עזב תעזב עמו / רפי זברגר
בבא מציעא דף לב ע''א
הרקע
המשנה בדף שלנו עוסקת בין היתר גם במצוות פריקה וטעינה. כזכור, זוהי מצווה לסייע ביד בהמה, אשר כורעת תחת עומס מסעה ונפלה. יש לסייע לה לעמוד ולטעון שוב את המטען שהיה עליה. וכן, אם הבהמה עדיין עם המסע הכבד, ואינה מצליחה להמשיך, יש לסייע בפריקת הסחורה.
הנושא
ממשיכה המשנה ואומרת מספר דינים בנושאים אלו:
1. פרק וטען, פרק וטען אפילו ארבע וחמש פעמים חייב, שנאמר: ..עָזֹב תַּעֲזֹב עִמּוֹ (שמות כ''ג, ה')
2. הלך וישב לו, ואמר [בעל הבהמה]: הואיל ועליך מצווה [לפרוק ולטעון], אם רצונך לפרוק פרוק – פטור. שנאמר עִמּוֹ .
ההלכה הראשונה הכרנו כבר בנושאים אחרים, עתה אנו לומדים כי גם מצוות פריקה וטעינה אינה מוגבלת במספר הפעמים שיש לעזור לבעל הבהמה לפרוק ולטעון את המשא הכבד.
ההלכה השניה עוסקת בסוציומטיים''. אנשים המבקשים עזרה, אך לא מוכנים בעצמם ליטול כתף ו''לעזור לעוזרים''.
קובעת המשנה, כי במקרה כזה, בו הבעלים יושבים ולא מסייעים, אין מצווה לסייע להם. המילה בפסוק המלמדת זאת היא עִמּוֹ כלומר, יש לסייע ביחד עם בעל הבהמה. אחרת – אין חובה. כמובן, כל זאת מותנה בכך שהבעלים כשיר ויכול לסייע. אם הוא זקן או חולה, יש מצווה לסייע, כיוון שהבעלים לא מסוגל לעזור.
מהו המסר?
עיקרון של עזרה ביחד עם המבקש עזרה, נכון מאוד ביחס להרבה נושאים. אם אנחנו כהורים, מסייעים לילד בכל מיני תחומים, וזה מצוין, יש לשים לב, כי הילד משתף פעולה ומסייע לנו לעזור לו!
כיום, יש סיוע נרחב הרבה יותר של ההורים, ואף במקרים לא מעטים, ההורים ממש עושים בעצמם את .. שיעורי הבית של ילדיהם. יש לשים לב גם במקרים אלו, שלא להישאר לבד במערכת, והילד הולך לו לעיסוקיו, וההורים עושים את שיעורי הבית של ילדיהם. אין זה נכון ואין זה חינוכי - עָזֹב תַּעֲזֹב עִמּוֹ.
המאמר לע''נ אמי מורתי, שולמית ב''ר יעקב, הכ''מ.
תגובות תתקבלנה בברכה ל: [email protected]