סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

הרב דוד כוכב
חידושים וביאורים

 

תקציר והערות לדף עח

עירובין עח ע"א


כבר למדנו, לעיל בדף נט ע"ב, שסולם תורת פתח עליו, כלומר שהכותל בטל מלהיות מחיצה חוסמת כאשר ניתן לעבור מעליו בעזרת הסולם.

בדף של היום אמר רב יהודה אמר שמואל: כותל עשרה - צריך סולם ארבעה עשר להתירו. כלומר, כדי שהסולם שניצב באלכסון יגיע למרומי הקיר הוא צריך להיות גבוה ממנו, וכיון שגובה המחיצה עשרה טפחים, גובה הסולם צריך להיות ארבעה עשר טפחים.
רב יוסף חלק ואמר: שאפילו אם הסולם בגובה שלשה עשר טפחים ומשהו די בזה, כי הסולם לא צריך להגיע עד למעלה אלא רק לטפח האחרון.
אביי אמר: אפילו אחד עשר ומשהו, כי מספיק שהסולם יגיע לתוך שלשת הטפחים הסמוכים לגובה הכותל.

הסביר רש"י, למה רב יהודה אמר שמואל הצריך ארבעה עשר טפחים, כי כדי שיהיה נוח לעלות בסולם צריך למשוך את רגליו ארבעה טפחים מהכותל.

הקשה תוספות על פירוש רש"י, הרי למדנו לעיל בדף נז שאורך האלכסון של ריבוע גדול מהצלע שלו בשתי חמישיות, ועשרה טפחים ועוד שתי חמישיות הם בדיוק ארבעה עשר טפחים, אם כן בהכרח הסולם פה איננו עומד זקוף ולא שוכב, אלא בדיוק באמצע, הוא מוטה ב45 מעלות, ולכן המרחק בין מקום עמידתו לכותל הוא בדיוק כגובה הכותל.

כיצד נתרץ את דברי רש"י?
אי אפשר לומר שרש"י הבין שמדובר בסולם שעומד זקוף ושמתקפל בהגיעו לארץ ונמשך מעט שרוע על הארץ כדי להקנות לו יציבות. אי אפשר לומר כך כי רש"י בהמשך חוזר ומסביר שהדעות שמנינו סוברות כולן שלא נוח לטפס בסולם זקוף לגמרי, ורק הדעות שבהמשך הגמרא מדברות על סולם שעומד לגמרי ישר.
לכן צריך לפרש שגם רש"י התכוין לדברי התוספות, וכשהוא אומר: "שצריך למשוך רגלי הסולם ארבעה מן הכותל" כוונתו היא שצריך למשוך את רגלי הסולם כך שאורכו הכולל יהיה ארבעה טפחים יותר מגובה הכותל".

אבל קשה:
א. למה לא הזכירה הגמרא בפירוש שמדובר בסולם שמוטה ב45 מעלות דוקא?
ב. למה עוסקים כל האמוראים שמנינו דוקא בסולם שמוטה ב45 מעלות? אדרבה, שיפוע כזה איננו נוח כלל. הרי אם הסולם הזה הוא סוג של כֶּבֶשׁ שצועדים על גביו, כמו הַכֶּבֶשׁ שלפני המזבח, נחוץ שיפוע פחות תלול פי 3, כפי שמוכח משיפוע הַכֶּבֶשׁ שלפני המזבח ומסוגיית תל המתלקט. ואם מדובר בסולם רגיל כמו שלנו, הסולם עלול להחליק בשיפוע כל כך מוטה, ומשום כך מקובל להעמיד את הסולם קרוב הרבה יותר לקיר, דוקא בסדר הגודל של דברי רש"י כפי שתוספות הבין אותו!

לכן צריך לפרש שהסולם המדובר פה הוא גֶּרֶם מדרגות, ובמדרגות אכן מקובל שבכל מדרגה הרוחב והגובה זהים, כמו ששנינו במסכת מידות (פרק ב משנה ג) על בית המקדש: "כל המעלות שהיו שָׁם, רוּם מַעֲלָה חצי אמה, וְשִׁלְחָהּ חצי אמה".

תגובות

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר