סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

טור זה נכתב לזכרו ועילוי נשמתו של נעם יעקב מאירסון הי"ד שנפל
בקרב גבורה בבינת ג'בל במלחמת לבנון השנייה – י"ג אב תשס"ו  

 

קבר נונא אסור, וסימניך: קברי עובדי כוכבים – קברנון

 

"אמר אביי: האי חמרא דימא שרי, תורא דימא אסיר, וסימניך: טמא טהור, טהור טמא. אמר רב אשי: שפר נונא שרי, קדש נונא אסיר, וסימניך: קדש לה'. איכא דאמרי: קבר נונא אסור, וסימניך: קברי עובדי כוכבים" (עבודה זרה, לט ע"א).

פירוש: אָמַר אַבַּיֵי: הַאי חֲמָרָא דְּיַמָּא [זה הקרוי חמור הים] שָׁרֵי [מותר], תּוֹרָא דְּיַמָּא [זה הקרוי שור הים] אֲסִיר [אסור], וְסִימָנֵיךְ [וסימנך] לזכור: טָמֵא טָהוֹר, טָהוֹר טָמֵא, שהרי חמור שהוא טמא ביבשה טהור בים, והפכו של דבר בשור. אָמַר רַב אַשִׁי: הדג הקרוי שְׁפַר נוּנָא שָׁרֵי [מותר], קְדַשׁ נוּנָא אֲסִיר [אסור], וְסִימָנֵיךְ [וסימנך]: "קדֶשׁ לַה'" (שמות טז, כג), ש"קדש" אסור כדבר של קודש. אִיכָּא דְּאָמְרִי [יש שאומרים]: הדג הקרוי קְבַר נוּנָא הוא אָסוּר, וְסִימָנֵיךְ [וסימנך]: "קבר" טמא כקִבְרֵי גוֹיִם (באדיבות "התלמוד המבואר" של הרב שטיינזלץ).
 

שם עברי: קברנון         שם באנגלית: Goby        שם מדעי: Gobiidae

שם נרדף במקורות: קברנון


נושא מרכזי: לזיהוי ה"קברנון"

 
בדומה לדגים נוספם המוזכרים בסוגייתנו קיימת מחלוקת גירסאות גם לגבי הקברנון ולכן לא ניתן להעזר בסימני הטהרה לצורך זיהוי הדג. המאפיין היחיד המשתמע מהסוגיה הוא שמו של הדג המעיד על כך שמדובר בדג מתחפר או נקבר. ל. לוויזון שיער שהכוונה לאחד או יותר מבני משפחת ה - Gobiidae הנחשבת לאחת הגדולות ומונה כ – 1,800 מינים המתחלקים לכ – 200 סוגים. רוב בני המשפחה שוכנים בסדקי סלעים בים ובמקומות מוגנים נוספים. סנפירי הגחון יוצרים כפתור הצמדה שבעזרתו הם נצמדים לתשתית. המינים במשפחה זו קטנים ואורך הגדולים בהם מגיע ל – 10 ס"מ. המינים הנכללים במשפחה אינם נחשבים כדגי מאכל דבר המעמיד את זיהוי זה בספק.

כמה מבני משפחת הקברנונים מקיימים יחסי הדדיות (סימביוזה) עם סרטנים עיוורים וחיים יחד במחילה חפורה בחול. אחד מהזוגות הוא קברנון שטייניץ המקיים יחסי הדדיות עם הסרטן הנקשן החופר מחילה בקרקע הים. שותפו לחיים ולמחילה הוא קברנון הניצב כשומר בפתח המחילה ומתריע על סכנה מתקרבת. חוקרים מצאו באילת, שם חיים כמה מיני סרטנים ודגים שונים, שבעת החפירה הסרטן נוגע רוב הזמן בגופו של הדג וכך יכול לקלוט את אותות האזהרה שמשדר הקברנון. היתרון של הקברנון משותפות זו הוא היכולת להסתתר בשעת סכנה במחילה שחפר הסרטן משום שכישורי השחייה שלו דלים (ראו כאן סרטון המציג את התופעה).

לענ"ד ניתן להציע חלופה לזיהוי זה בדמות דגי קרקע שטוחים המתחפרים מעט או עורמים על עצמם חול על מנת להסתיר את עצמם. דוגמה בולטת לקבוצה זו הם דגי ה"סנדל" דוגמת הסולית וקרובותיה (ראו במאמר "סנדל דומה לדג של ים"). הצעה זו משתלבת בהשערתו של לוויזון המזהה את ה"פוטיתא" כאחד או יותר מהמינים הטמאים בקבוצת דגי ה"סנדל" (ראו עוד במאמר "אכל פוטיתא לוקה ארבע"). את ההשערה הוא מבסס על כך שבאכילת "פוטיתא" לוקה ד' ובכללם גם משום שרץ הארץ. מכאן הוא מסיק שמדובר בדג המקיים אורח חיים המשלב שחייה יחד עם התחפרות בקרקע. התנהגות זו אכן מאפיינת את דגי ה"סנדל" ואולי אחד מהם הוא ה"קברנון".
  :  

        
תמונה 1. קברנון שטייניץ - משמאל הסרטן הנקשן
צילם:  Silke Baron
  תמונה 2.  סול מצוי           Hans Hillewaert
 

 
 

  

מקורות עיקריים:

 מ. דור, 'החי בימי המקרא המשנה והתלמוד', תל אביב תשנ"ז, עמ' 178.





א. המחבר ישלח בשמחה הודעות על מאמרים חדשים (בתוספת קישוריות) העוסקים בטבע במקורות לכל המעוניין. בקשה שלח/י ל - [email protected]
ב. לעיתים ההודעות עלולות להשלח על ידי GMAIL למחיצת ה"ספאם" שלך לכן יש לבדוק גם בה אם הגיעו הודעות כנ"ל.
 


כתב: ד"ר משה רענן.     © כל הזכויות שמורות 

הערות, שאלות ובקשות יתקבלו בברכה.   

תגובות

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר