סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

האם יש מצווה ללמוד את דברי בית שמאי?

נקודה למחשבה בדף היומי עם הלכה ברורה ובירור הלכה / הרב דב קדרון

עירובין צ ע"א

  

במשנה חולקים רבי שמעון וחכמים האם מותר לטלטל בין שתי רשויות היחיד שאינן מקום מגורים וששייכות לשני אנשים שונים. להלכה נפסק כרבי שמעון שמתיר, ועם זאת בגמרא שואל רב ביבי בר אביי שאלה על פי דעת חכמים האוסרים.

מכאן ומעוד מקומות רבים בש"ס מוכיח בעל שו"ת חוות יאיר, שעצם העובדה שאמוראים מסוימים דנו ופירשו וחקרו והסבירו את דבריו של תנא מסוים אין משמעותה שהם סוברים שיש לפסוק להלכה כמותו, שהרי כאן בוודאי ההלכה היא כרבי שמעון ואילו רב ביבי בר אביי דן בשאלה מסוימת על פי דעת חכמים.

מכאן הוא מקשה על פסק ההלכה של רבנו חננאל במסכת ברכות (מובא בתוספות שם כ,ב ד"ה ורב חסדא) שבמחלוקת בין רבינא לרב חסדא האם הרהור נחשב כדיבור או לא – פוסק כדעת רב חסדא מפני שהאמוראים רב אדא ורבי אלעזר תירצו והסבירו את שיטתו, והרי הסבר שכזה אין משמעותו שבהכרח מסכימים איתו.

כיוצא בזה כותב הגר"מ פיינשטיין זצ"ל (אג"מ או"ח ח"ד סימן ט) שפשוט הוא שצריך אדם לברך את ברכת התורה גם אם יעסוק כל היום רק בדברי בית שמאי ובדברי התנאים שלא נפסק כמותם, כי וודאי שזהו לימוד תורה גמור.

יש לציין שבעל ספר חובות הלבבות כותב בהקדמתו שלפני שאדם לומד דברים שאינו חייב לדעתם למעשה - חובה עליו לעסוק בחכמת חובות הלבבות. 

תגובות

  1. כ חשון תשפ"א 18:40 האם כשלומדים סברות מוטעות ג"כ יוצאים ידי חובת תלמוד תורה ? | עלי

    מחלוקות התנאים נתפסות אצלנו כ'אלו ואלו דברי אלוקים חיים' ואך הגיוני שגם דעה שלא נפסקה להלכה תיחשב כחלק מלימוד התורה. אך האם כאשר אדם לומד באופן לא נכון וטועה בהבנת דברי תורה, בין אם תורה שבכתב ובין אם תושבע"פ, האם ג"כ נחשב לו תלמוד תורה ? יש לא מעט מקרים בתלמוד שאמורא סבר דבר מסויים להלכה ולאחר ששמע על משנה או ברייתא מסויימת חזר בו ( ומי לנו כרב יוסף ששכח תלמודו ואביי מזכיר לו שלמד אותם הבנה אחרת ). וכי אילו למדנו את דברי הטעות בלבד לא היינו לומדים תורה ? האם רב דימי שהעביר מסורות רבות מא"י לבבל ולאחר זמן נדחו דבריו מפני דברי רבין שהעביר מסורות אחרות, לא נחשבו לו המסורות שהעביר ללימוד תורה, והרי הוא כשלעצמו עשה מלאכתו נאמנה, עד כדי שדבריו נחקקו בתלמוד לעולם והם חלק בלתי נפרד ממנו ! גם בימינו יש לא מעט רבנים שמפרשים מדעתם פירושים חדשים שונים למקרא ולא חייבים להסכים עם כל פירוש כזה. האם הם לומדי תורה ? בודאי. בכל יום מתחדשים פשטים חדשים בתורה וזו דרכה של תורה שפרה ורבה. כשיבוא אליהו יתבררו הספיקות אך עד אז גם הספיקות ואפילו הטעויות הם חלק מהתורה.

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר