סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

חברותא / רפי זברגר

בבא בתרא  טז ע''ב

 

הקדמה

כיוון שהזכרנו במשנה ''כתבי הקודש'', פירטנו לעיל את כל כתבי הקודש ומי כתבם. ומכיוון שבין היתר הזכרנו את ספר איוב, הגמרא מרחיבה על תוכנו ומהותו של הספר.
 

הנושא

כזכור, איוב חטף מהשטן, שחין בכל גופו, מראשו ועד רגליו. הדבר גרם לו לצער גדול, עד כדי שהוא התפלש באפר והתגרד כל היום. ממשיך הספר בתחילת פרק ב': וַיִּשְׁמְעוּ שְׁלֹשֶׁת רֵעֵי אִיּוֹב אֵת כָּל הָרָעָה הַזֹּאת הַבָּאָה עָלָיו וַיָּבֹאוּ אִישׁ מִמְּקֹמוֹ אֱלִיפַז הַתֵּימָנִי וּבִלְדַּד הַשּׁוּחִי וְצוֹפַר הַנַּעֲמָתִי וַיִּוָּעֲדוּ יַחְדָּו לָבוֹא לָנוּד לוֹ וּלְנַחֲמוֹ. למרות שלא היו להם אמצעים טכנולוגיים להעברת מסרים, רעיו וחבריו הטובים של איוב ''שמעו'' את דבר מחלתו הקשה של איוב, והתקבצו ובאו לנחמו. שואלת הגמרא: מאי וַיִּוָּעֲדוּ יַחְדָּו? מה משמעות המילה יַחְדָּו?
עונה הגמרא: מלמד שכולם נכנסו בשער אחד.
ממשיכה הגמרא ומקשה: בין כל אחד ואחד שלש מאות פרסי, מנא הוו ידעי? המרחק ביניהם וגם המרחק לאיוב היה גדול מאוד (שלש מאות פרסאות), כיצד נודע להם דבר מחלתו הקשה של איוב?
עונה הגמרא שתי תשובות:
1. כלילא הוי להו – היה להם כתר, ואם משהו מהם נפגע או חלה, כולם רואים זאת בכתר...
2. אילן הוי להו - דכיון דכמשי הוי ידעי. כמו התשובה הקודמת, אך הפעם מדובר באילן שכמש וזהו הסימן.
לפי שתי התשובות, מדובר במשהו ''טֶלֶפַטִי'' שחיבר בין הרעים ובין איוב, וכך היו מזהים קשיים ובעיות אצל החבר, והיו מגיעים לסייע ולנחם. הקשר ההדוק והבלתי אמצעי שהיה ביניהם, מסוכם יפה מאוד ע''י רבא בגמרא: היינו דאמרי אינשי: או חברא כחברי דאיוב, או מיתותא. בלשון רש''י: אם אין לאדם אוהבים – נוח לו שימות! 
 

מהו המסר?

היום נוהגים לומר ''או חברותא או מיתותא''. כלומר בלי חברותא, שהוא חבר ממש ממש טוב, ''אין טעם לחיים'', אין משמעות לחיים, ובמצב כזה עדיף כבר למות... עד כדי כך חברות חשובה לאדם, וקשה להסתדר בלעדיה. מה זה אומר לנו לגבי ילדינו?
1. אנו שמחים מאוד אם ילדינו ''מעורבים עם הבריות''. הולכים לחברים, והחברים מגיעים אליהם הביתה. שהרי אם אין חברות אמת, הרי שאיכות החיים יורדת פלאים. לכן, אם קורה מצב שילד מופנם ולא מתקשר עם חברים, מוטלת חובה על ההורים לבדוק את הנושא. לבחון ולראות האם יש מניעים אשר גרמו למצב זה, ולטפל בהם.
ניתן ורצוי אף לסייע לילדים קטנים, להתחבר לחברים, לשהות ולשחק עימם, הכול בהתאם לגיל.
2. החבר הטוב עליו אנו מדברים, בעצם מקנה אהבה וחיבה ללא גבול. חבר יודע לחבק, לתמוך ולפרגן, כל דבר בעיתו. תחושות אלו חשובות מאוד לכל אדם, על אחת כמה וכמה לילדים.
לכן, חשובה מאוד תחושה של אהבה מצד ההורים, תמיכה וסיוע בכל עת, ללא תלות במצב הרוח, או כל תנאי אחר.
3. חבר טוב יודע וצריך גם להוכיח את חברו – כך כמובן גם ההורים, הכול מתוך אהבה שלמה ודבקות אמיתית.


המאמר לע''נ אמי מורתי, שולמית ב''ר יעקב, הכ''מ (תשע''ז).
תגובות תתקבלנה בברכה ל: [email protected]

תגובות

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר