סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

פרסום מזיק / רפי זברגר

בבא בתרא קכא ע"א

 

הקדמה

למדנו בדף הקודם כי הותר לבנות צלפחד להינשא גם לבן שבט אחר, אך לכל העם נאסר הדבר. 
בדף שלנו נכיר את המועד המיוחד אשר חל בט''ו באב, שאחד ההסברים למועד זה קשור באסור חיתון עם שבט אחר. 
 

הנושא

הגמרא מצטטת משנה ממסכת תענית העוסקת ביום מיוחד זה: אמר רבן שמעון בן גמליאל: לא היו ימים טובים לישראל כחמשה עשר באב וכיום הכפורים, שבהן בנות ירושלים יוצאות בכלי לבן שאולין, שלא לבייש את מי שאין לו. 
ביום כיפור וגם ביום זה, ניסו ''לחבר חיבורים'' ולשדך שידוכים. לצורך כך יצאו בנות ירושלים בבגדים מיוחד וחגיגיים, בגדים אשר שאלו אותם ולא קנו, כדי להשוות בין כל הבנות, אלו שיש להן, ואחרות שאין להן. המשנה שם ממשיכה את ''התיאור הציורי'' כיצד הן פונות לבנים על מנת להכירם. 
הגמרא ''מבינה'' מדוע נוהגים כך ביום כיפור, יום שבו קבלנו את הלוחות השניים, אך הגמרא ''לא מבינה'' מהו בעצם משמעות של ט''ו באב? נאמרו על כך מספר תשובות בגמרא, נציג את הפירוש הראשון הקשור למסכתנו. 
רב יהודה בשם שמואל אמר: יום שהותרו שבטים לבא זה בזה. לאחר שכל עם ישראל קיבל את נחלתו בחלוקת הארץ, הכריזו חכמים בט''ו באב, כי האיסור להתחתן עם בני שבט אחר הסתיים, ומעתה, אין איסור חיתון בין שבטים. 
שואלת הגמרא: מאי דרוש? מהו המקור לביטול האיסור?
עונה הגמרא שהדין נלמד מהפסוק: זֶ֣ה הַדָּבָ֫ר אֲשֶׁר צִוָּ֣ה ה֗' לִבְנ֤וֹת צְלָפְחָד֙ לֵאמֹ֔ר... (במדבר, ל''ו, ו') - מן המילים זֶ֣ה הַדָּבָ֫ר לומדים חכמים כי: לא יהא נוהג אלא בדור זה. משמע שהאיסור להתחתן עם בני שבט אחר, אינו היה אלא לאותו דור. משחלף הדור – בטל האיסור.
תוספות רי''ד (חי באטליה לפני כשמונה מאות שנה, כתב ספרים ופסקי הלכה רבים) מתייחס לשאלת הגמרא: מאי דרוש? והוא כותב על הגמרא שלנו, כי משה ידע שהאיסור הוא רק לאותו דור אך "לא רצו לפרסם את הדבר לרבים שלא יפקפקו בציווי, עד שיתיישבו בנחלותיהן". 
 

מהו המסר?

מדנו נקודה מעניינת בפירוש תוספות רי''ד. למדנו כי לא צריך להודיע ולפרסם כל דבר. לפעמים, פרסום יכול להזיק, ולגרום לזלזול בנושא, או לתוצאות לא רצויות אחרות.
גם ב''נושאים תוך משפחתיים'' ניתן ורצוי ליישם אפשרות זו. לא כל מה שידוע לאחד מבני המשפחה, מיד כולם צריכים לדעת זאת, נכון שבעתיים, בעידן הרשתות החברתיות.


המאמר לע''נ אמי מורתי, שולמית ב''ר יעקב, הכ''מ (תשע''ז).
תגובות תתקבלנה בברכה ל: [email protected]

תגובות

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר