סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

בשביל להתאחד צריך נס?

יצירת אחדות – פעולה אנושית או אלוקית

שבת צח ע"ב / חיים אקשטיין


והבריח התיכון בתוך הקרשים, תנא: בנס היה עומד.

אם התיאור של מלאכת המשכן בפרשות התורה נראה מפורט מאוד, בחז"ל ובפרשנים הוא מפורט ומורכב אפילו יותר. חכמינו עסקו בחישובים ארוכים ומדויקים של כל פרטי המשכן וכליו. לכן מפתיע לראות בגמרא, באמצע פירוט הנדסי סביב מבנה המשכן, את המשפט הקצר הזה. האופן שבו הבריח התיכון עבר בתוך הקרשים, לאורך כל צדדי המשכן, מוסבר במשפט אחד קצר: בנס היה עומד. אין זו הפעם היחידה שפרט במשכן מוסבר באופן ניסי, ועדיין זה בולט על רקע רוב התיאורים.

תוספות במקום מעירים שהאמרה הזו איננה דעה מוסכמת בחז"ל. במקום אחר יש הסבר ריאלי יותר: לא היה בריח אחד שעבר בין כל הצדדים של המשכן. בכל אחד משלושה צדדים של המשכן היה בריח אמצעי משלו, כפי שמתארת התורה, והבריח הנוסף עבר רק בצד הרביעי. במילים אחרות: זה לא היה נס. לא היה חיבור פלאי בין כל הצדדים השונים, אלא לכל צד היה בריח בפני עצמו ולא יותר.

המחלוקת בין המקורות התנאיים מזכירה מחלוקת בין הפרשנים בספר יחזקאל. באחת מהנבואות הידועות בספר יחזקאל, מצטווה יחזקאל לקחת שני עצים, כנגד ממלכת יהודה וכנגד ממלכת אפרים, ולחבר אותם לעץ אחד. "והיו לאחדים בידך". הפרשנים נחלקים ביניהם מה בדיוק קרה שם: לפי דעה אחת, שני העצים התחברו באופן פלאי לעץ אחד. לפי דעה אחרת לא היה זה נס (כפי שברוב המקרים שבהם נביאים נשלחו לומר חזון כלשהו מול העם, הם לא עשו ניסים) אלא בסך הכל ציווי לקרב שני עצים זה לזה שייראו כאחד. לא הייתה שום יומרה להפוך אותם באופן על טבעי לעץ אחד. גם זו מחלוקת על אותו עיקרון: אם מדובר באיחוד מלא בין גופים שאינם מתחברים (עצים נפרדים או קירות בצדדים שונים) בוודאי זה נס, ואם אין זה נס – האיחוד אינו מושלם.

המשכן, ברבים מפרטיו, התווה לעם ישראל את דרך האחדות. לימים עם ישראל הקים ממלכה, פיצל את הממלכה, והתמודד מול אתגר האחדות המסובך. עד היום עם ישראל מדבר על אחדות ושואף לאחדות, אך מגלה כמה קשה ליישם אותה. הקושי מציב לפנינו שתי אפשרויות: אפשרות אחת היא לשאוף לחיבור מלא, בלי הפרדה, בלי אגו ובלי אינטרסים אישיים. במציאות שלנו, צריך להודות, זה דורש נס. רק התערבות אלוקית של עושה השלום במרומיו יכולה לעשות זאת. אך אפשר, עד שנזכה לנס כזה, להנמיך מעט את הציפיות. גם אם לא נצליח להגיע לאחדות המושלמת, לפחות שנהיה מסוגלים להתקרב. להיפגש. לעמוד זה לצד זה באותו משכן.

תגובות

  1. יט סיון תש"פ 14:04 יש"כ גדול (מסר חשוב) מאד ! | אבי גרינבלט

  2. כ סיון תש"פ 01:47 מעשה בעניין זה | איתיאל

    המבקר במנהרות הכותל יראה אבן ענקית, באורך של אוטובוס, השוקלת מן הסתם מאות טונות. למרבה הפלא, האבן מונחת באחד הנדבכים הגבוהים יחסית, ועולה התמיהה: כיצד העלו אותה לשם? סיפר מדריך על שני יהודים (בלי לפרט מה היה על ראשו של כל אחד...) שעמדו והתבוננו באבן. האחד התבטא בהתפעלות: "זה נס! איך יתכן שאבן גדולה כזו הגיעה לשם? זה יכול להיות רק מעשה אלוקי!". השני ענה: "ראה, עם טכניקה מתאימה זה אפשרי. אם קושרים את האבן בחבלים, ואלף פועלים ימשכו בבת אחת - האבן תעלה למקום". השיב הראשון: "נו, ואלף יהודים שימשכו בבת אחת זה לא נס?"... *** מוסיף ששמעתי הסבר לגבי נבואת יחזקאל לפיה יחזקאל עשה את פעולה ההרכבה. הוא הרכיב ענף בתוך בסיס ענף שני (לכן נקראו "עצים" ולא מקלות. בלשון המקרא "עץ" הוא בד"כ צומח. בלשון חז"ל "עץ" הוא החומר, ויש "כלי עץ". כפי שפרש"י על "והשענו תחת העץ" - שכתב: תחת האילן). בד"כ עושים הרכבה כדי להרויח גם חוזק ובריאות של מין אחד, וגם עדינות ורעננות של מין שני. הדבר מתאים מאוד לנבואה. אפרים ויהודה מתאימים במדויק למשל, ואמורים להרכיב יחד עץ אחד בו מורכבות כל היתרונות.
  3. כב סיון תש"פ 21:14 ''והבריח הנוסף עבר רק בצד הרביעי''... | מוטי

    לאיזה ''צד רביעי'' כבודו מתכוון? הרי צד מזרח היה פתוח, הלא כן?

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר