עולים בקנה אחד עם המציאות. זו המציאות ואין מה להתכחש לה.

אולם לבית הלל יש מבט אחר: כאשר אני ניגש לדון בדבר מסויים, עליי לדון בו במכלול שבו. מכיוון שלדון בעניין מסויים כפי שהוא נראה לעיניים, זה אומר שדנים בו רק לפי פרט אחד, ובית הלל מחפשים את המבט ההוליסטי שיכלול את כל פרטי הדבר שבו דנים.

לכן, גם בדיון זה, לא ייתכן לדון בעניינה של הכלה, רק כפי שהיא נראית בעיניהם של המוזמנות לחתונה. שהרי העובדה שהחתן בחר להתחתן איתה, מוכיחה שהיא נאה בעיניו, ומרגע שנכנס נתון זה למערכת השיקולים, שוב לא ניתן לדון בעניינה של הכלה רק לפי צד אחד – כיצד היא נראית בעיני אחרים, אלא חייבים לדון בה כיצד היא נראית בעיניו הסובייקטיביות של החתן.

למחלוקת זו יש השלכות רוחב מרחיקות לכת בכל תחומי החיים. משום שאם נפסקה הלכה באופן עקרוני כבית הלל, הרי שמשמעות הדבר היא שלא ניתן לדון מצבים או בני אדם לפני שבוחנים אותם כמכלול.

לכן, כאשר אנחנו רואים אדם שלא נוהג כראוי, אנחנו רואים רק פרט אחד במכלול של פרטים שגרמו לו להתנהג כך, ומה שאומרים לנו בית הלל הוא: אל תתייחס לאדם השני ברובד אחד, תפעל להבין את המכלול שבו, ומתוך כך תגש אליו.

אם נעשה כן, הרי הלכה כבית הלל, ומובטח לנו שבעזרת ה' גם נצליח. 

תגובות

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר