סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

מציאות מורכבת / רפי זברגר

סנהדרין נ ע''ב 
 

הקדמה

בהמשך למחלוקת רבי שמעון וחכמים בנושא סדר חשיבות של ארבע מיתות בית דין, נידון היום בדבריו של רבי יוחנן, המוגדרים בגמרא "מרגלא בפומיה", כלומר, הלכות שלא קרא או שמע עליהן במשנה או בברייתא, אלא שמע זאת מרבותיו אשר הגיעו למסקנה זו מכוח ניתוח שלהם (רש''י). ננסה לעקוב אחרי הדברים וניתוחם.
 

הנושא

לפני שנקרא את מסקנותיו של רבי יוחנן, נקדים מספר הלכות אשר מוסכמות על כולם:
1. נערה (בין גיל שתים עשרה לשתים עשרה וחצי אשר הביא סימני בגרות) המאורסה שזינתה – עונשה סקילה. 
2. נערה בת כהן נשואה שזינתה – עונשה שריפה.
מרגלא בפומיה דרבי יוחנן: נערה המאורסה בת כהן שזינתה - בסקילה. רבי שמעון אומר: בשריפה. זינתה מאביה - בסקילה, רבי שמעון אומר: בשריפה. 
רבי יוחנן דיבר על צירוף של שני המקרים לעיל: נערה מאורסה שהיא גם בת כהן. מצד נערה מאורסה היא חייבת סקילה, אך מצד היותה בת כהן חייבת בשריפה. לכן מסיק רבי יוחנן: 
לפי חכמים, הסוברים כי סקילה חמורה משריפה, צריך לומר שדינה סקילה. ויש להעיר: אם היינו אומרים שדינה בשריפה, היינו מגיעים למסקנה לא הגיונית. שהרי לא ייתכן שבת כהן נערה מאורסה תקבל עונש ''קל'' יותר (שריפה) מאשר בת ישראל נערה מאורסה שזינתה המקבלת סקילה. יוצא לפי זה כי כל החידוש של התורה לגבי בת כהן שזינתה החייבת בשריפה ,אינה אלא רק בנשואה ולא בארוסה, כך מסבירה הגמרא בהמשך, את דברי רבי יוחנן. 
לעומתם, סובר רבי שמעון כי נערה מאורסה בת כהן שזינתה נידונת בשריפה (החמור יותר לשיטתו). לפי זה, הדין של בת כהן בשריפה חל גם על נשואה וגם על מאורסה. 
מחלוקת דומה תהיה גם בנערה מאורסה שזינתה עם אביה. מגיע לה על מעשה זה עונש שתי מיתות. מצד זנות עם אביה היא אמורה לקבל עונש שריפה, אך מצד היותה נערה מאורסה שזינתה עם איש אחר אמורה לקבל עונש סקילה. לחכמים – סקילה חמורה, לכן תקבל סקילה, לרבי שמעון – שריפה חמורה, לכן תידון בשריפה. 
 

מהו המסר?

מתוך המסקנות המעניינות של רבי יוחנן אנו למדים כי החיים הינם מורכבים ומלאי עניין. הפסוק המעניש בת כהן שזינתה בשריפה אינו מגדיר במדויק האם חל גם על נערה מאורסה או רק על נערה נשואה. רבי יוחנן (אשר שמע זאת מרבותיו) לומד זאת מתוך ניתוח הדברים, ומגיע למסקנה כי לפי חכמים, הסוברים כי סקילה חמורה משריפה, אין ברירה אלא להעמיד את האיסור בתורה רק על נערה נשואה ולא על נערה ארוסה, משא''כ לרבי שמעון, שלפיו ניתן להעמיד את הפסוק גם על נשואה וגם על ארוסה.
לא תמיד הכללים המעשיים נהירים וברורים. לפעמים, כדי להגיע למסקנה מה לעשות וכיצד, צריכים לנתח את המציאות, ואת הכללים הנכונים לאותם מצבים, ולאור זה להגיע להחלטה מעשית כיצד לנהוג.


המאמר לע''נ אמי מורתי, שולמית ב''ר יעקב, הכ''מ (תשע''ז).
תגובות תתקבלנה בברכה ל: [email protected]

תגובות

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר