סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

האם ניתן לסמוך על "היתר מכירה"?

הרב דב קדרון

סוכה לט ע"א

  

ב"בירור הלכה" מובאת מחלוקת הראשונים בהסבר האיסור לקנות פירות בשנת השמיטה מעם הארץ שאינו מקפיד על דיני שביעית, ואינו מפקיר אותם: לדעת רבנו תם מכיוון שעם הארץ לא מפקיר את פירותיו הם נאסרים באכילה, אולם מרש"י ורוב הראשונים משמע שאין איסור לאכול את הפירות למרות שלא הופקרו.

מכאן פסק הגר"מ פיינשטיין זצ"ל (אגרות משה או"ח ח"א סימן קפו) לגבי אתרוגי שמיטה שהובאו מהארץ לארצות הברית, שגם מי שלא סומך על היתר המכירה של הרבנות הראשית רשאי לקנותם, ויכול לצאת בהם לכתחילה ידי חובת מצוות ארבעת המינים אפילו ביום הראשון של סוכות שבו האתרוג צריך להיות שלו, כי האתרוגים הללו מותרים באכילה על פי רוב דעות הראשונים, ולכן גם כשרים למצוות ארבעת המינים.

אחת הטענות של החזון איש כנגד היתר המכירה, הייתה שמכיוון שאסור למכור את ארץ ישראל לגוי, כפי שכתוב (דברים ז, ב): "וְלֹא תְחָנֵּם", ומכיוון שעל פי דיני שליחות "אין שליח לדבר עבירה", ממילא אין תוקף לשליחות של מכירת הקרקע. השיב על כך הגר"ע יוסף זצ"ל (יבי"א ח"י יו"ד סימן מא) שמכירת הקרקע אינה עבירה, אלא מצווה גדולה, כי כתבו תוספות (ד"ה שאין): ש"אין מספר לדינים ולאיסורים שיש בפירות שביעית שצריך לנהוג בהן קדושת שביעית", לכן המכירה המפקיעה את קדושת השביעית מהפירות, מצילה ממכשולים הרבה אנשים שלא יכולים להיזהר כראוי בדינים המתחייבים מקדושת שביעית.

תגובות

  1. ז אלול תשפ"א 07:36 אני תמה | עלי

    כל היתר המכירה הבא לפתור בעיות של עבירות על דיני שביעית בא לפתור כמעט רק בעיות דרבנן שהרי שביעית בזמן הזה דרבנן ואילו איסור לא תחונם הוא דאורייתא. איך אפשר לעשות דברים מפוקפקים כמו היתר המכירה כדי להציל מעבירות דרבנן ולעבור על דאורייתא ? פשוט : הדרבנן חמור בעיני רבנן יותר ממה שכתבה התורה. אילו ויתרו רבנן על כל הדרבנן והיו מורים לשמור רק על מה שאסור מדאורייתא רוב הבעיות היו נעלמות מאליהן...הם שאסרו - אך אינם רוצים להתיר, למרות שהציבור אינו עומד בגזרותיהם כלל... והמצחיק והמוזר הוא שהחזון איש שהיה רבם של החרדים מתגלה כאן כציוני ביותר והמזרחניקים מתגלים כבכלל לא ציוניים...אלא מאי ? אנחנו חיים בעלמא דשקרא ואין להתפלא. אני תוהה מה חושבים בעולם האמת על כל העניינים הללו.
  2. ז אלול תשפ"א 10:17 תמיהה לתמיהה | א דרום

    ב"ה שלום וברכה לענ"ד הבעיה של סגנון הדברים, שלקחו דיון הלכתי והפכו אותו לדיון "פוליטי" כביכול. גדולי ישראל בדורות הקודמים ביססו את היתר המכירה והם דנו במה שאתה מעלה. אכן החזו"א דעתו הייתה אחרת והוא הוביל את גישתו באופן המעשי. אך האם בגלל זה כל גדולי ישראל שהתירו דעתם ח"ו בטלה עד כדי כך שאתה תמה עליהם בצורה לא מכובדת ולא מכבדת. ועל ידי כך משפילים את התורה ואת לומדיה. תביט במעדני ארץ שביעית שכתב הגאון הרב שלמה זלמן אויערבאך זצוק"ל. ספר שדן בהיתר המכירה ובהרבה נפק"מ שיוצאות ממנו. ולא רמז אפילו במילה אחת ברמזים של זלזול. אלא אדרבה הוא כותב שלאחר היתר המכירה את קטיף הפירות מותר לעשות על ידי יהודי בניגוד להנחיות. ויתרה מכך הוא פסק במנחת שלמה שכל מי שמסתמך על ההיתר אינו חשוד על השביעית כדין מי שמסתמך על הוראת חכם בדבר ששנוי במחלוקת, שאינו נחשב כחשוד לעבור איסור. אך לענ"ד הבעיה של סגנון הדברים נובעת מקלקול במידות שבמחי יד לוקחים דיון הלכתי שהתחיל מרבי מרדכי רוביו מראש רבני חברון שנפטר לפני כמאתיים חמישים שנה, והוא חידש את הקולא שאין כאן "לא תחונם", אך התייחס רק למציאות שנוכרי מעבד את הכרם. אך גדולי ישראל באירופה לפני מאה חמישים שנה בשנת תרמ"ז סמכו עליו ידיהם וחידשו אפילו גם יהודי יוכל לעשות מלאכות האסורות מדרבנן (למעלה מעשרים שנה לפני שהגראי"ה קוק זצ"ל עלה לארץ) אכן הנצי"ב זצ"ל ועוד גדולים חלקו עליהם, אך מכלל מחלוקת לשם שמים לא יצאנו. וחבל מאוד שלקחו דיון הלכתי שהוא אכן נוקב וקשה הפכו אותו לדיון "פוליטי", שמתיר להשמיץ ולהוציא שם רע ולזלזל בתלמידי חכמים וכדו', חבל, חבל, חבל.

  3. ז אלול תשפ"א 19:09 לא ענית כלל | עלי

    איך התירו את לא תחנם. אם השמטה דרבנן ולא תחנם דאורייתא איך מתירים למכור לנכרי ? הדבר פשוט שזה היה אילוץ כי בלאו הכי הנכרים כובשים את הארץ ונמצאים בה. אבל כמו שכתבתי לחכמים ( באמת ) יש החמרה לקיים את השמיטה דרבנן בכל מחיר, אבל ע"י היתר שבעצם באופן מעשי מבטל את כל השמיטה...חבל שהפורום אינו מקום לדון בזה בהרחבה. איך אפשר להסביר דבר כזה לאדם עם שכל ישר פשוט ? בעיני זה חוכא ואיטלולא. אשמח לדון בזה פנים אל פנים והנייד שלי 0585383573.

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר