סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

טור זה נכתב לזכרו ועילוי נשמתו של נעם יעקב מאירסון הי"ד שנפל
בקרב גבורה בבינת ג'בל במלחמת לבנון השנייה – י"ג אב תשס"ו  

 

ושמואל אמר: יין, סומקא חלף סומקא – גפן היין    
 

"אמר רב יהודה אמר רב: לעולם ימכור אדם קורות ביתו ויקח מנעלים לרגליו, הקיז דם ואין לו מה יאכל ימכור מנעלים שברגליו ויספיק מהן צרכי סעודה. מאי צרכי סעודה? רב אמר: בשר, ושמואל אמר: יין. רב אמר: בשר, נפשא חלף נפשא. ושמואל אמר: יין, סומקא חלף סומקא (שבת, קכט ע"א).

פירוש: כיון שדובר כאן בסכנה שבהקזת הדם דנים עוד בנושא זה. אמר רב יהודה שכך אמר רב: לעולם ימכור אדם קורות ביתו, ויקח (יקנה) בתמורה מנעלים לרגליו, שעל ידי כך יישמר מן המכשולים ומן ההצטננות. הקיז דם ואין לו מה יאכל לאחר ההקזה ימכור אפילו מנעלים שברגליו ויספיק מהן צרכי סעודה. שהדבר חשוב אף ממנעלים. ושואלים: מאי [מה] הם צרכי סעודה מיוחדים אלה? רב אמר: בשר, ושמואל אמר: יין. ומפרשים: רב אמר: בשר, ותועלתו משום שהוא נפשא חלף נפשא [נפש תחת נפש], ויש בכך תוספת כח לו. ושמואל אמר: יין, ותועלתו סומקא חלף סומקא [אדום תחת אדום] ובכך מעין השלמה לדם שיצא בהקזה (באדיבות "התלמוד המבואר" של הרב שטיינזלץ).
 

שם עברי: גפן היין    שם באנגלית:   Common Grape Vine   שם מדעי:  Vitis vinifera

שם נרדף במקורות: גופנא, גופן, ענבא, ענבה    


נושא מרכזי: גווני היין בספרות חז"ל
 

ראו בהרחבה במאמר "יש גפן שיינה אדום, ויש גפן שיינה שחור" (נידה, סד ע"ב). לקריאה הקשו כאן.
 

לריכוז המאמרים וקישוריות שנכתבו על גפן היין הקש\י כאן.

 

חשיבות הצבע האדום בענבים עשוייה לנבוע מכמה גורמים. ייתכן שהדבר קשור לטעמם של היינות האדומים אך עובדה היא שרבים מעדיפים דווקא את היינות הלבנים. ייתכן גם שדמיון הצבע לדם העניק ליינות אלו את מעמדם. למשל בסוגיה העוסקת בסעודה לאחר הקזת דם אנו לומדים: "... מאי צרכי סעודה? רב אמר: בשר, ושמואל אמר: יין. רב אמר: בשר, נפשא חלף נפשא. ושמואל אמר: יין, סומקא חלף סומקא" (שבת, קכט ע"א). היין האדום ("סומקא") מהווה תחליף ("חלף") לדם האדום. למעשה גם סיבה זו ליתרון של היין האדום בעייתית, לפחות לגבי עם ישראל, לאור איסור אכילת דם. אמנם ייתכן שלגבי מצוות ניסוך היין צבע היין האדום הופך אותו למקביל לזריקת הדם על המזבח. גורם נוסף עשוי להיות צבעו הבולט המבדיל אותו באופן מובהק מהמים ומדגיש את חשיבותו. לענ"ד עיקר חשיבות היין האדום נובעת מכך שצבע ענבים זה הוא הצבע המקורי של פרי זה ורק מאוחר יותר בהיסטוריה האנושית הופיעו גם הזנים הלבנים. אמנם מדובר בזנים בני אלפי שנים אך הופעתם חלה רק לאחר אלפי שנים בהם התקבעה תרבות צריכת היין. ניתן לשער שיינם של נח ושל לוט הוכן מזני ענבים אדומים או שחורים.

 

        
תמונה 1.  גפן - זן קברנה סובניון         צילם: BerndtF   תמונה 2.  גפן - זן שרדונה          צילם:  Swallowtail

    

א. המחבר ישמח לשלוח הודעות על מאמרים חדשים (בתוספת קישוריות) העוסקים בטבע במקורות לכל המעוניין. בקשה שלח/י ל - [email protected]
ב. לעיתים ההודעות עלולות להשלח על ידי GMAIL למחיצת ה"ספאם" שלך לכן יש לבדוק גם בה אם הגיעו הודעות כנ"ל.

 


כתב: ד"ר משה רענן.     © כל הזכויות שמורות 

הערות, שאלות ובקשות יתקבלו בברכה.   

תגובות

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר