סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

לימוד סנגוריה  / רפי זברגר

בבא קמא דף לו ע"א

 

הרקע

הזכרנו מספר פעמים כי שור תם הוא שור שנגח פחות משלוש פעמים [יש אומרים פחות מארבע פעמים] ושור מועד הוא שור שכבר נגח שלוש פעמים [או ארבע]. יש דינים שונים המבדילים בין שור תם לשור מועד. 
המשנה שלנו, אשר פותחת את פרק רביעי של מסכת בבא קמא, עוסקת במקרים בהם השור נגח יותר משלוש פעמים, ולמרות זאת אינו נהפך להיות שור מועד. 
 

הנושא

שור שנגח ארבעה וחמשה שוורים, זה אחר זה – ישלם לאחרון שבהם, ואם יש בו מותר – יחזיר לשלפניו, ואם יש בו מותר – יחזיר לשלפני פניו, והאחרון אחרון נשכר, דברי רבי מאיר...
המשנה מדברת בשור תם, שנגח יותר משלוש נגיחות, ועדיין נשאר תם. רש''י מסביר לנו כיצד הדבר ייתכן:
ראה שור ונגח, וראה שור ולא נגח, וראה שור ונגח, ואחר נגיחה זו ראה שתי פעמים או שלוש שור, ולא נגח. ומוסיף רש''י את הטעם: דאפילו מועד לסירוגין לא נחשב. בהמשך הפרק נכיר את המושג ''מועד לסירוגין'' אשר משמעותו, סדר ברור של השור, שבו הוא פעם נוגח ופעם רואה שור אחר ולא נוגח. אם יש ''סדרה'' כזאת במשך שלוש פעמים, הרי שהשור הנ''ל מוגדר ''נגחן לסירוגין''. אך במקרה שלנו, אומר רש''י, אין סדר לנגיחות שלו, שהרי פעם אחד ראה שור אחד ולא נגח, פעם שנייה ראה פעמיים או שלוש שוורים ולא נגחן, לכן, נשאר השור להיות ''שור תם'', למרות שבפועל, נגח כבר יותר משלוש פעמים. שור תם ''משלם מגופו'' [לא יותר מהעלות של השור המזיק] , לכן, גם שור זה, למרות שנגח הרבה פעמים, מוגדר כשור תם ומשלם רק "מגופו" ולא מן ''העליה''.  
 

מהו המסר?

ניתן לראות את הישארותו של השור הנוגח מספר רב של פעמים, להיות ''שור תם'', מעין ''סנגוריה על השור''.
אנו מגדירים את נגיחותיו הרבים, כנגיחות של שור תם, שאינו מועד לנגוח שוורים ודברים אחרים.
גם כלפי אנשים אחרים, וכמובן כלפי ילדנו, אנו חייבים להיות כל הזמן בכוון של סנגוריה. לחשוב עליהם כל הזמן דברים טובים, ''ולחפש סיבות טובות" מדוע עשו כך או אחרת. סנגוריה כלפי הזולת, מהווה תכונה טובה, שכדאי מאוד לרוכשה.
נלמד בהמשך, כי שור מועד יכול לחזור לתמותו, לכן, גם אם הגענו למסקנה כי ה''מעשה הלא טוב'' אמנם נעשה, והפכנו את האדם להיות ''מועד'', עדיין יש לחפש כיצד הלה יחזור בו מהתנהגותו, ויחזור להיות ''האיש הטוב''.


המאמר לע''נ אמי מורתי, שולמית ב''ר יעקב, הכ''מ (תשע''ז).
תגובות תתקבלנה בברכה ל: [email protected]

תגובות

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר