|
טור זה נכתב לזכרו ועילוי נשמתו של נעם יעקב מאירסון הי"ד שנפל
לא קשיא: הא באוכמא, הא בחיוורא – חתול הבית
"... אדהכי והכי אתא שונרא קטעיה לידא דינוקא. נפק רב ודרש: חתול מותר להורגו, ואסור לקיימו, ואין בו משום גזל, ואין בו משום השב אבידה לבעלים. ... מיתיבי, רבי שמעון בן אלעזר אומר: מגדלין כלבים כופרין, וחתולין, וקופין, וחולדות סנאים, מפני שעשויין לנקר את הבית! לא קשיא: הא באוכמא, הא בחיוורא. והא מעשה דרב אוכמא הוה! התם אוכמא בר חיורא הוה. והא מבעיא בעיא ליה רבינא, דבעי רבינא: אוכמא בר חיורא, מהו? כי קמבעיא ליה לרבינא באוכמא בר חיורא בר אוכמא, מעשה דרב באוכמא בר חיורא בר חיורא הוה" (בבא קמא, פ ע"ב).פירוש: "... אַדְּהָכִי וְהָכִי [בין כך וכך] אֲתָא שׁוּנָרָא קְטַעֵיהּ לִידָא דְּיָנוֹקָא [בא חתול וקטע את ידו של תינוק]. נְפַק [יצא] רַב וְדָרַשׁ בענין זה: חָתוּל מוּתָּר לְהוֹרְגוֹ, וְאָסוּר לְקַיְּימוֹ בבית, וְכל הלוקח אותו והורגו אֵין בּוֹ מִשּׁוּם איסור גֶּזֶל, וְאֵין בּוֹ מִשּׁוּם מצוה של הָשֵׁב אֲבֵידָה לַבְּעָלִים. ... על דברי רב בדינו של חתול מֵיתִיבֵי [מקשים] ממה ששנינו בברייתא, ר' שִׁמְעוֹן בֶּן אֶלְעָזָר אוֹמֵר: מְגַדְּלִין כְּלָבִים כּוּפְרִין (כלבי ציד), וַחֲתוּלִין, וְקוֹפִין, וְחוּלְדּוֹת סְנָאִים, מִפְּנֵי שֶׁעֲשׂוּיִין לְנַקֵּר אֶת הַבַּיִת, הרי שמותר לגדל חתול! ומשיבים: לָא קַשְׁיָא [אין זה קשה]: הָא [זה] דברי ר' שמעון שאמר שמותר נאמרו בְּאוּכָּמָא [בחתול שחור], הָא [זה] דברי רב שאמר שאסור נאמרו בְּחִיוָּורָא [בחתול לבן]. ומקשים על כך: וְהָא [והרי] באותו מַעֲשֶׂה של רַב, אוּכָּמָא הֲוָה [חתול שחור היה]! ומשיבים: הָתָם אוּכָּמָא בַּר חִיוָּרָא הֲוָה [שם חתול שחור בן לבן היה] ודינו כחתול לבן. ומקשים: וְהָא מִבָּעֲיָא בָּעֲיָא לֵיהּ [והרי דבר זה נסתפק לו] לרָבִינָא, דְּבָעֵי [ששאל] רָבִינָא: אוּכָּמָא בַּר חִיוָּרָא, מַהוּ [חתול שחור בן לבן מה דינו]? ואם כך היה המקרה, מדוע היה מסופק בדבר? ומסבירים: כִּי קָמִבָּעֲיָא לֵיהּ [כאשר נסתפק לו] לְרָבִינָא היה זה בְּאוּכָּמָא בַּר חִיוָּרָא בַּר אוּכָּמָא [בחתול שחור בן לבן בן שחור], ואילו המַעֲשֶׂה שאירע לפני רַב בְּאוּכָּמָא בַּר חִיוָּרָא בַּר חִיוָּרָא הֲוָה [בחתול שחור בן לבן בן לבן היה]" (באדיבות "התלמוד המבואר" של הרב שטיינזלץ).
לריכוז המאמרים שנכתבו על החתול וקישוריות הקש\י כאן.
בשורות הבאות נתרכז בבסיס התופעה המתוארת בגמרא של קשר בין צבע הפרווה ורמת התוקפנות של החתול. בדיון זה אתעלם מהמתאם בין הצבעים הספציפיים (שחור ולבן) לתוקפנות משום שקרוב לוודאי שבמהלך קרוב לאלפיים השנים שחלפו מאז נאמרו הדברים התבצעה סלקציה נוספת של גזעי חתולים וחלו שינויים בזיקה בין צבעים מסוימים ותוקפנות(1). יתר על כן, התברר שקיים קשר בין גווני הפרווה ובין בית הגידול (ראו להלן). חשוב להדגיש שאין קשר ישיר בין צבע לתוקפנות אלא שהוא מאפיין מופעים מסוימים השונים זה מזה ברמת התוקפנות.
הסבר זה עולה בקנה אחד עם המחקר הנ"ל ושניהם מנתקים בין רמת התוקפנות והצבע. בניגוד למחקר המסתפק בקביעה שצבע הפרווה מאפיין זנים בעלי רמת תוקפנות שונה הרי שב"תלמוד המבואר" מוצע מנגנון העשוי להסביר גם את ההבדל בין הזנים. לענ"ד ההצעה שככל שהמרחק הגנטי מאב המוצא גדול יותר, כתוצאה מתהליכי ביות, כך קטנה רמת התוקפנות סביר אם כי קיימות חלופות נוספות להסבר. יש להעיר שמחקרים גנטיים מצביעים על כך שקרוב לוודאי שחתול המדבר Felis caracal איננו אב המוצא של חתול הבית.
|
תמונה 1. קרקל צילם: Leo za1 |
תמונה 2. חתול בר אפריקאי צילם: Sonelle |
(1) זיקה זו משתנה גם בין אזורים שונים בעולם בהם התבצעה הסלקציה.
(2) Stelow, E. A. et al, 2016. 'The Relationship Between Coat Color and Aggressive Behaviors in the Domestic Cat', Journal of Applied Animal Welfare Science, 19 (1).
א. המחבר ישלח בשמחה הודעות על מאמרים חדשים (בתוספת קישוריות) העוסקים בטבע במקורות לכל המעוניין. בקשה שלח/י ל - [email protected]
ב. לעיתים ההודעות עלולות להשלח על ידי GMAIL למחיצת ה"ספאם" שלך לכן יש לבדוק גם בה אם הגיעו הודעות כנ"ל.
כתב: ד"ר משה רענן © כל הזכויות שמורות
הערות, שאלות ובקשות יתקבלו בברכה.