סקר
איזו "בבא" הכי קשה?






 

טור זה נכתב לזכרו ועילוי נשמתו של נעם יעקב מאירסון הי"ד שנפל
בקרב גבורה בבינת ג'בל במלחמת לבנון השנייה – י"ג אב תשס"ו 

 

להיות שומר שוברו מן העכברים – עכבר הבית 

 

"משנה: מי שפרע מקצת חובו, ר' יהודה אומר יחליף, רבי יוסי אומר יכתוב שובר. אמר רבי יהודה: נמצא זה צריך להיות שומר שוברו מן העכברים. אמר לו רבי יוסי: כך יפה לו ולא ירע כחו של זה" (בבא בתרא קע ע"ב).


שם עברי: עכבר הבית   שם באנגלית: House Mouse   שם מדעי: Mus musculus

שם נרדף במקורות: עכברא


נושא מרכזי: מדוע עיקר הסכנה לשטר היא מעכברים?

עכבר הבית הוא שמו של מין הנכלל במשפחת העכבריים השייכת לתת סדרת "דמויי עכבר" בסדרת המכרסמים. זיהויו של העכבר המקראי אמנם מקובל על הכל אך במקורות, ובמידה רבה גם בשפת העם, כמעט כל המינים השייכים לתת סדרה זו נקראים בשם זה. תת סדרת "דמויי עכבר" כוללת מינים רבים הדומים זה לזה ולכן האבחנה ביניהם קשה למדי לעין הבלתי מנוסה. גם מדברי הגמ' בחולין נוכל ללמוד שהשם עכבר כולל, ללא ספק, מינים רבים והשאלה שנשאלה שם היא האם גם ה"עכבר שבים" נכלל בשם זה: "תנו רבנן: מתוך שנאמר עכבר, שומע אני אפילו עכבר שבים ששמו עכבר? ודין הוא: טימא בחולדה וטימא בעכבר, מה חולדה מין הגדל על הארץ אף עכבר מין הגדל על הארץ, או כלך לדרך זו: טימא בחולדה וטימא בעכבר, מה חולדה כל ששמה חולדה, אף עכבר כל ששמו עכבר אפילו עכבר שבים ששמו עכבר? ת"ל: על הארץ וכו'" (קכ"ו ע"ב). יוצאת מן הכלל היא החולדה (עכברוש) שלמרות הדמיון לעכברים מובחנת מהם בשם נפרד. כנראה בגלל הבדל הגודל המשמעותי בינה לבין מיני העכברים האחרים המאפשר את זיהויה בקלות. משקל החולדה גדול יותר מפי 10 מאשר משקל עכבר הבית. "... ותניא רבי שמעון בן אלעזר אומר: תינוק בן יומו חי אין צריך לשומרו מן החולדה ומן העכברים, אבל עוג מלך הבשן מת צריך לשומרו מן החולדה ומן העכברים, שנאמר: ומוראכם וחתכם יהיה כל זמן שאדם חי אימתו מוטלת על הבריות כיון שמת בטלה אימתו" (שבת, קנ"א ע"ב).

למרות הדמיון בין המינים השונים ותפוצתם הרבה ניתן לשער שהצורך לשמור על השובר מפני העכברים הוא דווקא רק מפני אחד מהמינים – עכבר הבית. את מסקנה זו אני מסיק הן מתוך הכרת מפת התפוצה של המינים השונים והן מתוך התנהגותם. כמובן שקיים קשר בין שני גורמים אלו. כבר אלפי שנים מהווה עכבר הבית בן לוויה למשכנות אדם. העכבר עשוי לחיות גם בשדות, יערות וכד' אך עיקר תפוצתו העולמית היא בצמוד לאדם משום שסביבה זו מעניקה לו יתרונות רבים ובעיקר מזון. במשך שנים ארוכות ולכידות רבות של מכרסמים למדתי שקיים קשר הדוק בין אופי בית הגידול ובין מיני המכרסמים החיים בו. בדרך כלל ניתן למצוא בחורשים את המין יערון (ראה בתמונה 2) הדומה כמעט לחלוטין לעכבר הבית ואילו באיזורי סלעים בהר נפוץ הקוצן. נדיר יחסית למצוא את עכבר הבית בבתי גידול טבעיים ומאידך בבתים כמעט ולא ניתן למצוא מינים אחרים מלבד עכבר הבית וחולדות.

עכבר הבית משתמש בחומרים סיביים שונים על מנת לרפד את החלל שבו הנקבה מגדלת את הגורים. ריפוד זה מעניק הגנה מפני הקור ונמצא שכמות החומר הנאסף תלויה בטמפרטורת הסביבה. חומרים מועדפים הם צמר, פיסות בד ואף פיסות נייר. מכאן שהסכנה שהשובר לא ישמר בידי הלווה בגלל עכברים ראלית מאד. התנהגות נוספת של עכבר הבית התומכת בזיהויו מופיעה במשל: "ההוא דהוו קרו ליה עכברא דשכיב אדינרי" (סנהדרין, כ"ט ע"ב). מפרש רש"י: "עכברא דשכיב אדינרי - עשיר שלא נהנה מממונו כעכבר זה ששוכב על דינרי זהב ואינו נהנה מהן". בעכברים, לעיתים, חלק מפריטי המזון הנאגר לא מנוצל בגלל קילקול או אכילה על ידי בעלי חיים אחרים.

 

    
תמונה 1. עכבר בית      צילם: Xocolatl   תמונה 2. יערון – מין קרוב לעכבר הבית


 

רשימת מקורות:

אנציקלופדיה "החי והצומח בא"י" כרך 7 (עמ' 121-123).

מנחם דור, החי בימי המקרא המשנה והתלמוד (עמ' 78).




א. המחבר ישמח לשלוח הודעות על מאמרים חדשים (בתוספת קישוריות) העוסקים בטבע במקורות לכל המעוניין. בקשה שלח/י ל - [email protected]
ב. לעיתים ההודעות עלולות להשלח על ידי GMAIL למחיצת ה"ספאם" שלך לכן יש לבדוק גם בה אם הגיעו הודעות כנ"ל.
 


כתב: ד"ר משה רענן.     © כל הזכויות שמורות 

הערות, שאלות ובקשות יתקבלו בברכה.   

תגובות

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר