סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

האם הרמב"ם איחל "מזל טוב"?

נקודה למחשבה בדף היומי עם הלכה ברורה ובירור הלכה / הרב דב קדרון

שבת קנו ע"א

  

רבי חנינא אומר: מזל מחכים, מזל מעשיר, ויש מזל לישראל. רבי יוחנן אמר: אין מזל לישראל.

המחלוקת הזו, האם קורות ימי חיי האדם תלויות במזל, המשיכה מזמן חז"ל לאורך השנים, ונחלקו בה הראשונים והפוסקים.
הרמב"ם ביטל את השפעת המזלות מכל וכל ובהתאם לכך, פוסק להלכה שאין להתחשב כלל במזלות ובאסטרולוגיה (הלכות עבודה זרה יא,ט): "וכל העושה מפני האצטגנינות וכיון מלאכתו או הליכתו באותו העת שקבעו הוברי שמים הרי זה לוקה". לעומת זאת בתשובה המיוחסת לרמב"ן (שו"ת המיוחסות סי' רפג) כתוב שאסור לפעול כנגד המזלות ואם ראה אדם באצטגנינות יום שבו מזלו לא טוב צריך להישמר ממנו ולא לסמוך על הנס.

גם הפוסקים שלאחר מכן נחלקו בדבר. הטור (יו"ד סימן קעט) מביא להלכה את דברי הרמב"ם שכל ענייני האסטרולוגיה הם "כזבים, שהסכלים מדמין שהם דברי אמת". לעומת זאת הרמ"א בהגהתו לשולחן ערוך (שם סעיף ב) כותב על פי הרמב"ן: "במה שאדם יודע שהוא כנגד המזל, לא יעשה ולא יסמוך על הנס, אלא שאין לחקור אחר זה משום תמים תהיה (דברים יח, יג)".

לכאורה נראה שהרמב"ם לא השתמש בביטוי המקובל "מזל טוב". האם המנהג שהתקבל בעם ישראל לאחל "מזל טוב" מהווה סימן שדעת הרמב"ם לא התקבלה?

תגובות

  1. יט אב תש"פ 11:12 ראה | עלי

    שבמדרש רבה מובא שפרעה גזר גזירותיו ( 3 במספר בהדרגה )על בנ"י, כולל גזירת 'כל הבן הילוד היאורה תשליכוהו' ( מפני שחזו שילקה במים ), מפני שהחוזים בכוכבים ובמזלות חזו שבקרוב יוולד מושיעם של ישראל. והוריו של משרע"ה החליטו שא"כ אין זו אלא גזירת הקב"ה, לכן בעצמם השליכוהו, אבל בתיבה ובמקום שיוכל מי מבני ביתו של פרעה להצילו, כי הבינו שבתוך הגזירה גם התשועה, ושעליהם רק לעשות השתדלות כפי יכולתם והשאר יעשה הקב"ה, כמו שבאמת היה לבסוף. א"כ אפילו לידת משרע"ה הניסית היתה ע"י שהיתה אמונה במזל, הן אצל המצרים, וגם אצל בנ"י, אעפ"י שאצלם האמינו שאין זה באמת המזל אלא גזירת הקב"ה, ואכמ"ל בזה, שיש בודאי תוכנית אלוקית ברורה שלא ניתנת לשינוי לגבי ישועת כלל ישראל, וזה באמת כמו מזל וגורל שלא ניתן לשינוי, אבל אין מזל לפרטים כשלעצמם, שיכול לשנות מזלו ע"י תו"מ ותפילה. ואכמ"ל כי הדברים ארוכים ומורכבים.
  2. יט אב תש"פ 19:39 דעת הרמבם והראשונים הרציונליים | משה בן דהן

    ללא ספק זוהי נקודה למחשבה שהרי אנו משתמשים כולנו בביטוי היהודי מזל טוב, אך אל לנו להסיק מסקנות משיגרא דלישנא שאף אדם לא מתכוון כשאומר משפט זה למה שהאמינו בו היוונים באותה תקופה שנקראת חכמת האסטרולוגיה ולכן אנו צריכים לחזק דעת הרמבם והראשונים הרציונליים שלא האמינו בדברים הללו משום שזהו מדע שעבר עליו הקלח וללא ספק שבזמן הגמרא מדע זה היה מקובל ולכן לקחו אותו ברצינות והיום לית מאן דפליג בעולם המדע שאין בסיס לאמונה זו ואל לנו לשקוע באמונות תפלות אלא להתחזק בדיבורי תורת אמת כדברי הרמבם

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר