סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

מתכון לפתרון בעיות / רפי זברגר

בבא בתרא יג ע''א

 

הקדמה

בדף הקודם הזכרנו את הכלל שהובע במשנה בדף י"א: כל שייחלק ושמו עליו – חולקין, ואם לאו – אין חולקין. כלומר, מקום שניתן לחלקו לשני חלקים, ויש לו ''דין חלוקה'' – מחלקים. ואם המקום קטן מידי, ולא ניתן לחלקו – אין חולקין. הגמרא שלנו דנה מה עושים בכל אופן במקום ש"אין בו דין חלוקה".  

הנושא

רב יהודה אמר: אית דינא ד''גוד או אגוד'', רב נחמן אמר: לית דינא ד''גוד או אגוד''. נעיין בפירושו של רש''י להבנת הפסיקה ''גוד או אגוד'': זה שרוצה לחלוק אומר לזה שאינו רוצה לחלוק: או קוץ לי דמים וקנה לך חלקך, או אני אקוץ דמים ואתן לך בחלקך, שאי אפשי בשותפך.
נקדים ונאמר, אם שני השותפים במקום הקטן שאינו בר חלוקה, מסכימים ביניהם לחלוק, ברור שאין שום בעיה - הם יחלקו את המקום, למרות שכל אחד יקבל חלק קטן מאוד. מדובר, כאשר אחד הצדדים מעוניין בחלוקה והשני לא מעוניין. במקרה זה, לפי רב יהודה, יכול האדם המעוניין בחלוקה לבוא לצד שני ולתבוע ממנו לבצע אחת משתי אפשרויות : "או שאתה תקנה את חלקי, וכך כל המקום יהיה שייך לך, או הפוך - אני אקנה את חלקך, וכל המקום יהיה שייך אלי". רב נחמן חולק וסובר, כי אין האחד יכול לכפות על השני, למכור או לקנות, ולכן לפי שיטתו, הם יהיו שותפים בעל כורחו של אחד מהן.  

מהו המסר?

ההלכה נפסקה כרבי יהודה, וכך למדנו פרק ב"פתרון בעיות בין שכנים". מדובר במצב של מחלוקת בין השכנים כיצד לנהוג ומה לעשות - צד אחד מבקש להשאיר מצב קיים, הצד השני "מעוניין לחתוך". מתוך הפסיקה אנו למדים, כי יש לשאוף שלא להשאיר באוויר מצב מתח שכזה בין שכנים – זהו מתכון ל''פיצוץ'' במוקדם או במאוחר.
הפתרון הוא להגיע לעמק השווה, תוך מקסימום הסכמה. התובע - זה שרוצה לחלוק, בא לצד השני ומציע לפחות שתי חלופות, כדי שהשני יבחר את האפשרות העדיפה עליו. כל זאת מכוחה של ההבנה, כי האדם אשר מחליט, אפילו אם זה רק במחשבה ולא באמת, יש לו יותר כוחות להתמודד עם "קשיי הפתרון".
לסיכום, "יצאנו" עם מספר תובנות :
1. יש ''לחתוך'' ולא להשאיר מצבי ספק ומחלוקת באוויר למשך זמן ממושך.
2. להשתדל להביא תמיד מספר אפשרויות, ולתת לצד השני להחליט, כדי להקל עליו את הפנמת ההחלטה.
3. אם אפשר – עדיף לעשות חלוקת משאבים, כדי למנוע כמה שיותר סכסוכים תוך משפחתיים/קהילתיים.



המאמר לע''נ אמי מורתי, שולמית ב''ר יעקב, הכ''מ (תשע''ז).
תגובות תתקבלנה בברכה ל: [email protected]

תגובות

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר