להידבק בטוב / רפי זברגר
בבא בתרא קט ע"ב-קי ע''א
הקדמה
בסוף הדף של היום, ובראשית הדף של מחר אנו מוצאים שתי עצות בבחירת בן/בת זוג. נלמד אותם במאמר זה.
הנושא
1. אמר רבי אלעזר לעולם ידבק אדם בטובים. לאחר שלמדנו בקטע הקודם על יהונתן בן גרשום, אשר עבד עבודה זרה, מצטטים את דברי רבי אליעזר הקשורים לכך. העצה בדברי רבי אליעזר מלמדת אותנו ''להתחבר לאנשים טובים''. אין ספק שהחיבור המשמעותי ביותר הוא הנישואין, אשר בעצם מחברת שני עולמות אחת לרעותה, ויוצרת בית ומשפחה חדשה. דיבוק ובחירת בן/בת זוג ''טובים'', מגדיל את הסיכוי באופן משמעותי, גם לגדל צאצאים טובים וישרים בהמשך הדרך. רבי אליעזר מוכיח זאת משני מקרים בהיסטוריה.
א. משה שנשא בת יתרו יצא ממנו יהונתן – חיבור של משה עם כהן עבודה זרה, הולידה בסופו של דבר את יהונתן, אשר ''לא הלך בדרך טובה''.
ב. לעומת זאת אהרן שנשא בת עמינדב יצא ממנו פנחס . אהרן נשא את עמינדב - ''בת טובים'', מיוחסת משבט יהודה, ובסופו של דבר נולד פנחס צאצאם, שהיה צדיק [וקנאי לדבר ה'],
הגמרא מקשה על הדוגמא השניה מפנחס, באומרה כי השבטים ביזו אותו על היותו צאצא של יתרו [בלשון הגמרא: פיטם אבי אמו (יתרו) עגלים לעבודה זרה]. בסופו של דיון מסכמת הגמרא, כי גם פנחס היה צאצא של יתרו, אך ב''מרחק דורות'' גדול יותר, וגם היה צאצא של יוסף הצדיק שככל הנראה ''איזן'' את כוחו של יתרו והעבירו לאפיקים חיוביים. לכן, פנחס היה ''חיובי'' והוא תוצאת ''נישואין טובים'', וזאת לעומת נישואי משה, אשר הולידה בסופו של דבר עובד עבודה זרה.
2. אמר רבא: הנושא אשה צריך שיבדוק באחֶיה. ממליץ רבא כי כדאי לאדם לבדוק את אחיה של אשה, אשר מעוניין לשאת אותה לאשה. בהמשך, מביאה הגמרא מאמר אחר, שבעצם מסביר את הרעיון של דברי רבא: רוב בנים דומין לאחי האם. מכיוון שרוב הבנים דומים לאחי האם, כדאי לו לאדם מאוד, לבדוק את אחיה של האשה, שבסופו של דבר בניו יהיו דומים להם.
מהו המסר?
לשני המאמרים רעיון אחד – להידבק בטוב. המאמר הראשון אומר זאת במפורש, ואילו המאמר השני, בעצם מכוון לאותו מקום. כדי שאדם ''יידבק'' באשה טובה, הרי עליו לבדוק בין היתר גם את אחיה, לוודא ''איזה סוג ילדים יוולדו לו''. רעיון זה צריך ללוות אותנו בכל מהלך חיינו: ללכת למקומות שיש בהם אנשים טובים, לרשום את ילדינו לבתי ספר שיש בהם ''ילדים טובים'', לכוון את ילדינו לתנועות נוער חיוביות ותורמות, וכן הלאה - להידבק בטוב.
המאמר לע''נ אמי מורתי, שולמית ב''ר יעקב, הכ''מ (תשע''ז).
תגובות תתקבלנה בברכה ל: [email protected]