סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

 טכניקות זיכרון / רפי זברגר

בבא בתרא קמט ע"א

 

הקדמה

אנונו ממשיכים לעסוק בדיני שכיב מרע, והפעם נדון בבעיה אחת מיני רבות שהגמרא מעלה בדפים אלו. 

הנושא

איבעיא להו: שכיב מרע שהודה, מהו? שואלת הגמרא: מה הדין אם שכיב מרע מודה בחוב שיש לו? מודה שקרקע מסוימת או מעות מסוימות שייכות לפלוני. מוסיף הרשב''ם: גם אם חשבנו לפני כן שהקרקע או המעות שייכות לשכיב מרע, אבל הוא הודה שהינם של מישהו אחר, האם ''נאמין'' לו ונגדיר זאת כ''מתנת שכיב מרע''?
כדי לפשוט את הבעיה, סיפרה הגמרא ''סיפור'' על איסור גיורא (זה שמו) שהיו לו שנים עשר אלף זוזים בביתו של רבא. רב מרי בנו, הייתה "הורתו שלא בקדושה ולידתו בקדושה". כלומר, הוריו של רב מרי (איסור גיורא ואשתו) התגיירו כאשר האמא הייתה בהריון עם רב מרי. כלומר התהוות רב מרי כעובר הייתה בהיותם גויים, ולידתו של רב מרי הייתה לאחר גירותם. רבא דן באפשרויות השונות שבו יַקְנֶה איסור גיורא את הכסף לרב מרי בנו:
1. אם בירושה – רב מרי אינו ''בר ירושה'' הוא, כיוון ש''הורתו שלא בקדושה''.
2. אם במתנה – גם "לא הולך", כיוון ש-כל היכא דאיתיה בירושה איתיה במתנה, כל היכא דליתיה בירושה ליתיה במתנה; הגמרא משווה את דיני ''מתנת שכיב מרע'' לדיני ירושה. ואם אין אפשרות להוריש, אין גם אפשרות לשכיב מרע לתת מתנה. והרי אמרנו קודם לכן שאין אפשרות להוריש, לכן גם אין אפשרות לתת מתנה. 
3. אם במשיכה – הכסף אינו בידו של רב מרי (טמונים בביתו של רבא), ולכן אינו יכול למשוך.
4. אם בחליפין – יש קנין הנקרא ''חליפין'', או ''סודר'', בה המוכר מגביה דבר מה, ובכך מקנה את החפץ לקונה. אבל גם אפשרות זו נדחית כיוון ש''אין מטבע נקנה בחליפין'', ואנחנו עוסקים פה בהעברת בעלות על מטבעות .
5. אם ''אגב קרקע'' – מטלטלין יכולים להיקנות אגב קרקע אשר נקנית לקונה. גם אפשרות זו יורדת, כיוון שאין למוכר קרקע להקנות אגבה את המטלטלין. 
6. אם ''במעמד שלושתן'' – המפקיד (איסור גיורא) יכול להקנות לקונה אם נמצאים ביחד המפקיד, הנפקד (רבא) והקונה (רב מרי) – גם אפשרות זו לא מציאותית במקרה זה, שהרי רבא הנפקד, לא ירצה לבוא למעמד זה. 
אחרי כל הניסיונות הנ''ל מציע רב איקא, בנו של רב אמי ''הצעת פצצה'': ולודי איסור דהלין זוזי דרב מרי נינהו, וליקנינהו באודיתא! ההצעה: איסור ''יודה'' שהכסף שייך לרב מרי בנו, ובכך יקנה לו בקניין ''אודיתא''.    תוך כדי הדיונים, הודה איסור שאמנם הכסף שייך לבנו, וכך נסגר הנושא ונפסקה ההלכה.  

מהו המסר?

אחרי כל ההצעות של אפשרויות הקניין, הגיעה ''הצעת המחץ'' אשר ''לקחה בגדול'' וכאמור בוצעה בהצלחה.
היום נעיף מבט על הדף בו אנו נמצאים, ונלמד טכניקה לזכור את הנושא. אנו לומדים בדף קמ''ט ,הדף המתאר קניין חזק (אודיתא) אשר ''מקמט'' את כל הקניינים האחרים, ו"גובר עליהם בנוק אאוט"!


המאמר לע''נ אמי מורתי, שולמית ב''ר יעקב, הכ''מ (תשע''ז).
תגובות תתקבלנה בברכה ל: [email protected]

תגובות

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר